Krónikus stressz és a visszatérő hüvelygomba fertőzések

Azoknál a nőknél, akik gyakori hüvelyi élesztőgomba (Candida)fertőzésektől szenvednek, biokémiailag kimutatható, hogy krónikus stressznek vannak kitéve. A Candida fertőzések száma emelkedik.

stressz, Candida, élesztőgomba, hüvelygomba, hüvelygomba | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Glanz, J.
A kutatók 35 olyan nőt vizsgáltak tanulmányuk során, akiknek az előző évben legalább négyszer volt élesztőgomba fertőzésük, és 35 egészséges kontrollszemélyt, hogy kimutassák fertőzés kapcsolatát a stresszel.

Nyálmintákat gyűjtöttek a résztvevőktől, és mérte a mellékvesekéreg hormon szintjüket. A mellékvesekéreg hormonszintek általában reggel emelkednek, de megállapítható volt, hogy ez az emelkedést kisebb volt a visszatérő élesztőgomba fertőzésben szenvedő betegek között, mint a kontrollszemélyekkel.

A mellékvesekéreg hormon kis emelkedése némileg paradox módon a kutatók szerint jelzi a folyamatos stressz állapotát.

Megállapították azt is, hogy több betegeknek, mint kontrollszemélynek volt a kórelőzményben más hüvelyfertőzése is, mely alátámasztja a csökkent helyi immunitás elméletét is.

A szerzők arra következtetnek, hogy a krónikus stressz szerepet játszhat a gyakori élesztőgomba fertőzések előfordulásában, és további tanulmányoknak kell megvilágítaniuk ezt a kapcsolatot.
| stressz, Candida, élesztőgomba, hüvelygomba
2007-12-01 00:40:16


A hüvelygyulladás és a külső nemi szervek gyulladása

A hüvelygyulladás (vaginitis, ejtsd: vaginitisz) a hüvely nyálkahártyájának gyulladása. A külső nemi szervek (vulva) gyulladása a vulvitisz. Vulvovaginitisz a külső ne...


A női bajokról

Nyáron és azt követően is gyakorta keresték fel a nők a nőgyógyászati vagy bőrgyógyászati szakrendeléseket panaszukkal, mely leggyakrabban ágyéki viszketés, égés,...


Hüvelygombák

A hüvelyben jelentkező égő, viszkető érzés, amelyhez folyás társul, gyakran gombás fertőzésre utal. A fertőzés a hüvelyt és a nyílását egyaránt érinti.


A hüvelyi gombafertőzések kezelése

A női nemi szervek fertőzései a nőgyógyászati jellegű panaszok egyik leggyakoribb oka. A rendellenes folyás és a hozzá társuló égő, viszkető érzés több kellemetle...


A nők gyenge pontja

Az elmúlt években megnőtt a hüvelyi fertőzések és a nemibetegségek száma. A viszkető, égő érzés formájában jelentkező problémáért nem minden esetben az uszoda, ...


data-full-width-responsive="true">