A hüvely gombás fertőzése

Tisztelt doktornő!
Meglepődve olvastam egy fiatal hölgy január 8-i levelét, amelyben állandóan visszatérő hüvelyi gombás fertőzésről ír, valamint a vele járó nemi élettel kapcsolatos problémáiról. Az én esetem is ugyan ez, azzal a különbséggel, hogy én nem 25, hanem 29 éves vagyok, 6 éve élek a társammal, hűséges kapcsolatban. A fertőzésem pedig szintén 3-4 éve tart. Én is már mindenféle krémet, tablettát, hüvelyi kúpot kipróbáltam, melyek után mindig rendbe jövök, hiszen visszamegyek nőgyógyászomhoz ellenőrzésre, de mindig visszatér. Társam is megvizsgáltatta magát, de semmi baja. Mi miatt tér mégis vissza a fertőzés? Emiatt a problémám miatt én sem tudok normális házaséletet élni, mert egyrészt rettentően zavar az állandó folyás, másrészt fájdalmas is a közösülés a kicsípett bőröm miatt. Lehet, hogy ezt soha nem lehet kikezelni?

Ami miatt mégis írtam, hiszen a válaszát már olvastam, az az, hogy 1 éve nem szedek fogamzásgátló tablettát, mert szeretnénk gyereket. A kérdésem az, hogy az állandóan visszatérő gombás fertőzés miatt lehet-e valami baja a gyermekemnek, vállalhatok-e terhességet.

Várom mielőbbi válaszát.
Tisztelettel.

hüvelyi, fertőzés, gombás, Chlamydia-fertőzés, fogamzásgátlás, hüvelyi | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.
A hüvely gombás fertőzésének kiújulását több tényező okozhatja. Az egyik ok a fogamzásgátló szedése, ez Önnél most nem jön szóba. A napjainkban igen elterjedt antibiotikum szedés szintén kedvez gombás fertőzés kialakulásának, ezért csak nagyon alapos indok alapján szedjünk antibiotikumot. Krónikus belszervi betegségek, pl. cukorbetegség, illetve az immunrendszer aktivitását csökkentő gyógyszerek is kedveznek a gombásodás kialakulásának. Végbéltáji gyulladás, aranyér esetén a fertőzés kapuja lehet, erre is gondolni kell és a megfelelő végbélhigiénét betartani. Külső tényezőként uszodai fertőzés lehetősége sem kizárt.

A felsértett hüvely könnyebben fertőződik, ezért használjanak valamilyen síkosítót.

Ha a teherbeesés egyéb feltételei adottak, a hüvelygombásodás nem akadálya a terhességnek, ne szedjen azonban szájon át gyógyszert, használjon kúpot vagy kenőcsöt.

Gondolni kell még Chlamydia fertőzésre is, ha a hüvelyi folyáshoz vizelési panasz, alhasi fájdalom is járul. A fertőzés meddőséget okozhat. A Chlamydia egy parazita, kimutatása laboratóriumi vizsgálattal lehetséges. Megfelelő antibiotikus kezeléssel gyógyítható, a kezelés alatt azonban a nemi élet tilos.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| hüvelyi, fertőzés, gombás, fertőzés, Chlamydia-fertőzés, fogamzásgátlás
2002-07-11 15:01:07


data-full-width-responsive="true">