Új HPV szűrési lehetőség

Vizeletvizsgálattal is ki lehet szűrni a méhnyakrákot okozó HPV-t. Az új vizsgálati módszer felválthatja a sok nő számára kellemetlen, szorongást okozó kenet vizsgálatot, írják a Manchesteri Egyetem kutatói a BMJ Open-ben megjelent tanulmányukban

HPV, méhnyakrák szűrés | InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) szerint a méhnyakrákszűrésre járó nők száma nagyon alacsony: a megjelenők aránya 71 százalék, tehát milliók nem mennek el legalább 3 és félévente a szűrésre.

Pedig a méhnyakból vett kenettel a méhnyakrákos esetek 75 százalékát meg lehetne előzni. Nem kellemes a vizsgálat, de nagyon fontos. A teszt ugyanis kimutatja a legkorábbi sejtelváltozásokat, még mielőtt a daganat kialakulna.

A kutatók 104 kolposzkópiás klinikán tartózkodó nőt kértek meg, hogy vegyenek részt a vizeletvizsgálatban. Az eredmények szerint a vizeletből ugyanúgy meg lehetett állapítani a méhnyakrák kockázatát, mint a kenetvizsgálattal.

A kutatók különösen azért örülnek a sikernek, mivel így többen mennek majd el méhnyakrák szűrésre, ez ellensúlyozza, hogy a teszt kissé kevésbé érzékeny, mint a kenet vizsgálata. Egyelőre további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megerősíthessék az első eredményeket.

| HPV, méhnyakrák szűrés
2019-05-01 13:36:22
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop