A hüvelygyulladás és a külső nemi szervek gyulladása

A hüvelygyulladás (vaginitis, ejtsd: vaginitisz) a hüvely nyálkahártyájának gyulladása. A külső nemi szervek (vulva) gyulladása a vulvitisz. Vulvovaginitisz a külső nemi szervek és a hüvely együttes gyulladása.

folyás, hüvelyfertőzés, nemi betegség | InforMed Hírek16   InforMed | Hulló, D.

Ezekben az állapotokban a szövetek gyulladtak, ami néha hüvelyi folyást eredményez. Okai közé tartoznak a fertőzések, irritáló anyagok vagy tárgyak, daganatok vagy más kóros szövetszaporulatok, sugárterápia, gyógyszerek és hormonális elváltozások. A rossz személyi higiéné hozzájárul a baktériumok és gombák növekedéséhez, és irritációt is okozhat. Széklet juthat a hüvelybe egy rendellenes, a hüvely és a belek között lévő járaton (fisztula) át, aminek a következménye hüvelygyulladás lehet.

A nő szaporodóképes évei alatt a hormonális változások normál folyást eredményezhetnek, ami vízszerű, nyálkás vagy tejfehér; mennyisége és típusa a menstruációs ciklus különböző fázisai szerint változik. Menopauza után a hüvelynyálkahártya és a külső nemi szervek szövetei elvékonyodnak, és a normális folyás csökkenhet az ösztrogének hiánya miatt. Következésképpen a hüvely és a külső nemi szervek könnyebben sérülnek.

Az újszülötteknek is lehet hüvelyi folyása a születés előtt az anyából felszívódott ösztrogén miatt. Ez általában 2 héten belül megszűnik. Pubertás kor előtt a bakteriális fertőzést leggyakrabban a Streptococcus baktériumok okozzák. A kórokozók többsége a lányoknál a végbél irányából jut a hüvelybe a helytelen tisztálkodási szokások miatt. Gyermekekben a hüvely pH nem kedvező a Candida gombák szaporodásához, kicsi a valószínűsége a gombás fertőzésnek a serdülőkor előtti időszakban.

Tünetek

A hüvelygyulladás leggyakoribb tünete a rendellenes hüvelyi folyás és a viszketés. Rendellenesnek tartjuk a folyást, ha nagy mennyiségű, kellemetlen szagú, vagy hüvelyi viszketéshez, sebesedéshez, vagy fájdalomhoz társul. Gyakran a rendellenes folyás sűrűbb a normál folyásnál, és változó színű. Például lehet túró állagú, vagy lehet sárga, zöldes, vagy vérrel festenyzett. A folyást gyakran kíséri a hüvely és a környezetének (szeméremajkak) viszketése, de ez a tünet önmagában is jelen lehet.

A folyást a méhnyak és a hüvelyfal sejtjeinek váladéka okozza. Ezek a sejtek normális körülmények között is termelnek nyákot. A nyák mennyiségét növeli stressz, a peteérés, a terhesség és a nemi vágy fokozódása.

A menopauza és az ösztrogénszint csökkenése a hüvely szárazságát idézheti elő, amely viszketést okozhat. A hüvelyben felejtett tampon vagy idegentest folyást eredményezhet. A hüvelyt irritáló vegyszerek mosószerekben, intim mosakodó gélekben, krémekben vagy helyi fogamzásgátlókban kerülhetnek az érintett területre. Érdemes az intim testrészeket ezért csak az erre a célra szolgáló kozmetikumokkal kezelni. A hasznos baktériumok elpusztítása ugyanis fertőzésre hajlamosít.

Ritkán a méhnyakrák vagy a hüvely daganatos elváltozása, esetleg ritka bőrbetegségek is járhatnak hüvelyfolyással.

A hüvely fertőzés jele lehet a vizelés közben jelentkező égő érzés, sürgető vizelési inger, amely általában egyidejűleg zajló húgyúti fertőzést is jelez.

Ha a folyást hasi görcs, fájdalom és láz kíséri, mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

A hüvely bakteriális fertőzése általában fehér, szürke vagy sárgás, kellemetlen, vagy halszagú folyást (utóbbi Gardnerella fertőzésre jellemző) hoz létre, a szag erősebbé válhat közösülés, vagy szappanos mosakodás után, mivel ezek csökkentik a hüvely savasságát, így előmozdítják a baktériumok növekedését. A külső nemi szervek irritációját vagy enyhe viszketését érezheti a beteg.

A Candida (egy élesztőgomba) fertőzés a hüvely és a külső nemi szervek közepes és súlyos viszketését és égését okozza. A bőr vörösnek tűnik, és durva tapintatú. A sűrű, sajtszerű hüvelyfolyás a hüvely falára tapadhat, a tünetek rosszabbodhatnak a menstruációt megelőző hét során. Ez a fertőzés könnyen visszatér azokban a nőkben, akiknek rosszul beállított cukorbetegsége van, vagy antibiotikumot szednek.

A Trichomonas vaginalis (egy protozoon) okozta fertőzés fehér, szürkészöld, vagy sárgás, esetleg habos folyást okoz. A folyás gyakran röviddel a menstruáció után jelenik meg, és kellemetlen szaga lehet. Viszketés gyakori.

Vízszerű folyást, különösen ha vért tartalmaz, okozhat a hüvely, a méhnyak vagy a méhnyálkahártya (endometrium) rákja. A méhnyakon lévő polipok hüvelyi vérzést okozhatnak közösülést követően. Ha a külső nemi szervek viszketnek egy ideje, vagy kényelmetlen érzést keltenek, ennek lehetséges oka a papillomavírus fertőzés, vagy in situ karcinóma, a rák nagyon korai stádiuma, ami még nem támadott meg más területeket, és még könnyen eltávolítható.

A külső nemi szerveken lévő fájdalmas sebesedést herpesz fertőzés vagy tályog okozhatja. A fájdalmatlan kisebesedés oka rák vagy szifilisz lehet. A szeméremszőrzetben élő tetvek a külső nemi szervek területének viszketését okozzák (pediculosis pubis).

Kórisme

A folyás jellege már sugallja az orvosnak annak okát, de további információkra van szükség a diagnózis felállításához. Ilyenek: a menstruációs ciklus során mikor fordul elő a folyás, a folyás alkalomszerű-e, vagy folyamatos, hogyan reagált a korábbi kezelésre, és hogy a nő külső nemi szervein érez-e viszketést, égést, vagy fájdalmat, vagy van-e hüvelyi kisebesedés. Az orvos rákérdezhet az alkalmazott születésszabályozási módszerre, közösülés utáni fájdalomra, korábbi hüvelyi fertőzésekre, nemi betegségekre, és a használt mosószerekre, melyek irritációt okozhatnak. A kérdések közé tartozhat, hogy a szexuális partnernek vannak-e panaszai, és van-e bárki másnak a háztartásban lágyéktáji viszketése.

A hüvely vizsgálata során az orvos vattapálcát használ mintavétel céljára, a mintát mikroszkóp alatt megvizsgálják, vagy laboratóriumban tenyésztik, esetleg mindkét vizsgálatot elvégzik, hogy azonosítsák a fertőző organizmust. A méhnyakat megtekintik, és mintát vesznek Papanicolau (Pap) -teszt céljára, amivel kimutatható a méhnyak rákja.

Az orvos kétkezes vizsgálatot is végez: kesztyűben az egyik kezének mutató- és középső ujját a hüvelybe vezeti, és a másik kezével kívülről finom nyomást gyakorol az alhasra, hogy tapintsa a belső nemi szerveket a két keze között. Ha valakinek hosszan fennálló gyulladása van a külső nemi szervek területén (vulván), ami kezelésre nem reagál, az orvos általában szövetmintát vesz mikroszkópos vizsgálat céljára (biopszia), hogy ráksejteket keressen benne.

Kezelés

Normál folyás esetén alkalmankénti, vízzel végzett hüvelyöblítés csökkenti a folyás mennyiségét. A hüvelygyulladás okozta folyás viszont specifikus, az oknak megfelelő kezelést tesz szükségessé. A fertőzés kezelése antibiotikum, gombaellenes (antifungális), vagy vírusellenes (antivirális) szer adása, a fertőző organizmustól függően. A gyakori hüvelyöblítés és gyógyszeres öblítések nem javasoltak, mert növelik a kismedencei gyulladás kockázatát. Ha a szeméremajkak (a hüvely és a húgycső nyílásánál lévő bőrredők) korábbi fertőzés miatt összetapadtak, hüvelyi ösztrogénkrém 7-10 napos használata általában megnyitja őket.

Az antibiotikumon túl a bakteriális fertőzések kezelésére propionsav gél is használható, a hüvelyi váladék savasabbá tételére - ami gátolja a baktériumok növekedésének. Nemi betegségek esetén mindkét nemi partnert kezelik az újrafertőződés megakadályozása céljából.

A hüvely nyálkahártyájának elvékonyodását menopauza után (atrófiás vaginitiszt) ösztrogénpótló terápiával kezelik. Az ösztrogént lehet szájon át, vagy bőrtapasz formájában adni, vagy krém formájában közvetlenül a hüvely és a külső nemi szervek területére alkalmazni.

A külső nemi szervek gyulladásának kezelésére használt gyógyszerek annak okától függenek, és megegyeznek a hüvelygyulladás kezelésére használt gyógyszerekkel. További lépések közé tartozik bő, nedvszívó ruházat, ami lehetővé teszi a levegő keringését, mint például pamut vagy pamutbéléses alsónemű viselése, és a külső nemi szervek tisztántartása. Glicerines szappanokat kell használni, mert sok más szappan irritálhatja ezt a területet. Esetenként jég helyezése a vulvára, hideg ülőfürdő, vagy hideg borogatás alkalmazása csökkenti a kisebesedést és a viszketést. A kortikoszteroid krémek vagy kenőcsök, mint a hidrokortizont tartalmazók és szájon át szedett antihisztaminok szintén csillapíthatják a fertőzés okozta viszketést. Krém formájában alkalmazott vagy szájon át szedett aciklovir enyhítheti a herpesz fertőzés tüneteit és rövidítheti a lefolyását. Szájon át szedett fájdalomcsillapítókkal mérsékelhető a fájdalom.

Ha az elhúzódó vulvitiszt rossz személyi higiéné okozza, a megfelelő higiénére vonatkozó iránymutatás az első lépés. Az itt előforduló bakteriális fertőzést antibiotikumokkal kezelik. A bőr betegségeit, mint a pikkelysömör, kortikoszteroid krémekkel kezelik. Azokat az anyagokat, melyek állandó irritációt okoznak, mint krémek, hintőporok és bizonyos óvszermárkák, jobb nem használni.

Jelenleg nincs arra utaló tudományos bizonyíték, hogy a probiotikumok szedése vagy lokális alkalmazása és a joghurt fogyasztása segít a bakteriális vaginózis megelőzésében.

Forrás:
MSD Orvosi kézikönyv a családban
www.wikipedia.org

| folyás, hüvelyfertőzés, nemi betegség
2019-05-11 17:33:02
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop