Hirdetés

Gyenge sárgatest

Pecsételő közti vérzés, elhúzódó, rozsdabarna hüvelyi váladékozás, levertség és ingerlékenység - ismerős Önnek is? Sokan azt hiszik, ez valamilyen fertőzésnek köszönhető, pedig az ok csak annyi, hogy nem termel elég progeszteront a petesejt kilökődése után keletkező sárgatest.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(5):45-46   Celsus Kft. | Balaicza, E.

A sárgatest működési elégtelensége a kiegyensúlyozatlan ösztrogén- és progeszteronszintből ered. Gyakran okoz vérzészavarokat és terméketlenséget, emellett olyan tünetek forrása is lehet, melyek emlőelváltozásokra ( mastodynia és mastopathia) utalnak, vagy fejfájással és depresszióval járó premenstruális szindróma formájában jelentkeznek. A változatos panaszok egy és ugyanazon kórkép kifejezői, orvoslásuk pedig a nőgyógyászaton kívül a belgyógyászat, az ideggyógyászat és a pszichiátria feladata is.

Várva várt gyermekáldás

Évente a házaspárok 15 százaléka vágyik hiába gyermek után. Ennek oka harmadrészben csak a nőben, harmadrészben csak a férfiban s harmadrészben mindkét partnerben együttesen keresendő. A nők sterilitása mintegy 30 százalékban hormonális okokra, 18 százalékban anatómiai adottságokra vezethető vissza, a maradék hányad tisztázatlan, többnyire pszichoszomatikus vagy immunológiai eredetű.

A rendellenes peteérés és a tökéletlen sárgatestképződés diagnosztikájának és terápiájának nagy jelentősége van a női meddőség kezelésében. A sárgatest gyengesége a petefészek működési zavarainak egyik tünete, eredete szerint négy nagy csoportba osztható:

  • hipotalamo-hipofizeális (a köztiagy és az agyfüggelék hormontermelő központjainak hibás működéséből eredő)
  • hiperprolaktinémia (túlzottan sok tejelválasztást serkentő hormon termelődik) vagy
  • hiperandrogenémia (túl sok a férfi nemi hormon) által kiváltott, illetve
  • közvetlen petefészek-eredetű, melyet a petefészek működésének korai megszakadása okoz.

A kórkép ( Corpus luteum insufficientia: CLI) könnyen diagnosztizálható, ha kimutatható a vér progeszteronszintjének egyértelmű csökkenése (12 ng/ml-nél alacsonyabb) a ciklus második felében, és az alaphőmérséklet ("ébredési testhőmérséklet") hipertermális szakaszának lerövidülése (normálisan a ciklus 2. felében magasabb a testhőmérséklet 0, 5ºC-kal). A sárgatest gyenge működése normálisnak mondható az ovulációs ciklus kialakulása előtt (pubertáskor), illetve klimaxot megelőzően, amikor a petefészkek tevékenysége kezd megszűnni. Stabil ciklussal rendelkező, egészséges nőknél évente a havi ciklusok 15 százaléka zavart. A termékenység időszakában a progeszteron csökkent koncentrációja ciklusrövidülés vagy -hosszabbodás s gyakran vérzési zavarok kíséretében lép fel. Belső (láz, korai öregedés, életkor) és külső (vírusok, környezeti káros anyagok) tényezők hatására ez az arány növekedhet. A termékenységi ráta természetes módon a 35. életév után csökken.

Terápiás lehetőségek

A népi gyógyászat ismeretkincséből merített " gyógyítószerek" mellett egyre inkább előtérbe kerülnek a szintetikusan előállított hormonkészítmények. Ezek többnyire az ovulációt segítik elő, s minél hatékonnyabbak, rendszerint annál komolyabb mellékhatásaik vannak. Bár az Agnus castusszal (barátbors) végzett kezelés alatt az ovuláció aránya csak 28 százalék lett, és eközben a gonadotropin-készítményeknél 80 százalék, az utóbbi tartós használata egyértelmű mellékhatásokkal jár: petefészekciszták, myomák és ikerterhesség rizikójával.

A hormonterápiába a nők 18 százaléka gondolkodás nélkül beleegyezik, többségükben azonban komoly kételyek merülnek fel. Aggódnak a petefészkek esetleges zavarai (ciszták, kimerülés) miatt, tartanak az ikerterhességtől, az elhízástól, szexuális zavaroktól, és féltik jó közérzetüket.

Jó tudni! A természetes ovulációkiváltók közül legjobbnak eddig a barátborskivonatok bizonyultak. Alkalmazhatóságuknak azonban bizonyos kritériumai vannak: a vér progeszteronszintje 7- 12 ng/ml közötti értéket mutat; az alaphőmérséklet hipertermális szakasza tíz napnál rövidebb; a páciens 18 és 35 év közötti, enyhe cikluszavarokkal és 21- 35 napos ciklussal rendelkezik; legfeljebb két éve vár hiába a gyermekáldásra; nem túlsúlyos és nem is sovány (az ideális testsúlytól legfeljebb ±15 százalékkal tér el); nem fordul elő nála akné és seborrhea ( hiperandrogenémia jele lehet); nem jelenik meg nála hirzutizmus (női bajusz).

Mi segíthet még?

A betegek többségénél három hónapos barátbors-terápiát követően a vér progeszteronszintje normalizálódik, ami a hőmérséklet mérésével is jól kimutatható. Ha a három hónapos terápiát követően sem észlelhető javulás, a barátborstartalmú szert enyhe természetes ösztrogénkészítménnyel kombinálják további három hónapig. Ha ez sem elég, akkor egyéb homeopátiás vagy akupunktúrás kezeléssel érdemes a hormontermelést serkenteni.

Ne feledkezzünk el arról, hogy gyermekvállalási szándék esetén a partnert is bevonjuk a vizsgálatokba (herenagyság, spermium mozgásának vizsgálata, herevisszér vagy -sérv kizárása)!

B. E.

2004-04-22 19:53:22

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop