Hirdetés

Tornával a menstruációs görcs ellen

Amerikai kutatók szerint megfelelő edzéstervvel tompíthatók a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen, fájdalmas testi és lelki tünetek - olvasható a Johns Hopkins egyetem hírlevelében.

menstruáció, pms |

MTI Hírek 2006 ;3

A menstruáció előtti - olykor kínzó, egyesek számára a munkavégzést, sőt az életvitelt is károsan befolyásoló - tünetekért elsősorban a női szervezetben, közelebbről a sárgatestben, meghatározott ciklusokban termelődő hormonok (különösen a progeszteron és az ösztradiol) szintjei a felelősek.

A leggyakoribb tünetek a görcsök, a fájdalom, a vízvisszatartás (ami a puffadtság látszatát okozza), a lehangoltság, illetve a különböző - időszakosan jelentkező - bőrelváltozások lehetnek.

A marylandi Bethesda kórház kutatói a fizikai aktivitás és a menstruációs panaszok közötti lehetséges összefüggéseket keresve sokirányú összehasonlító vizsgálatoknak vetették alá az önkéntes jelentkezőket. A laboratóriumi eredmények összehasonlításakor úgy találták, hogy a mérsékelt fizikai aktivitású illetve a teljesen passzív nők vizeletében jelentősen eltérő volt az adott sárgatest-hormonok szintje. A testedzést végző csoport tagjai a havi vérzést megelőző időszakban, illetve a ciklus alatt is kisebb mértékű fájdalomról és vízvisszatartásról számoltak be, mint a passzív csoport tagjai.

Már korábbi kutatások is igazolták, hogy a menzeszt megelőző panaszok és a testgyakorlás között fordított arányú kapcsolat áll fenn.

Az említett kutatás eredményeit is figyelembe véve a Johns Hopkins klinikának a női egészség védelmével foglalkozó szakemberei célszerűnek tartják, hogy célzott programok keretében népszerűsítsék a testmozgást a nők körében, hiszen ennek révén nem csak a hőn áhított jó alak és feszes bőr érhető el, de - számos keringési és metabolikus betegség mellett - a havonta jelentkezői kellemetlenségek jó része is megelőzhető.

(MTI-Panoráma)
menstruáció, pms

2006-11-21 13:31:42

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop