A hüvelyi gombafertőzések kezelése - II.

A hüvelyi gombafertőzések kezelése című cikk folytatása.


Diagnózis

A folyás jellege és szaga, a kísérő tünetek (égő, viszkető érzés), az esetleges gyógyszeres kezelés (antibiotikumok, hormonok), a kísérő betegségek (diabetes), továbbá a szexuális és higiénés szokások ismerete, a folyás jellege (tejszerű, sárgás-zöldes, túrós), a kísérő bőrpír, duzzanat és berepedések alapján gyakran nagy biztonsággal felállítható a diagnózis, amely különböző laboratóriumi vizsgálatokkal erősíthető meg. Ezekre azért is szükség lehet, mivel a tünetek nem mindig jelentkeznek klasszikus formában.

A hüvelyváladék vegyhatása olcsó pH-papírral igen könnyen és pontosan mérhető. Az emelkedett pH a gyulladás érzékeny jelzője, de számos egyéb tényező (ejakulátum, vér, cervix-nyák fokozott elválasztása, gyakori irrigálás) is lúgos irányba tolhatja el.

A 4,5 feletti hüvelyi pH felveti a bakteriális vaginosis, illetve a trichomoniasis lehetőségét, míg 3,5 és 4,2 közötti pH esetén ezek gyakorlatilag kizárhatók. Hüvelyi gombafertőzés esetén a pH a normál tartományban (4,5 alatt) van.

Natív kenetben jól felismerhetők a gombasejtek, telepek de festett kenetből jóval pontosabb diagnózis állítható fel.

A gombák tenyésztését a klinikai gyakorlatban csak ritkán használják, mivel a tenyésztés pozitivitása nem bizonyít fertőzést (tünetmentes hordozók). Visszatérő fertőzés esetén a kórokozók típusát tenyésztéssel pontosan meg lehet állapítani.

A specifikus DNS-kimutatáson alapuló tesztek a különböző gombafajok jelenlétének igazolására is alkalmasak, így megerősíthetik a klinikai kép alapján gyanított diagnózist.

Kezelés

Napjainkban a vulvovaginalis candidiasis kezelésére helyi és szisztémás készítmények állnak rendelkezésre.

A helyi kezelésre alkalmas gombaellenes gyógyszerek többsége kenőcs, krém vagy oldat formájában is kapható, amelyek a szeméremtest, illetve a férfi partner kezelésére is alkalmasak. A szisztémás kezelés ugyancsak triazol-származékokkal történik, amelyek előnye a rövid kezelési idő, illetve a magas hatékonyság.

Külön problémát jelent a visszatérő candidiasis kezelése. A visszaesést elsősorban szájon át szedhető készítményekkel lehet megelőzni, melyek a bélcsatornában is csökkentik a gombák szaporodását, ezáltal az újrafertőződés valószínűségét.

A partner kezelését csak panaszok esetén, illetve visszatérő fertőzések esetén tartják szükségesnek, elsősorban helyi készítményekkel. Recidíva esetén a partner kezelése mellett fontos a hajlamosító tényezők kiiktatása, és a testen máshol lévő gombás gócok megszüntetése.

Különösen fontos a terhesség alatti gombafertőzések megszüntetése, mivel a Candida albicans az újszülöttek és főként a koraszülöttek szájüregi és végbél-genitális fertőzését, súlyosabb esetben Candida-szeptikémiát okozhat. Terhesség esetén hüvelyi kezelést kell választani.

A tünetmentes kolonizáció nem igényel terápiát.

| hüvelygomba, Candida, vaginitis, candidosis
2017-10-23 00:43:48
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop