Hirdetés

Égető szerelem

Egyre több nő panaszkodik ismételten visszatérő, viszkető váladékozásra, folyásra. Az orvosok általában gombás vagy bakteriális fertőzésnek tulajdonítják mindezt, a kínai gyógyászat azonban az okokat a lép és a máj energiazavaraiban véli felfedezni…

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(1):50-51   Celsus Kft.

A kellemetlen, viszkető vagy égető érzéssel járó folyás leggyakoribb okaként gombás vagy bakteriális fertőzést állapítanak meg az orvosok, s kúpokat, krémeket, rosszabb esetben pedig gyógyszereket írnak fel kezelésükre. A gyorsan bekövetkező enyhülés azonban csak átmenetinek tűnik, mert a makacs folyás mindig visszatér…

„Ferde szemmel…”

A kínai orvosok a lép gyenge vérellátásában és a májban áramló chi pangásában látják a probléma gyökerét. Véleményük szerint a panaszokat a következők okozzák:

  • helytelen táplálkozás
  • stressz
  • kimerültség
  • szexuális problémák.

Az utóbbiak közé tartozik a túlzásba vitt vagy kielégítetlen szexuális élet , a szexualitáshoz fűződő ellentmondásos hozzáállás , a partnerek közti nézeteltérés vagy az olyan szerelmi játékok, amelyek nem jelentenek igazán örömet.

Megzavart energiaáramlás

A hagyományos kínai orvoslás felfogása szerint, ha a chi áramlása a májban zavart szenved , az az alsótestben a folyadék felgyülemlését eredményezheti, s folyással kapcsolatos tünetekhez vezet. A folyamatot előmozdítja a hideg saláták vagy a hideg italok fogyasztása is. Ezeket tehát kerüljük!

Fehérfolyás többnyire a menstruációt követően jelentkezik, a ciklus első felében . Gyakran kíséri ödémásodás és fáradtság. A tünetek kialakulását okozza a lép rossz vérellátottsága, azaz a lépet éltető chi gyengesége okozza.

A sárgafolyás a ciklus második felében, az ovulációt követően kezdődik , a jang –tűz – felszaporodásakor. Amennyiben ezt az energiát nem vezetjük le rendszeresen, például sportolással és egyéb tevékenységekkel, akkor a májban áramló életenergia felgyülemlik, összetorlódik. Az így keletkező többlethő hatásának tulajdonítható a sárgás elszíneződés és a viszketés. Gyakran kísérik e tüneteket mellkasi fájdalmak, féloldali fejfájás, bélműködési zavarok és ingerlékenység.

A táplálék mint éltető erő

Fogyasszunk kölest, rizst, angyalgyökeret, lestyánt, zellert vagy meleg levest, például gyömbérrel vagy angyalgyökérrel fűszerezve! Ezek az élelmiszerek elősegítik a chi áramlását. Kerüljük a nedvességet, illetve nyirkosságot okozó édességeket, gyümölcsleveket, sört, joghurtot, sertéshúst!

Fehérfolyáskor javasolt a répaleves, a sütőben sült édesburgonya és a porcsin rizskásával. Hasznos lehet reggelente egy-egy borsos tojás elfogyasztása is. Ehhez a tojáson ejtsünk egy pici lyukat – mint húsvétkor a tojáskifújáshoz – és tíz szem feketeborsot dugjunk bele! Ezután a tojást tiszta textíliába bugyoláljuk be, hogy ne folyjon ki, s így főzzük meg!

Sárgafolyáskor javasolt az energetikailag „forró” élelmiszerek kerülése, például az erős, csípős fűszerek, a bárányhús és a vörösbor.

Hasznos lehet, ha felhasználjuk a következő kínai „találmányt” is: 120 gramm, barna héjával együtt összezúzott földimogyoróhoz keverjünk 1 gramm borneolt – a gyógyszertárból beszerezhető –, majd két, egymást követő nap reggelén, éhgyomorra fogyasszunk el egy-egy fél adagot.

Gyógyír a természet patikájából

A gyermekláncfű lehűti a májban áramló, túlhevült chit, s különösen hatékony segítség sárgafolyás esetén. A tea elkészítéséhez maréknyi pitypangot – gyökerestül, virágjával vagy anélkül – egy evőkanál kurkumagyökérrel fél liter vízben tíz percig főzzük! Egy héten keresztül naponta egyszer fogyasszunk el egy-két csészényit a teából!

Akupresszúrás gyógykezelés

Bizonyos pontok ingerlése segít az áramló energiát helyes mederbe terelni, ezáltal pedig megakadályozni a kellemetlen váladékozást.

A lábszár belső oldalán található a vesét stimuláló pont . Az Achilles-ínt a belső bokával összekötő, képzeletbeli vonalon keressük meg a középpontot, és a felette kétujjnyira levő pontot masszírozzuk!

A lép akupresszúrás pontját úgy találjuk meg, hogy a boka belső felén, a sípcsont éle melletti peremet követjük, s a sípcsont kiszélesedése alatt kitapinthatjuk. E pont stimulálása elsősorban a fehérfolyáson segít.

Az alsótest vérellátását javíthatjuk a belső boka felett négyujjnyira elhelyezkedő pont akupresszúrázásával. A lábfejen, a nagyujj és a második ujj közti bőrredőn levő májpont stimulálása lecsillapítja a májban feltoluló chit. Jó hatással van a köldök alatt négyujjnyira levő pont stimulálása is, ez erősíti a testközépet, és a lépen áthaladó meridiánban meggátolja a chi gyengülését.

Kislexikon…

Chi: életenergia, szervezetünk számos működését irányítja. Kiegyensúlyozott áramlása jelenti az egészséget. Az energiaáramlásban fellépő zavarok betegségekhez vezetnek.

jin és jang: a chi ellentétes energiákból áll, hasonlóan a férfi és nő, nappal és éjszaka, meleg és hideg, aktív és passzív ellentétpárokhoz. Mindkettőnek ugyanolyan erősnek kell lennie, máskülönben zavarok és betegségek keletkeznek. A kínai orvoslás terápiás módszereinek célja a jin-jang egyensúlyának helyrebillentése.

Meridiánok: energiapályák, összesen 14 van belőlük. Ezekben áramlik a chi. Minden egyes meridián egy szervrendszerhez tartozik – máj, vese stb. – és fizikai-pszichikai rendszereket szabályoz.

Akupunktúra/akupresszúra: a meridiánokon elhelyezkedő számos akupunktúra-pont segítségével a jin és jang – tehát a chi – szabályozható. A pontok többnyire aprócska, jól tapintható gödröcskékben helyezkednek el, és jóval érzékenyebbek a környezetüknél. Ujjal, rendszerint hüvelykujjal történő stimulációjukhoz perceken át kell masszíroznunk őket. Ez sajnos nem feltétlenül fájdalommentes.

Chi-gong: légzés- és mozgásterápia, meridián-gimnasztika, mellyel a chi energiapályákon történő áramlása felerősíthető és korrigálható.

Chi-gong gyakorlat folyás ellen

Térdeljünk a földre, és üljünk alsó lábszárunkra, felsőtestünkkel lassan dőljünk hátrafelé, közben előbb a kezeinkre, majd nem erőltetve magunkat, a könyökünkre támaszkodjunk, s fogjuk meg a lábfejeinket! Annyira próbáljuk testünket hátranyújtani, amennyire még kellemes, fejünket pedig ejtsük hátra! A combunkban érzett enyhe feszülés kívánatos, ezáltal a gyomor és a lép meridiánja nyúlik, erősödik. Ebben a testhelyzetben lélegezzünk nyugodtan és ellazultan! A pozíciót tíz levegővétel erejéig tartsuk, utána lazítsunk!

Mit tehetünk még?

  • Erősítsük ellenálló erőnket gyógyteákkal, gyógynövénykészítményekkel (lapacho, grépfrútmagcsepp, kasvirág, noni…)!
  • Regeneráljuk a normál hüvelyflórát tejsavas irrigálással, tejsavbaktérium-kúpokkal!
  • Hagyjuk el a fogamzásgátlók vagy hormontartalmú szerek szedését – legalább 3-6 hónapra!
  • Vegyünk néha meleg ülőfürdőt zsályateával, cseppentsünk bele teafaolajat vagy grépfrútcseppet!

B. E.

2005-01-02 19:46:05

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop