Idén eddig négyezer nő jelentkezett védőnőnél méhnyakszűrésre

Idén az első félévben négyezer nő jelentkezett a védőnőknél méhnyakszűrésre - mondta a Fidesz szóvivője sajtótájékoztatón Balatonfüreden hétfőn.

Selmeczi Gabriella a balatonfüredi védőnői szolgálatnál közölte, évente négyszáz-ötszáz nő hal meg méhnyakrákban, és 1500 új megbetegedést regisztrálnak; a felfedett betegségek öt százaléka halálos.

Hozzátette: a méhnyakrák tünetmentes betegség, de korai stádiumban jól diagnosztizálható és gyógyítható.

Tíz éve létezik államilag finanszírozott szűrés, mégis a veszélyeztetett, 25-65 éves korosztálynak csak az öt százaléka megy el rá. A betegségben elhunytak száma 45 százalékkal több Magyarországon, mint az európai országokban - közölte Selmeczi Gabriella. Azt mondta, ebbe nem nyugszanak bele, ezért ha a nők nehezen mennek el a szűrésre, közelebb viszik hozzájuk a szűrést.

A nők nagy bizalommal fordulnak a védőnőkhöz, sok esetben szívesebben fogadják el tőlük a vizsgálatot, mint a nőgyógyászoktól, ezért országos program keretében a védőnők is végeznek méhnyakszűréseket, főként a kistelepüléseken, ahonnan nehezebben jutnak el a betegek szakrendelésre - tájékoztatott Selmeczi Gabriella.

A Fidesz szóvivője elmondta, 2009 óta, amióta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal elindította a projektet, több mint 200 védőnő vett részt a képzésben. Idén az első félévben négyezer nőhöz jutottak el a védőnők, olyanokhoz is, akik tíz éve nem voltak szűrésen. Hozzáfűzte: a védőnők főként az ötezer lakosúnál kisebb településeken végzik el a szűrést.

Bábiné Szottfried Gabriella, a magyar védőnői hálózat megújítását koordináló miniszteri biztos szerint jól működő népegészségügy és egészségtudatos életmódfejlesztés a védőnők nélkül nincsen. A védőnői méhnyakszűrés is ezért lehet sikeres: a személyes kapcsolatnak köszönhetően ők könnyebben meggyőzik a nőket a szűrés fontosságáról - magyarázta a fideszes országgyűlési képviselő.

A miniszteri biztos az MTI-nek elmondta: a 2009-ben indult program mára európai uniós támogatással országossá vált. A rendelkezésre álló egymilliárd forintból nemcsak a védőnők képzését, hanem a szűrési rendszer fejlesztését is finanszírozzák - fejtette ki.

Tompos Mária balatonfüredi védőnő a sajtótájékoztatón elmondta: náluk öten végzik a szűrést, és három év alatt négyszáz kenetet vettek le.

| méhnyakszűrés, egészségügy, méhnyakrák
2013-07-29 12:46:32

Web Design & Development Prowebshop