A premenstruációs szindrómának idegrendszeri eredete van

Vannak nők, akik számára a menstruáció előtt néhány nap nem okoz különösebb panaszokat, mások azonban az életvitelükben is akadályozva vannak, olyan súlyosak a tünetek. A PMS tünetei: ingerlékenység, hangulatváltozások, depresszió, fáradság, puffadás, emlőduzzanat, általános fájdalomérzés, csökkent koncentrációképesség

PMS, premenstruációs szindróma | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Ismert, hogy a tünetegyüttest a szervezetben a peteérés után termelődött progeszteron hormonra való túlérzékenység okozza, de a kutatóknak még nem sikerült sem kielégítő magyarázatot adni a jelenségre, sem megtalálni a mindenki számára megfelelő kezelést.

A japán kutatók 62 nőnél mérték a szívritmus változását és a hormonszintet, valamint kérdőívekkel felmérték a fizikai, lelki és viselkedésbeli tüneteket. Megállapították, hogy a PMS-ben szenvedő nőknél csökkent az idegrendszer aktivitása a menstruáció előtti időszakban.

Azoknál, akiknél a tünetek a legkifejezettebben jelentkeztek (PMDD), az egész menstruációs ciklusra jellemző volt a csökkent aktivitás. Az eredmények arra utaltak, hogy azok a legfogékonyabbak a tünetekre, akiknél csökkent az autonóm idegrendszer működése.

A jelenség oka még nem teljesen ismert, így kezelni is csak a peteérést gátló hormonokkal lehet, ilyenek a fogamzásgátlók vagy az ún. SSRI gyógyszerek (utóbbiak antidepresszánsok, de PMS-ben másként hatnak.)

A petefészkek eltávolítását az ovuláció megakadályozására csak szélsőséges esetben ajánlják, csak akkor, ha a méhet más nőgyógyászati panasz miatt korábban el kellett távolítani.

BBC News
| PMS, premenstruációs szindróma
2011-05-11 14:36:45
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop