Hirdetés

Fáj a hasam! - Petefészek-gyulladás

Sok nő életét megkeserítik a petefészek-gyulladás kísérő tüneteként fellépő alhasi fájdalmak. E gyakori nőgyógyászati betegség diagnosztikai és terápiás lehetőségeit mutatjuk be Olvasóinknak…

petefészek, gyulladás, hasfájás |

InforMed Hírek14:61-61   InforMed | Kovács, Z.


Tünetek

Az akut petevezeték- és petefészek-gyulladás legfontosabb tünete a hirtelen kezdődő egy-vagy kétoldali alhasi fájdalom, rendellenes hüvelyi folyás, gyengeség, hányinger, hányás nélkül. Nagyon fontos jel a hőemelkedés vagy a láz.

Vérvizsgálat esetén gyulladásra utaló eltérések mutatkoznak a laborleleten, pl. emelkedett fehérvérsejt szám. Nőgyógyászati vizsgálatnál alhasi nyomásérzékenység, a petefészek és a petevezeték tájékának fájdalmassága tapasztalható.

A visszatérő vagy krónikus petefészek-gyulladásra sokszor tompa alhasi fájdalom a jellemző, ami hüvelygyulladás kíséretében vagy anélkül időszakosan felerősödhet. A fel nem ismert vagy nem megfelelően kezelt petevezeték- és petefészek-gyulladás azzal a veszéllyel jár, hogy krónikussá válik, a petevezeték elzáródik, illetve petefészektályog is kialakulhat.

Sok bajjal összetéveszthető

Bizonyos hatásokra, mint például a felfázás, tompa - a petefészek-gyulladás tüneteit utánozó - alhasi fájdalom léphet fel. De ilyenkor nem valódi bakteriális gyulladásról van szó! Számos kórkép okozhat hasonló tüneteket: például a gyulladásos bélbetegségek, a petesejtéréssel és -kilökődéssel kapcsolatos zavarok, a méhen kívüli terhesség és a vesekő. Segít ilyen esetben az a hasi és a hüvelyi ultrahangvizsgálat, ill. a vér- és a vizeletvizsgálat.

Kezelés

A rutin kezelés fájdalomcsillapító és görcsoldó gyógyszerek, lázcsillapítók és antibiotikus kezelés, komplikációnál pedig szóba jön a műtét is.

A fájdalomcsillapítást elősegíti a meleg vizes alhasi pakolás és az akupunktúra. A fürdőkúrák, a rendszeres torna, a masszázs jól bevált módszerek.

petefészek, gyulladás, hasfájás

2017-03-01 22:15:12

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop