Mi lenne, ha a menstruáció választható lenne?

Az ókori perzsáknak nemigen volt türelmük a menstruáló nő iránt. Ha négy nap után is vérzett, megkorbácsolták, majd öt további napra elzárták. És jaj volt annak a nőnek, aki még a szabadon engedése után is tovább vérzett.

menstruáció, menstruációs zavarok, vérzészavar, Vérzés zavar, Menstruációs zavar, tabletta, havi vérzés | The New York Times Health News Service   Medincorp | Scott, M.

Bármilyen brutális volt is, a perzsák menstruáció iránti megvetésében volt valami evolúciós logika. A Krisztus előtt évszázadokban a halálozási arányszám magas volt, és a közösségnek kollektív érdeke volt, hogy minél több gyerek szülessék, egy menstruáló nő viszont sem terhes nem volt, se nem szoptatott.

Manapság új mozgalom szerveződik a havi ciklus ellen, ezúttal kutatók vezetésével, akik szerint a menstruáció nem szükséges és nem is egészséges. Mivel hosszabb ideig élnek és kevesebb gyereket szülnek, ma a nőknek majdnem háromszor annyi havi vérzésük van, mint akár 200 évvel ezelőtt is, sokkal több kellemetlenségük van, mint a régi nőknek, ráadásul megnőtt a petefészekrák és egyéb betegségek kockázata is.

"Valójában nincs elfogadható orvosi oka a menstruációnak" - jelentette ki dr. Freedolph Anderson, az Eastern Virginia Medical School mellett működő Institute for Reproductive Medicine klinikai kutatásokat vezető igazgatója, a menses-ellenes mozgalom egy vezető alakja.

Anderson felügyeli azt az országos tesztsorozatot, melynek során a fogamzásgátlók szedésével csökkenteni lehet egy nő évenkénti 4-13 vérzésének számát. És dr. Anderson hisz abban, hogy nincs ok, amiért négynél meg kelljen állni, néhány éven belül szerinte a nők a menstruációt - az összes görcsével, hangulati hullámzásaival és egyébb kellemetlenségeivel együtt - teljesen opcionálisnak tekinthetik majd.

De sok nő számára dr. Anderson kampánya kényelmetlen választás, amely sokéves társadalmi gyakorlat ellen szól, miszerint egy nő menstruációja természetes és tisztító hatású is, nem is beszélve annak a tudásáról, hogy a nő nem terhes. Az, hogy egy tabletta bevételével megszűnik a havi vérzésük, sokakat nyugtalanít.

"Abszurd dolog ennyiféle egészségi problémát egy tabletta bevételével szabályozni  - mondja dr. Susan Lark, kaliforniai nőgyógyász. - Nem hiszem, hogy kívánatos dolog a több orvosság szedése."

Dr. Anderson egy brazil nőgyógyásszal, dr. Elsimar Coutonhóval együtt csupán nyilvánosságra hozza azt a dolgot, amit sok nő, akinek kényelmetlenséget okoz a menstruációja, már régóta tud: a fogamzásgátló tabletta megfelelő adagolásban akár teljesen megszüntetheti a havi vérzést.

A tablettában kétféle hormon van, ösztrogén és progesztin, amely megakadályozza, hogy a nő szervezete havonta felkészüljön a terhességre. Általában a havi csomagban levő 28 tablettából 7 nem tartalmaz hormont, és így a nő menstruál a ciklus végén, így készül a szervezet az újabb ovulációra.

De ha a nők kihagyják a placebó-tablettákat és minden nap fogamzásgátlót szednek, akkor elmarad a vérzésük. A 49 éves Bonnie már 25 éve így tesz, miután az orvosa azt ajánlotta, vetesse ki a méhét, annyira fájdalmasak voltak a menstruációi.

"Éveken át csináltam és semmi bajom nem lett tőle - mondja Bonnie, aki teljes nevének elhallgatását kérte. - Egyszerűen nem akartam többé, hogy vacakoljak a menstruációmmal. Meglep, hogy nem többen alkalmazzák ezt a módszert. Ami engem illet, nekem isten áldása volt ez."

És valóban, a görcsök, hangulatváltozások, feszültség és a fejfájások, amelyek általában kísérik a havi vérzést, már önmagukban is elegendők, hogy egyre több nő kövesse Bonnie példáját.

Becslések szerint évente mintegy 2,5 millió nőnek van súlyos vérzési rendellenessége, kimaradnak a munkából és nőgyógyászhoz kell menniük, áll egy 1996 februárjában az American Journal of Public Health című folyóiratban megjelent tanulmányban. A menstruációs ciklussal kapcsolatos problémák teszik ki a nőgyógyászt felkeresők 50 százalékát.

"Ha a nők állandóan szednék a tablettát, én munka nélkül maradnék - mondja dr. Patricia Sulak, a temple-i Scott and White Hospital szülész-nőgyógyásza. - Mert miért keresnek fel engem? Mert szabálytalan a vérzésük vagy túl erős, PMS-ben szenvednek vagy petefészek-cisztájuk van. A nők többsége számára a tabletta folyamatos szedése megoldja az összes menstruációval kapcsolatos gondját."

Még a hagyományos fogamzásgátlókat szedő nők is tapasztalnak bizonyos tüneteket a havi vérzés idején. Az alatt az idő alatt, míg az inaktív tablettákat szedik, fáj és felpuffad a hasuk, a fejfájás is 50 százalékkal gyakoribb náluk, olvasható a Journal of Obstetrics and Gynecology című folyóirat 2000. februári cikkében.

Ezért az orvosok egyre nagyobb számban ajánlják a hormonok folyamatos használatát, mind a menstruációs nehézségekkel küzdő nőknek, mind azoknak, akik nászút vagy más különleges esemény miatt ki akarnak hagyni egy-egy havi vérzést.

"A nőgyógyászok 67 százaléka már most is ezt a módszert ajánlja betegeinek, általában csak bizonyos alkalmakkor, a menstruáció elhalasztására, de azért is, hogy az éves vérzések számát csökkentsék" - állítja dr. Anderson az Eastern Virginia Medical School orvosa.

Az orvosok szerint nem káros a nőkre nézve, ha kihagyják a menstruációt. Mivel a méh nem vastagszik meg, hogy a magzat befogadására felkészüljön, nem sok az az anyag, aminek távoznia kell, az új ciklusra készüléskor.

"Valójában semmi csoda nincs abban, hogy valaki placebó-tablettákat szed négyhetente - jelentette ki dr. Karen Freund, a bostoni Medical Center for Excellence in Women’s Health igazgatója. - Sok igazság van abban, hogy a menstruáció megtisztítja a szervezetet. És vannak nők, akiket megnyugtat a vérzés, tudják, hogy nem estek teherbe."

Ellentétben a közhiedelmmel, a tabletta folyamatos szedése nem befolyásolja hátrányosan a termékenységet. Bonnie-nak semmi gondja nem volt a fogamzással, amikor abbahagyta a tabletta szedését. Két hónap alatt teherbe esett.

A menstruáció-ellenes mozgalom fő érve, hogy a tabletták szedése révén csökken egyes betegségek kockázata. Akik öt éve szedik, azoknál a felére csökken a petefészekrák rizikója, ebben a betegségben évente 14 ezer amerikai nő hal meg. A méhfal rákjának kockázata is csökken, sőt egyes kutatásokból az is kiderült, hogy a jóindulatú petefészek- vagy mellciszta valamint a kismedencei gyulladások kockázata is csökken.

Ráadásul a vérzések erősítik az olyan betegségeket, mint az epilepszia, az asztma, a rheumatoid arthritis vagy a migrén. A ciklushoz kötődik a menstruáló nők millióit világszerte sújtó vérszegénység és vashiány is.

Egyes rákfajtáknál azonban megnőhet a kockázat a tabletta szedésével. Még mindig nem tisztázott, hogy az ösztrogén folyamatos szedése nem növeli-e meg a mellrák rizikóját, ez ugyanis a vezető halálok a nők körében. A WHO nemrégiben kiadott tanulmánya szerint a tablettát szedőknél valamivel magasabb volt a mellrák kockázata, egy másik nagyobb tanulmány azonban nem talált semmiféle ilyen kapcsolatot.

A betegségmegelőző érvek nem hatják meg dr. Susan Love-t, a kaliforniai Santa Barbara Breast Cancer Institute igazgatóját. Szerinte a nők a petefészek- és méhrák kockázatát a hagyományos fogamzásgátlók szedésével sikeresebben csökkenthetik, mint a folyamatos hormonadagolásos módszerrel.

A rák kockázatának csökkentésénél "nem arról szól a dolog, hogy valakinek van-e vérzése vagy nincs - mondta dr. Love az NBC ‘Today’ című műsorában.  Itt a hormonszintről van szó."

A hagyományos fogamzásgátló tablettának vannak hátrányai, mint például egyes nőknél a napi "pecsételő" vérzés, valamint az a tény, hogy 25 százalékkal emeli az ösztrogénszintet.

"Egyes nőknek, akik nagyon érzékenyek a hormonális hatásokra, több tünetet kell elszenvedniük, ha folyamatosan szedik" - jelentette ki dr. Robert Barbieri, a bostoni Brigham and Women’s Hospital szülész-nőgyógyász főorvosa.

Dr. Lark, kaliforniai orvos szerint a nők sokkal jobban tudnák kezelni a PMS-t és a többi kellemetlenséget, ha egyáltalán nem szednének hormonális készítményeket. Szerinte az életmód megváltoztatása, például az étrendé, a stressz csökkentése és a rendszeres mozgás, olyan vény nélkül kapható gyógyszerek szedésével, mint a Midol és a Pamprin "nem nyomják el a nőben a nőt, és hozzájárulnak az egészséges élethez."

A menstruációról szóló érvek és ellenérvek mögött nehéz filozófiai kérdés áll: a nők havi ciklusa ünnepelni való, természetes esemény vagy egy természetellenes probléma, amelyet ki kell iktatni?

Dr. Coutinho a "Kiment a divatból a menstruáció?" című könyvében azt állítja, hogy a nőknél soha nem volt úgy kitalálva, hogy minden hónapban vérezzenek. A primitív társadalmakban a legtöbb nő igen korán terhes lett, több gyereket szült és korán élte meg a menopauzát. Az ókori Perzsiában a nő mintegy 100 vérzést élt meg élete folyamán. Ma a nők korábban kezdenek menstruálni, kevesebb gyereket szülnek, később kerülnek változó korba, így egy gyermektelen nőnek akár 480 menstruációja is lehet élete folyamán..

"Soha nem értettem meg, miért véreznek a nők, ha nem muszáj nekik - mondja dr. Florence Haseltine, a marylandi Society of Women’s Health szülész-nőgyógyásza. - Ha az embernek rendszeres tüszőrepedése van, akkor normális dolog a vérzés. De ha a tüszőrepedést gyógyszerekkel elnyomjuk, akkor nincs értelme a megvonásos vérzésnek".

A fiilozófiai problémát nem oldja meg a Norfolkban és 49 más helyen végzett új tanulmány sem. De mindenütt esélyt adhatnak a nőknek, hogy önmaguk döntsenek ebben a kérdésben. A kísérletben kétféle alacsony homontartalmú fogamzásgátló szerepel, amelyet a nők 84 egymást követő nap szednek, majd 7 nap szünetet tartanak. Így a Seasonale nevű, új tablettát szedő nők csak háromhavonta egyszer menstruálnak.

Ha a kísérletek sikerrel járnak, a Seasonale 2003-ra kapható lesz.

Az International Health Foundation felmérése szerint a nők már alig várják, hogy ezt választhassák. 1500 jelenleg is fogamzásgátló tablettát szedő nő megkérdezése után kiderült, hogy 62 százalékuk szeretné, ha egy évben csupán négyszer menstruálna. A megkérdezettek közel fele pedig szívesen venné, ha egyszer sem.

Dr. Lark szerint a nők egy nagyszabású kísérletnek az alanyai, és tudniuk kell, hogy a tabletta folyamatos szedése veszélyeket rejthet magában.

"Egy nő nem tudhatja, mit tesz a szervezetével 20 évvel később a tabletta" - mondja.

Egy vezető szövetségi egészségügyi szakember inti a nőket, még ha az új világ PMS, betétek és görcsök nélkül maga a menyország lenne is.

"Engem az aggaszt, hogy a nőkben az az érzést keltjük, hogy a menstuáció valami rossz és természetellenes dolog - mondja dr. Sara Mark, az egészségügyi minisztérium mellett működő Office on Women’s Health főtanácsosa. - Elkezdjük gyógyszerekkel bombázni a szervezetünket. Szerintem ez nem jó dolog, mert félelmet és felesleges aggódást kelt a nőkben."

Megjelent: The Boston Globe

| menstruáció, Menstruációs zavarok, Vérzészavar, Vérzés zavar, Menstruációs zavar, tabletta, havi vérzés
2002-07-31 17:33:11
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop