Hirdetés

Jóga, női problémákra

Az ember egységes és a jóga szemlélete szerint megbonthatatlan egész. Így minden, amit teszünk, egész lényünkre hat. Ha zaklatottabbak vagyunk, azonnal felszínesebb, rapszodikusabb lesz a légzésünk, és feszesebbek, merevebbek lesznek az izmok is. Lazító nyújtással nem csak az izmok állapota változik meg, hanem gondolatvilágunk is: a rugalmas test rugalmassá teszi gondolkodásunkat. Lássuk, hogyan segít a jóga a női panaszok enyhítésében…

jóga, női problémák |

Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(4):24-25   Celsus Kft. | Bálint, J.; Kolarovszy, Gy.

Minthogy a test és az elme között szoros kapcsolat van, ezt sohasem szabad figyelmen kívül hagyni. Többek közt a jóga segítségével is ráébredhetünk a bennünk munkáló még nem tudatos folyamatokra, melyek néha olyan erősek, hogy hosszú időre meggátolhatják a továbbfejlődést az önismeret útján.

Kulcsszavunk ezért a tudatosság. A jóga segít a jelenben születő érzések, vágyak és félelmek tudatosításával nem csak az esetleges betegségeken úrrá lenni, hanem önértékelésünket objektívebbé tenni és önbizalmunkat erősíteni.

Beszélő tünetek

A betegségek olyan akadályokat gördítenek elénk, amelyekkel semmi kedvünk, de mégis meg kell birkózni. Akinél megjelenik valamilyen betegség, bizonyos szempontból szerencsésnek is tekinthető. No nem azért, mert nem kell másnap munkába mennie…

Amire megjelenik a baj, már régóta munkált bennünk annak lelki alapja – csak nem vettünk róla tudomást, így lényünk most testi formában ad hírt állapotáról. Ezt már nem lehet nem észrevenni. Itt az idő, hogy cselekedjünk! Ha már fölismertük a testünk által küldött jeleket, sokféle mód van arra, hogy nyomára jussunk jelentésének. A női szerepváltozás, identitáskeresés miatt sok nőnek alakul ki valamilyen tipikus vagy ritkább nőgyógyászati betegsége. Ez arra emlékeztet bennünket, hogy nem feledhetjük l egy pillanatra sem, kik vagyunk és mi a dolgunk!, Bár feladataink megváltoztak és a klasszikus szerepek már nem olyan egyértelműek, mint korábban, azért a nő mégis nő és a férfi mégis férfi maradt. Legtöbb lelki és később testi probléma az elvárások miatti szorongás és a labilis indentitás miatt keletkezik.

A jóga segít az önmegismerésben és a feszültség, szorongás oldásában, de olyan esetben, is, amikor már valamilyen kialakult betegségből kell kisegíteni a kínlódó testet. Ám a jóga nem úgy működik, mint a nyugati medicina eszközei, vagyis, ha baj van, „bekapunk” egy gyors ászanát. A rendszeres gyakorlás vezet csak eredményhez – akár megelőzésképpen, akár a gyógyulás eszközeként használjuk a gyakorlatokat.

Figyelem! Ha valakinek valamilyen betegsége van, előbb konzultáljon orvosával, vagy egy jógatanárral, mielőtt nekifog a gyakorlásnak! Most se felejtsünk el az ízületek rövid átmozgatásával bemelegíteni!

Gyakorlatok

Lássuk, hogyan segít a jóga a női panaszok enyhítésében!

Macskapóz

Az elmúlt hónapban az emésztés javítására már használtuk a mardzsari, vagyis a macskapóz nevű gyakorlatot. Nem csak az emésztést serkenti, hanem kiváló eredménnyel használható a belső nemi szervek masszírozására, a menstruációs görcsök és fájdalmak csökkentésére, illetve megszüntetésére is.

Jóga mudrá (japánülés)

A macskapóz után a jóga mudrá egyik módosított változata következik (lásd a februári számban). A gyakorlatot ugyanúgy hajtjuk végre, ahogyan a gerinc gyakorlatainál leírtuk, azzal a különbséggel, hogy most a két kezet ökölbe szorítva a comb tövébe helyezzük. Ezután előredőlünk, míg a homlok a földre nem kerül, eközben a kezünk a hasunkat nyomja. Ha nem tudunk annyira előrehajolni, hogy a homlok leérjen, akkor tegyünk egy-két kemény párnát a homlokunk alá. Addig maradjunk így, amíg jólesik, közben lassan, egyenletesen lélegezzünk. Háromszor ismételjük. Ezzel a gyakorlattal tovább masszírozzuk a hasi szerveket. A megváltozott vérkeringés a hasi szervek vérellátásában kedvező változásokat idéz elő.

Jógahíd és íjpóz

Következő gyakorlat a gerincgyakorlatoknál megtanult candar ászana vagy jógahíd, ha a dhanurászana, az íjpóz még nehéznek bizonyulna.

Helyezkedjünk el hasonfekvésben, zárt lábbal, a két kar a test mellett a talajon. A homlok a talajra támaszkodik. Behajlítjuk mindkét lábunkat, és mindkét oldalon megfogjuk a bokánkat. Közben ügyeljünk, hogy ne nyíljon csípőszélességnél szélesebbre a térdünk! Belégzés közben – lassan nyújtva a lábunkat – felemeljük a felsőtestet is. A nyakat megnyújtjuk felfelé, a tekintet előre néz. A hát ívben hátrahajlik, de törekedjünk arra, hogy ezt főleg ne a hátizmokkal, hanem a combok munkájával érjük el. Folyamatos légzés közben így maradunk egy kicsit. Semmiképpen se tartsa vissza a lélegzetét! Majd, ha úgy érezzük, eljött az idő, lassan leereszkedünk, és kinyújtjuk a lábunkat.

Tipp: ha valaki úgy érzi, hogy elfáradt a dereka, hasonfekvésben húzza fel oldalra az egyik lábát, és így pihenjen a következő gyakorlatig.

Ez után a gyakorlat után feltétlenül végezzünk gerinccsavarást mindkét oldalra a már korábban tanultak alapján, mielőtt a következőhöz hozzáfognánk!

Pillangóülés

A menstruáció idejére az egyik legjobb gyakorlat a szupta baddha kónászana, ami nem más, mint a pillangóülés egyik sajátos változata.

Helyezkedjünk el pillangóülésben a fallal szemben úgy, hogy a lábujjak a falhoz érnek, a két talp egymáshoz nyomódik. Tegyünk összehajtott pokrócot a hátunk mögé, és lassan ereszkedjünk le hátonfekvésbe, miközben a lábunk helyzete nem változik. A tarkó alá kerüljön egy vékony, kemény párna. A karok kétoldalt a test mellett a talajon. Így maradhatunk hosszabb ideig is, amíg a lábaknak nem fárasztó – közben lassan hasi légzést végzünk.

Tippek: a gyakorlatot úgy is folytathatjuk, hogy felülünk a falra, vagyis a lábak és az ülőcsontok is a falhoz nyomódnak, de továbbra is tartjuk a pillangóülés-pozíciót, takaró a hátunk alatt, párna a tarkó alatt.

Amikor befejezzük ezt az ászanát, a kezünkkel segítsük a térdünket összezáródni, majd forduljunk a jobb oldalra, és pihenjünk tovább kicsit.

Ezután a térdekre mért terhelést kompenzáljuk rövid gyakorlattal. Üljünk nyújtott ülésbe, feszítsük hátra lábfejünket, és feszítsük meg a combizmokat is. Tartsuk így 15-20 másodpercig, vagy tovább. Ez nem engedi, hogy a térdszalagok veszítsenek tónusukból, a térd erős és biztos marad.

Hátsó nyújtó póz

Végezetül az utolsó gyakorlat, mielőtt gy minimum 10 perces pihenésbe fognánk. A pascsimottan ászanához nyújtott ülésben helyezkedjünk el. A két ülőcsont a talajon, a lábfejek kissé hátrafeszítve, az elülső combizmok enyhén feszülnek, a térd egyenes. Kiegyenesítjük a törzset, és kinyújtjuk a karokat magastartásba. Ezután lassan kilégzés közben előredöntünk, közben megpróbáljuk megőrizni a törzs egyenességét, annyira, amennyire csak lehet anélkül, hogy fájdalmat éreznénk. Fogjuk meg a kezünkkel a bokát vagy a talpakat, és a karok erejével finoman húzzuk közelebb a törzset a combhoz, amíg a homlok meg nem támaszkodik. Végig próbáljuk egyenesen tartani a hátat, és közben feltétlenül legyenek kinyújtva a lábak. Egyenletesen lélegezve maradjunk így egy ideig, majd belégzés közben lassan emelkedjünk föl nyújtott ülésbe.

Ezután lassan ereszkedjünk hátra hátonfekvésbe, és egy-egy gerinccsavart végezzünk el mindkét oldalra.

Most már jöhet a pihenés savászanában (hullapózban).

Vigyázat! A jóga gyakorlása során sohasem szabad eljutni a fájdalomérzetig!

Türelem!  A határok sokkal gyorsabban tolódnak ki akkor, ha nem lépjük túl azokat. Minden sérülés visszaveti a gyakorlást, és a sietség csak fájdalomhoz vezet. Szeretettel, nyílt, befogadó figyelemmel és türelemmel gyakoroljunk, így gyorsabb lesz a fejlődés.

Jó gyakorlást!

Jógairányzatok 4.

A KARMA JÓGA

A karma szó a szanszkrit ősi nyelvén cselekvést jelent. A karma a cselekmények láncolata, de nem determinált értelemben. Az, amit teszünk, következményekkel jár. A tettekből származó következmények, vagyis okozatok az idő előrehaladtával okokká válnak, amelyek újabb okozatokat hoznak létre. Bármit cselekszünk hát, nem jár következmények nélkül!

Néhány nézet szerint a karma valamiféle isteni igazságszolgáltatás is, így a rossz cselekedetek büntetést vonnak maguk után. Pl.: aki birkát öl, birkaként születik újjá. Persze nem mindenki osztja ezt a véleményt.

A jógi szemléletében a karma másképp jelenik meg. Mivel minden tett következményt von maga után, amely hatással van az egész világra, így hatással van magára a cselekvőre is. Célszerű tehát helyes dolgokat cselekedni. Itt élesen elválik az érzéki örömök diktálta jó vagy rossz cselekedet a helyestől és a helytelentől. A jógi nem azt választja, ami jó vagy rossz, hanem azt, amit helyesnek vél. Így a következmények is helyesek, ami ilyenformán nem feltétlenül igaz a jó vagy rossz cselekedetekre, hiszen a jóakaratú cselekedet néha egész sor komoly következménnyel járhat.

Lépjünk tehát túl az érzékek által megcsalt ítélőképességünkön, és válasszuk a helyes utat!

A karma jóga arra tanít, hogy a különböző tetteinkhez való viszonyunk megváltoztatása, átformálása vezet el a szellem legmagasabb fokára. Ez az attitűd a tettek gyümölcséről való lemondás. A magyar nyelv az önfeledtség szóval fejezi ki találóan azt az állapotot, amikor a cselekedeteinkből eltűnik az elvárás és az önös érdek. Ilyenkor a cselekvés egyébként szokásos minősítése lényegtelenné válik. A tett megszentelődik. Az ego-tudatú cselekvések azonban visszahatnak, ez pedig nem más, mint a karma. Ez a karma jóga egyik tanítása.

Kolarovszky Gyöngyi és Bálint János

jóga, női problémák

2003-04-03 10:35:56

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop