Veszélyes a krónikus kismedence gyulladás

A Johns Hopkins gyermekkórház kutatói a kismedence gyulladás hosszú távú következményeinek vizsgálata során megállapították, hogy a betegség többszöri kiújulása megkétszerezi a nők meddőségének kockázatát, és négyszeresére nő a krónikus kismedencei fájdalom rizikója.

kismedence gyulladás, STD, nemibetegség, meddőség | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
A nemi úton terjedő betegségek egyik szövődménye a nemiszervek gyulladása, amely több mint 800 ezer nőt érint az Egyesült Államokban évente. Közülük tízből egy válik meddővé.

Az 1990-es években svéd kutatók közel 2 000 kismedence gyulladásban szenvedő nőt követtek 25 éven át, és kimutatták, hogy már egyetlen gyulladásos epizód is súlyosan veszélyezteti a fogamzóképességet vagy az egészséges terhességet.

A kutatók szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni a betegség megelőzését, korai felismerését és hatékony kezelését.

Igaz, hogy a kismedence gyulladás idővel sokat változott, de még ma is igen súlyos következményekkel jár. Korábban a kismedencei gyulladás fő oka a chlamydia vagy a gonorrhea volt, a legújabb eredmények szerint azonban ez a két fertőzés az esetek csupán mintegy egyharmadáért felelős. A kismedence gyulladást jelenleg járóbetegként kezelik, aminek az előnyei mellett megvannak a hátrányai is, csökken a kontroll, és a betegek gyakran eltérnek az előírt kezeléstől.

A kismedence gyulladásban szenvedő tizenéveseknél a krónikus fájdalom kockázata ötszörös, és a lányok aggasztóan magas (18) százalékánál mutatkoznak a meddőség jelei.

WebMD, kép: sxc.hu
| kismedence gyulladás, STD, nemibetegség, meddőség
2011-11-28 06:17:19

Web Design & Development Prowebshop