Vérzés szeretkezés során

vérzés, szex, nemi élet, felfázás | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tiszteletem!

Nőgyógyászati kérdést szeretnénk feltenni. A barátnőm 22 éves, egyébként egészséges, normális életvitelű lány. Káros szenvedélyei nincsenek. A problémánk már 2-3 éve jelentkezett. Valamiféle vérzési rendellenesség lehet, de csak és kizárólag nemi érintkezések alkalmával jelentkezik, de  megbizonyosodhattunk arról, hogy nem valami fizikai behatás, tehát sérülés, durvaság okozza, mivel közepes, de hirtelen elálló vérzést tapasztaltunk legutóbb, amikor nem is történt semmiféle behatolás, csak külső izgatás.

  Tehát úgy fest, hogy az erős felizgulás kapcsán keletkezik a vérzés. Nem minden aktusnál jelentkezik, de kb. 5-10 esetben egyszer biztosan. Itt hozzátenném, az utóbbi másfél évben ritkán élünk nemi életet, csak többhetente. Egyébként "Minulet" fogamzásgátlót szed 3,5 éve rendszeresen, folyamatosan, de ez semmiféle tapasztalható problémát nem okozott tudtunkkal. A menstruációs vérzései is rendben vannak. Némi vizelési problémái vannak; lefekvéskor sokszor megy dolgára és hát gyenge idegzetű, szorongásos (tippünk: gyenge stressz inkontinencia). Elváltozásoknak nyomát se látjuk e tájékon. Még annyi, hogy barátnőm nehezen nedvesedik, izgul fel, nem igen kedveli ilyenkor a behatolási kísérleteket, de ennek azt hiszem, pszihés oka van.

KÉREM adjon nekünk érdemi tanácsot, mivel gondot okoz a probléma.

Leírásuk alapján ezeknek a rendellenes vérzéseknek valószínűleg egy fiatal korban viszonylag gyakran előforduló méhszáj hámelváltozás (un.ectropium) lehet az oka, melyet gyakran helytelenül "méhszájseb"-nek is neveznek Ennek a hámelváltozásnak a lényege, hogy valamilyen ok miatt a méhnyak belfelszínét borító hengerhám és a méhszájon kívül előforduló többrétegű laphám határa nem a külső méhszáj, hanem azon kívül eső terület. A nem odavaló hámot nőgyógyászati vizsgálat kapcsán feltáráskor piros foltként lehet látni. Ez az elváltozás mind mechanikus hatásra, mind pedig a nemi izgalommal együtt járó kismedencei vérbőség hatására vérezgethet és az Önök által leírt panaszokat okozhatja.

Rendellenes vérezgetést okozhat nem megfelelő hormontartalmú oralis fogamzásgátló használata is, ez azonban az Önök esetében kevésbé valószínű, hiszen a Minulet-et Kedvese már több éve panaszmentesen szedi.

A stress incontinentia más jellegű betegséget jelöl, mint amire Önök gondoltak. Általában több hüvelyi szülésen átesett, hüvelyfalsüllyedésre hajlamos, 40 év feletti asszonyok betegsége. A szülések miatt létrejövő hüvelyfal- és gátsüllyedés következményeként a külső húgycsőzáró izomzat működése elégtelenné válik és képtelen hirtelen hasüregi nyomásnövekedés mellett a vizeletet a hólyagban tartani. Az ilyen betegek esetében, pl. tüsszentéskor, vagy egyéb hirtelen haspréssel járó állapotokban a vizelet akaratlanul "elcseppen", súlyosabb esetben akár nagyobb mennyiségben is elfolyik. Kedvese problémája valószínüleg inkább felfázás miatt kialakuló ún. hólyaghurut, vagy hólyaggyulladás lehet. Ugyanakkor hasonlópanaszokat okozhat a vegetatív idegrendszer nem kiegyensúlyozott volta is.

Javaslatom az, hogy mindkét problémával mielőbb keressenek fel nőgyógyász és urológus szakorvost, mert mindkét probléma szakszerű kezelése indokolt.

Harmadik problémájuk megoldása - véleményem szerint - csak Önökön múlik. Mindenkinek egyéni az az időtartam, ami alatt szexuális vágya, ill. nemi izgalma a kívánt szintre emelkedik. Megértő türelemmel és kitartó, a partner által leginkább kedvelt előjátékkal elérhető a megfelelő szexuális izgalom, amely a hüvelybemenet síkosságát is előidézi. A megfelelő síkosság hiányában a behatolás fájdalmat okozhat a partnernek, ezért azt nem szabad erőltetni. Nagyon ritkán előfordul, hogy nem megfelelő az ún. Bartholini mirigyek működése és kellő nemi izgalom mellett sem elégséges a hüvelybemenet síkossága. Ebben az esetben gyógyszertárakban kapható intim síkosító készítmények használata javasolható.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| vérzés, szex, nemi élet, felfázás
2002-07-11 14:11:24
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop