Hirdetés

A fogamzásgátló pirulák enyhítik a menstruációs fájdalmakat

Egy kivételesen hosszútávú követéses vizsgálat alátámasztja, hogy a menstruációs fájdalmak ellen is használnak a fogamzásgátló pirulák - írták a Göteborgi Egyetem kutatói, akik tanulmányukat a Human Reproduction című szakfolyóiratban közölték.

menstruációs fájdalmak, fogamzásgátló |

InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A 30 éven át tartó követéses egészségügyi kutatásba több mint 1400 svéd nőt vontak be, akik 1962-ben, 1972-ben vagy 1982-ben születtek.

A résztvevőket 19 évesen kérdezték ki először, majd öt évvel később, 25 éves korukban újra válaszoltak a felmérés kérdéseire.

Azok, akik szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát szedtek, menstruációs fájdalmaik jelentős csökkenéséről számoltak be. Az életkor előrehaladásával egyébként is csökkentek valamelyest a fájdalmak, de ez függetlennek mutatkozott a pirulák szedésétől.

2007-ben és 2009-ben jelent meg két tanulmány, amelyben áttekintették a fogamzásgátló tabletták hatását a menstruációs fájdalmakra. Ezek szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy hiányzanak a témában a randomizált, ellenőrzött klinikai próbák, melyek a klinikai kutatások "aranystandardjai".

A dolgozat szerzői úgy vélik, hogy eredményük határozott választ adhat a kérdésre. A követéses vizsgálat kivételesen hosszú ideig gyűjtötte az önkéntesek adatait, akik saját magukhoz viszonyítva állapíthatták meg a tablettaszedés hatását.
menstruációs fájdalmak, fogamzásgátló

2020-02-06 11:49:36

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop