Menstruáció előtti nehéz napok

Nem kevés azon nők száma, akik a menstruációt megelőző egy hétben, tíz napban hátrányukra megváltozottnak érzik magukat. A 30 év körüli korosztályt sújtó premenstruációs szindróma tüneteiről lehet szó náluk. Mindez általában első szülés után kezdődik és a harmincas évek végéig, negyvenes évek elejéig szokott tartani.

premenstruációs szindróma, menstruáció, alvás | Gyógy-ír   Kisalföld

Mik a menstruációt megelőző tünet- együttes jellemzői?

A menstruációs ciklus második felében jelentkező panaszok közül az alábbiak emelhetők ki: ingerlékenység, irritabilitás, robbanékonyság, mely az esetek nagyobb részében kedvetlenséggel járhat. A premenstruációs szindrómát depresszióhoz hasonló állapotnak is tekinthetjük, azaz olyan jellegű problémák képében jelentkezhet, mely a depresszió megbetegedéshez hasonlítható. Az is tény, hogy korábban depresszióban már szenvedő, vagy lehangoltságra hajlamos nőknél előfordulási aránya magasabb. Fáradékonyság, a munkavégző és koncentrálóképesség csökkenése, valamint alvászavar ugyancsak részét képezheti. Testi tünetek - a szervezet vízvisszatartó mértékének növekedése, különböző puffadások és legjellemzőbben a fejfájás - úgyszintén velejárói. Van, akin tevékenykedési kényszer lesz úrrá - ez megnyilvánulhat a lakás vég nélküli kitakarításában, rendezgetésében. Jellemző még az alvászavar megléte is: ez sokszor éjszakai, hajnali megébredés, és innen kezdődő folytonos éber forgolódás.

Mindez tovább rontja a nappali funk- ciókat és a rosszullét tüneteit. Minthogy a koncentráló- és figyelmi képességek is romlani szoktak, így a teljesítőképesség is csökkenhet. Mindez - az alulhangoltsággal, ingerlékeny magatartással járó állapot - nem kedvez a jó munkahelyi teljesítménynek és légkörnek, de még inkább kiteljesedve családi körben komoly, ún. pszichoszociális funkcióromlást eredményez. Vagyis rombolhatja az emberi, munkahelyi, családi kapcsolatokat is. A premenstruációs szindrómában szenvedő nőknek túlmenően azon, hogy a menstruációt megelőző időszakban rossz közérzettel küszködnek, még bizonyos esetekben kapcsolati nehézségekkel is szembe kell nézniük.

A premenstruációs szindróma komplex, több összetevőre visszavezethető, és pontos részleteiben nem is tisztázott állapot. Mindemellett tünetei a megfelelő kezeléssel jelentősen enyhíthetők. Vannak bizonyos készítmények, gyógyszerek, melyek kedvezően befolyásolják a panaszokat. Ezek azon anyagcsere-folyamatokra hatnak - elsősorban a szerotoninhormon-háztartásra, mely szerepet játszik a problémák kialakulásában. Emellett azonban étrendi (folyadékmegszorítás) tanácsok is helyet kapnak.

Nem hanyagolható el a megértő, elnéző és támogató környezet - elsősorban a szűkebb család - szerepe, akik ebben a nehéz időszakban a szenvedő fél mellett állnak.

| premenstruációs szindróma, menstruáció, alvás
2007-11-30 13:21:11
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop