A fogamzásgátló pirulák enyhítik a menstruációs fájdalmakat

Egy kivételesen hosszútávú követéses vizsgálat alátámasztja, hogy a menstruációs fájdalmak ellen is használnak a fogamzásgátló pirulák - írták svéd kutatók szerdán közzétett tanulmányukban.

A 30 éven át tartó követéses egészségügyi kutatásba több mint 1400 svéd nőt vontak be, akik 1962-ben, 1972-ben vagy 1982-ben születtek.

A résztvevőket 19 évesen kérdezték ki először, majd öt évvel később, 25 éves korukban újra válaszoltak a felmérés kérdéseire.

Azok, akik szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát szedtek, menstruációs fájdalmaik jelentős csökkenéséről számoltak be. Az életkor előrehaladásával egyébként is csökkentek valamelyest a fájdalmak, de ez függetlennek mutatkozott a pirulák szedésétől.

Ingela Lindh kutatásvezető, a Göteborgi Egyetem munkatársa és csoportja tanulmányát a Human Reproduction című szakfolyóiratban tette közzé.

2007-ben és 2009-ben jelent meg két tanulmány, amelyben áttekintették a fogamzásgátló tabletták hatását a menstruációs fájdalmakra. Ezek szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy hiányzanak a témában a randomizált, ellenőrzött klinikai próbák, melyek a klinikai kutatások "aranystandardjai".

A most közzétett dolgozat szerzői úgy vélik, hogy eredményük határozott választ adhat a kérdésre. A követéses vizsgálat kivételesen hosszú ideig gyűjtötte az önkéntesek adatait, akik saját magukhoz viszonyítva állapíthatták meg a tablettaszedés hatását.
| menstruációs fájdalmak, fogamzásgátló
2012-01-18 23:01:12


A szabálytalan havi vérzés gyakori okai

Sok nőnél jelentkezik szabálytalan, nagyon erős vagy kimaradó vérzés. Az alábbiakban azokat az okokat ismertetjük, melyek egészséges nőknél jelentkeznek, és néhány ...


A menstruációt megelőző tünetegyüttesről

A legtöbb nő - no és a családtagok meg a kollégák - észreveszi, hogy a menstruációt megelőző héten türelmetlenebb, indulatosabb, kötekedőbb vagy netán fáradék...


Menstruációs problémák és megoldásuk

Nők milliói teszik fel a kérdést maguknak, majd orvosuknak, ha rendszertelen, elhúzódó, fájdalmas a menstruációjuk. Ez vajon normális, vagy valami bajom van? Az alábbia...


Szezonális hangulati és hormonális változások

Hogyan befolyásolja az időjárás illetve egyes tevékenységek a havonta jelentkező hangulatváltozásokat, és mikor tanácsos orvoshoz fordulni?


Természetes gyógymódok a premenstruációs tünetegyüttes ellen

A legtöbb nő ismeri a premenstruációs tünetegyüttest (PMS), mintegy 90 százalékuknál valamilyen testi vagy pszichés változás előre jelzi a havi vérzést.


data-full-width-responsive="true">