Hirdetés

Egy új módszerrel enyhíthetők a medencefájdalom

Jó hír a medencei fájdalmakkal küszködő nőknek: egy új és viszonylag egyszerű beavatkozással enyhíthetők a tüneteik.

medencei, medencei, pangás, szindróma, petefészekvéna-embolizáció |

The New York Times Health News Service   Medincorp

Az új eljárás neve petefészekvéna-embolizáció, és várhatóan legalább az esetek felében alkalmazható azoknál a nőknél, akiknek az úgynevezett medencei pangás szindróma miatt mindeddig ismeretlen eredetű fájdalmai vannak. Minderről a Society of Cardiovascular & Interventional Radiology San Francisco-i éves közgyűlésén tartottak előadást.

A medencei pangás szindróma főként a 20-40-es éveikben lévő nőket érinti. Ezeknél a nőknél a fájdalmakat a medencetájék vénáiban kialakuló visszeres csomók okozzák. Ezeknek a vénáknak a billentyűi megsérülnek, aminek következtében a véráramlás iránya megváltozik. A fájdalmat az váltja ki, hogy a vér ahelyett, hogy a petefészektől a szív felé folyna, visszafolyik a medencetájék visszereibe.

Az új eljárással röntgenes képalkotás segítségével az orvosok a lágyékon keresztül egy vékony katétert vezetnek a visszérhez, és egy rozsdamentes acélból készült kis dugóval vagy speciális ragasztóanyaggal elzárják az eret. Ezzel helyreállítható a véráramlás eredeti iránya és enyhül a fájdalom.

Egy kísérletsorozatban a 11 nőből, akiknél elvégezték a petefészekvéna-embolizációt, 9-nek teljesen vagy majdnem teljesen megszűntek a fájdalmai, jelentették be a baltimore-i és hawaii kutatóók.

Egy másik kísérletben kanadai kutatók értek el hasonló sikereket, amikor 23 nőnél végezték el a műtétet, és 18 betegük jelentős javulásról számolt be.

Az első csoport tanulmányának egyik szerője, dr. Anthony Venbrux, a Johns Hopkins radiológiai osztályának vezetője kijelentette, hogy így együtt a két tanulmány remélhetőleg "nagyobb nyilvánosságot biztosít majd a krónikus medencei panaszokkal élők számára, és egyre többen ismerik fel, hogy mennyire gyakran marad diagnózis nélkül ez a betegség."

Maga az eljárás "végtelenül egyszerű, ambulánsan elvégezhető technika, amelyet egyre nagyobb számban fognak alkalmazni," mondta a második tanulmány egyik szerője, dr. Lindsay Machan, a British Columbia Egyetem klinikájának szakembere.

A medencei pangás szindrómát nem egyszerű diagnosztizálni, mondta dr. Venbrux, mert a legtöbb röntgenezést úgy végzik el, hogy a beteg fekvő helyzetben van, ahelyett, hogy ülne. Mivel fekvéskor a visszerekből kifolyik a vér, az ilyen röntgenezés nem sokat ér.

Ha viszont már sikerült azonosítani, a szindróma kezelésére a sérült vénák sebészi eltávolítása a bevált módszer. Ez az eljárás azonban altatást és hosszú kórházi ápolást igényel, ráadásul kevésbé hatékony, mint az embolizáció - ebben mindkét csoport egyetért.

Megjelent: Medical Tribune News Service

medencei, medencei, pangás, szindróma, petefészekvéna-embolizáció

2002-07-31 20:16:00

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop