Mióma kezelése műtét nélkül

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint mióma esetén a méheltávolítás megfelelő alternatívája egy nem-műtéti eljárás, a mióma embolizáció, amelynek során a jóindulatú daganatok elől elzárják az őket tápláló vér utánpótlását, tulajdonképpen kiéheztetik a daganatot, amelyek hat héten belül nagymértékben összezsugorodnak.

mioma, embolizáció | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A kutatók összehasonlították a műtéti és nem műtéti beavatkozáson átesett miómás nőknél tapasztalt eredményeket. Az embolizáción átesett nők már egy nap után elhagyhatták a kórházat, és átlagosan húsz napig voltak betegállományban, míg a méheltávolításon átesett nők öt napos kórházi ápolásra szorultak, amelyet átlag 62 napos betegállomány követett.

A kezelés utáni egy éven belül tíz embolizáción átesett beteg közül egynél szükség volt a beavatkozás megismétlésére vagy méheltávolításra. Három éven belül ötből egy betegnek voltak további kezelést igénylő tünetei.

Ha csak a tünetek megszüntetéséről lenne szó, a méheltávolítás az igazi megoldás. Sokan azonban jobban szeretnék az ún. szervmegtartó kezelést. Számukra optimális lehetőség az embolizáció.

A nagy megválaszolatlan kérdés azonban az, hogy megfelelő-e ez az eljárás azoknak, akik még szeretnének teherbe esni. Szakemberek szerint korai lenne még kijelenteni, hogy a fogamzóképességüket megtartani akaró nők számára megfelelő az embolizációs beavatkozás.

| mióma, embolizáció
2007-12-01 00:42:53
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop