Intim higiénia gyermekkorban is

Sok szülő még mindig tabuként kezeli a témát, pedig számos probléma megelőzhető lenne, ha beszélnének róla a gyerekkel. A kellemetlen tünetekkel járó fertőzések akár gyermekkorban is megjelenhetnek, nyáron pedig még nagyobb a fertőzés veszélye.

kislány, hüvelygyulladás, fertőzés, intim higiénia | InforMed Hírek13   InforMed

Fontos, hogy a gyerekek már egészen kicsi korban megtanulják az intim területek tisztán tartását. A fiúk esetében többnyire elég, ha pisilés előtt és után is kezet mosnak, valamint megtörlik a fütyülőjüket, a kislányoknál azonban jobban oda kell figyelni, mivel ebben az életkorban a hüvelyben még nincs jelen a fertőzésekkel szemben védő lactobacillus (Döderlein) flóra, ezért a hüvelyfertőzések gyakoriak.

Az első menstruáció előtt a hüvely még teljesen védtelen a kórokozókkal szemben, ezért már 4-5 éves korban is keletkezhet fokozott váladékozással járó hüvelyi fertőzés. „Gyerekek esetében elsősorban a fertőzés bakteriális eredetű, amelyeknek sokszor nincs külső jele, mégis kellemetlen tünetek, sárgás, zöldes, barnás hüvelyváladék és viszketés jelentkezik. Gyakran okozhatnak fertőzést a nem megfelelő tisztálkodás miatt hüvelybe került székletből származó baktériumok is. Folyás esetén a gyermek-nőgyógyász egészen vékony pálcikákkal kenetet vesz a hüvelyből tenyésztés céljából” – mondta dr. Szabari Erika nőgyógyász-gyermeknőgyógyász szakorvos.

A strandszezonban a fertőzések veszélye még a szokásosnál is nagyobb, de néhány egyszerű szabály betartásával a fertőzés kockázata minimálisra csökkenthető.

A medence vizének klórtartalma könnyen felboríthatja a hüvely flóráját, ezért fürdőzés után zuhanyozás javasolt. A vizes fürdőruhát ajánlatos minél hamarabb szárazra cserélni. Fontos figyelni arra, hogy a homokozóban vagy a strandon soha ne legyenek teljesen meztelenek a kislányok, mert akár egy apró homokszem hüvelybe kerülése is komoly gondot okozhat.

Lányoknál a húgycső, a külső nemi szervek és a végbél nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, ráadásul a kicsiknél még nincs szőrzet, ami a hüvely bejáratát védi. Ezért is nagyon fontos, hogy a kislányok korán megtanulják, hogy hogyan töröljék ki a feneküket, elölről hátrafelé. Kapható intim lemosó zselé is, mely 3 éves kortól naponta a külső területeken alkalmazható. A zselé szabályozza a pH értéket és hidratál is.

| kislány, hüvelygyulladás, fertőzés, intim higiénia
2015-07-08 21:02:16
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop