Hüvelygombák

A hüvelyben jelentkező égő, viszkető érzés, amelyhez folyás társul, gyakran gombás fertőzésre utal. A fertőzés a hüvelyt és a nyílását egyaránt érinti.

hüvelygomba, hüvelygyulladás, candidiázis | InforMed Hírek14   InforMed | Hulló, D.

A betegség gyakori, életük során a nők 75%-a észlel ilyen tüneteket, többségüknél több alkalommal is előfordul. A candidiázist nem tartják szexuális úton terjedő betegségnek, bár orális-genitális kontaktus útján a kórokozó átadható, de olyanoknál is jelentkezhetnek tünetek, akik nem élnek aktív szexuális életet.

A candida normális esetben baktériumokkal együtt van jelen a hüvelyben, amelyekkel egyensúlyban él. A laktobacillusok savat termelnek, amely meggátolja a gombák túlszaporodását. Ha az egyensúly felborul, a gombák túlszaporodnak.

A gombák és a baktériumok közötti egészséges egyensúlyt felboríthatja egy antibiotikum kezelés, amely kiirtja a laktobacillusokat, és megváltoztatja a hüvely pH-ját. De a terhesség, a cukorbetegség, és az immunhiányos állapot is ilyen hatással lehet. A hüvelyöblítés helytelen használata is csökkenti a hasznos baktériumok számát.

A tünetek változó súlyosságúak lehetnek. Enyhe esetekben a viszketés és az égő érzés csak szexuális együttlét vagy vizeletürítés közben jelentkezik. Később a hüvelynyílás vörössége, duzzanata is fellép, amely fájdalmassá válhat. Sűrű, túrószerű, fehér és szagtalan váladékozás kísérheti.

Szövődményes esetről beszélünk, ha a kiterjedt bőrpír, duzzanat és a viszketés a terület kisebesedését, berepedezését idézi elő. Szintén komplikált esetnek számít az is, ha a betegség 4 vagy annál több alkalommal tér vissza évente.

A fertőzés komolyabb kezelést igényel, ha nem a Candida albicans nevű kórokozó áll a háttérben, ugyanis más fajok kevésbé reagálnak a kezelésre. Terhesség, cukorbetegség, immunhiányos állapot fennállása esetén vagy bizonyos gyógyszerek szedése mellett nagyobb körültekintéssel kell kezelni.

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha első alkalommal jelentkeznek a panaszok, ha nem tudja a tünetei okát, vagy nem javul a vény nélkül kapható szerekre. Akkor is jelentkezzen nőgyógyásznál, ha a szokásos tünetek mellett új panaszok is vannak.

Fontos, hogy az orvos lássa a tüneteket. A vizsgálat előtt ne használjon tampont, és ne öblítse ki a váladékot, így könnyebb felállítani a diagnózist.

Hogyan zajlik a kivizsgálás?

Az orvos először kikérdezi a beteget a tüneteiről, a korábbi betegségeiről, nemi betegségeiről, tisztálkodási szokásairól. Ezt követően megvizsgálja az érintett területet, először kívülről, majd egy tükör segítségével belülről is.

Ha szükséges, mintavételre is van lehetőség. A mintát mikroszkóppal vagy tenyésztéssel lehet megvizsgálni. Egyszerű fertőzés esetén nincs szükség laboratóriumi vizsgálatra. Visszatérő fertőzésben viszont hasznos lehet a kórokozó pontos kimutatása, hogy a kezelőorvos kiválaszthassa a legmegfelelőbb gyógyszert.

A kezelés leggyakrabban helyileg alkalmazható gombaellenes szereket jelent hüvelykúp, hüvelytabletta vagy krém formájában. Ezek egy része vény nélkül kapható. Fontos tudni, hogy a gyógyszer hatóanyaga mellett ezek olyan olajos anyagot is tartalmazhatnak, amely csökkenti az óvszer vagy a pesszárium biztonságosságát. A kezelés ideje alatt jelentkezhet helyben égő, viszkető érzés is. Van olyan eset, amikor az orvos szájon át szedhető tabletta szedését rendeli el.

Ha a panaszok nem múlnak el, vagy 2 hónapon belül visszatérnek, jelentkezzen kontroll vizsgálatra!

A szövődményes esetek kezelésére a helyileg alkalmazható készítményeket 1-2 hétig kell alkalmazni. Van olyan állapot, amikor naponta több alkalommal kell tablettát bevenni. A visszatérő fertőzés megelőzése céljából szükség lehet több hónapig tartó helyi vagy tablettás kezelésre, amely során heti egyszer kell a gyógyszert alkalmazni, de ezek a módszerek kizárólag orvosi felügyelet mellett történnek.

Általában nincs szükség a partner egyidejű kezelésére. Visszatérő fertőzésnél a partnernél is felléphet viszketés. Érdemes óvszert használni, illetve gomba ellenes krémet alkalmazni.

Lehet cikkeket olvasni bórsavas öblítésről, illetve joghurtos beöntésről. Erre vonatkozóan nincsenek orvosi előírások és tudományos tapasztalatok. Mielőtt ehhez a módszerhez folyamodna, kérdezze meg orvosa véleményét!

A hüvelygomba megelőzésére javasolt módszerek: Kerülje a hüvelyöblítést, viseljen pamut fehérneműt, és kerülje a szűk ruházatot! Cserélje le a nedves ruhadarabokat, fürdőruhát amint lehetséges! Nem javasolt a forró fürdőben sokáig tartózkodni!

Kapcsolódó rovat: Gombafertőzések

| hüvelygomba, hüvelygyulladás, candidiázis
2018-05-13 15:43:09
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop