Hirdetés

Fájdalmas nőiesség

A dysmenorrhoea fájdalmas menstruációt jelent. Elsődleges és másodlagos fajtái ismertek. Az érintetteknek mindenképpen érdemes megismerkedni lehetséges kezelési módszereikkel is...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(3):52-53   Celsus Kft. | Heinisch, M.

Az elsődleges dysmenorrhoea általában az első menstruációtól számított néhány éven belül jelentkezik, majd a fájdalom az évek előrehaladtával gyengül, és gyakran teljesen elmúlik az első szülést követően. A másodlagos dysmenorrhoea olyan menstruációs fájdalom, amit valamilyen más egészségi panasz, például endometriosis okoz. Jellemzője még, hogy az idő múlásával a fájdalom egyre erősödik.

A menstruáló nőknek csaknem a felét érinti ez a vérzési rendellenesség. Közülük körülbelül 10% szenved súlyos dysmenorrhoeától.

Gyógyír a fájdalomra

Menstruációs görcsök esetén a gyógyítók a recept nélkül kapható gyógyszerek közül a fájdalomcsillapítókat ajánlják. Nagyon erős fájdalom esetén szükség lehet receptre kapható gyulladásgátlókra is.

A fogamzásgátló tabletták a peteérést gátolják, ezért a fájdalom kivédése érdekében az orvos esetenként felírhat danazoltartalmú antiösztrogén gyógyszert, vagy progeszteront. A hányingerrel és hányással járó, rendkívül súlyos esetekben pedig szükség lehet hányáscsillapítóra is.

Alkoholtilalom…

Az orvosok egy része azt ajánlja a menstruációs fájdalomtól szenvedő nőknek, hogy ne fogyasszanak alkoholt, mert az kimeríti a szervezet tápanyagkészleteit, illetve megváltoztatja a szénhidrát-anyagcserét - és emiatt súlyosbodnak az izomgörcsök.

FONTOS! Az alkohol károsan befolyásolja a máj hormonháztartásra gyakorolt hatását. Ez a folyamat megnövelheti az ösztrogén mennyiségét, előidézheti a folyadék- és a sóvisszatartást, és megnövelheti a menstruációval távozó vér mennyiségét.

Ajánlott életmódbeli változtatások

Sok nőnek segít, ha a menstruációs görcsök alatt fekve marad, míg másoknak a testmozgás csökkenti a fájdalmukat. Mivel ez a jelenség egyénenként változó, nem csoda, hogy a kutatók sem tudnak megegyezni: egyesek szerint a testmozgás rontja az állapotot, míg a legtöbb tanulmány egyértelműen pozitív hatásról számol be. Valószínűleg sokat javít a rendszeres mozgás, ám a görcsök idején inkább nyugalomra van szükség.

Javasolható étrend-kiegészítők

A B3-VITAMIN niacinnak nevezett formája egy kísérletben nagyon hatékonyan csillapította a menstuációs görcsöket a részt vevő nők 87%-ánál.

A C-VITAMIN és a RUTIN nevű flavonoid közel 90%-os hatékonysággal oldotta a menstruációs görcsöket.

A KALCIUM azáltal enyhíti a menstruációs görcsöket, hogy fenntartja a normális izomtónust. A kalciumhiányos izmok hajlamosak a hiperaktivitásra, ezért sokkal könnyebben görcsbe rándulnak.

A MAGNÉZIUM is befolyásolja az izomtónust, és oldhatja a menstruációs görcsöket.

Az OMEGA-3 ZSÍRSAVakban szegény étrendet is összefüggésbe hozták már a menstruációs fájdalommal. A halolaj- és a ligetszépe-kapszulák a fentiekkel kombinálva enyhítik a görcsöt.

Egy kísérlet során Indiában élő, dysmenorrhoeától szenvedő kamasz lányokat vizsgáltak, akik napi 100 mg B1-VITAMINT - thiamine-t - szedtek 3 hónapon át. A kezelt páciensek 87%-a számolt be jelentős javulásról. A B1-vitamin hiánya elég jellemző Indiában, míg a nyugati világban ritka, kivéve az alkoholisták körében. Ezért nem lehet tudni, hogy szedése segít-e az olyan nők menstruációs panaszain is, akiknek a szervezetébe elég B1-vitamin jut.

Egy másik kísérletben E-VITAMINT szedettek a résztvevőkkel, két hónapon át. A kúrát mindig a menstruáció kezdete előtt két nappal kezdték meg, és ezután is három napig folytatták. Így sokkal látványosabb eredmény született, mint a placebót szedő csoportnál.

Egyes orvosok sikerről számolnak be a PROGESZTERON-tartalmú krémek helyi alkalmazásakor is - természetes progeszteront tartalmaz a Wild yam gyökér.

Hasznos gyógynövények

A CORYDALIS nevű gyógynövény számos alkaloidát tartalmaz, amik rendkívül hatékonyak a menstruációs görcsök oldásában.

A KÁNYABANGITA - Viburnum opulus - az egyik legkedveltebb hagyományos gyógynövény menstruációs görcsök kezelésére. Azokat a görcsöket oldja leghatékonyabban, amelyeket hányinger, hányás és verejtékezős hidegrázás kísér. Főzetét úgy készítik, hogy két teáskanálnyi kányabangita-kérget tesznek 2,5 dl vízbe, felforralják, aztán 10-15 percig lassú tűzön tovább főzik. Ezt a teát naponta háromszor lehet fogyasztani, a növény tinktúrájából pedig naponta háromszor 4-8 ml-es mennyiséget lehet alkalmazni.

A POLOSKAVÉSZ is hosszú múltra tekinthet vissza mint tradicionális, menstruációs görcsöket oldó gyógynövény. Többféle módon fogyasztható, nyers növény, szárított gyökér vagy gyökértörzs formájában, esetleg szilárd, porított kivonatként. A gyógynövény szabványos kiszerelésben is kapható, habár ezeket elsősorban a hőhullámoktól szenvedő, változókorban lévő nők számára kísérletezték ki.

Az ASSZONYGYÖKÉR is régóta használatos gyógynövény a népi gyógyászatban a kellemetlen menstruációs panaszok enyhítésére. Ebből a növényből általában tinktúrát készítenek.

A HELONIAST - Chamaelirium luteum - az indián asszonyok használták a fájdalmas menstruáció gyógyítására. Általában a növény gyökeréből készítettek tinktúrát, amit naponta háromszor szedtek.

A KÍNAI ANGYALGYÖKÉR akár egymagában, akár más növényekkel kombinálva szedhető a menstruációs görcsök csillapítására.

A VASFÛ szintén ősi gyógyszere a menstruációs panaszoknak: a növény tinktúrája naponta háromszor fogyasztható.

A BARÁTCSERJE szintén enyhítheti a menstruációs kellemetlenségeket és a premenstruális szindrómát.

Holisztikus szemmel

Fiatal nők egy részénél hatékonynak bizonyultak a relaxációs technikák. Egy kísérletben a hetente kétszer végzett, 20 perces relaxációs gyakorlat után feltűnően csillapodott a menstruációs görcs, a hányinger, a túlérzékenység, és javult a koncentrálóképesség.

Az akupunktúra is hasznos lehet a dysmenorrhoea kezelésében. Egy felmérés adatai szerint az akupunktúrával kezelt nők 86%-ánál teljesen megszűntek a fájdalmak a rá következő három menstruációs ciklus alatt.

A kiropraktikával végzett gerinctáji manipulációt is kipróbálták már a fájdalmas tünetek enyhítésére: az érintettek sikerekről számoltak be, ám az még tisztázatlan, hogy ez a módszer mennyire hatékonyan enyhíti a dysmenorrhoea tüneteit.

Étrend-kiegészítők Gyógynövények
B1-vitamin
B3-vitamin (niacin)
B3-vitamin C-vitaminnal és rutinnal
E-vitamin
Kalcium
Magnézium
Halolaj (EPA/DHA)
Progeszteron (növényi)
Poloskavész (Cimicifugaracemosa)
Kínai angyalgyökér (Angelica sinesis)
Helonias (Chamaelirium luteum)
Asszonygyökér (Caulophyllum thalictroides)
Bazsarózsa (Paeoniaofficinalis)
Corydalis
Vasfű (Verbena officinalis)
Kányabangita (Viburnum opulus)
Illatos barátcserje (Vitex agnus-castus)

Tünetek

Hasi puffadás, gyakori és intenzív hasi görcs, derékvonal alatti fájdalom, fejfájás, hányinger, hasmenés vagy székrekedés, gyakori vizelési inger, hányás. A tünetek általában közvetlenül a menstruáció előtt vagy a menstruációs időszakban jelentkeznek.

Heinisch Mónika

2005-03-06 20:40:50

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop