ÚJ

Nőgyógyászati fertőzések kezelése

A HPV-fertőzés az utóbbi időben széles körben elterjedt nemi betegséggé vált. A klaszszikus, szexuális úton terjedő betegségek, mint a gonorrhea és a szifilisz ma már gyakorlatilag alig fordulnak elő. És szerencsére az AIDS sem terjedt el olyan mértékben, amitől néhány évvel ezelőtt tartottak. Ugyanakkor riasztó módon emelkedett az emberi papillomavírussal, illetve chlamydiával történő fertőzés, elsősorban a fiatalok körében. És mindkettő olyan kórokozó, amelyik szexuális úton terjed. Éppen ezért joggal nevezzük nemi betegségnek. Egy nőgyógyász különösen tragikus esetet mesél el: egy 11 éves kislány jött el a rendelőbe az édesanyjával, mert fájdalmai és folyása voltak. A diagnózis lesújtó volt: HPV, mert ennek csakis egyetlen oka lehetett, hogy a gyereket megerőszakolták! A papillomavírus azért alattomos, mert hosszú ideig fennálló fertőzéskor méhnyakrákot is tud okozni. 1-2 év után a lelet már meglehetősen kritikus is lehet: a méhnyaknyálkahártya nagy felületen erősen burjánzó elváltozást mutat: ez pedig akár rák előtti stádiumnak is megfelelhet. ERŐSÍTSÜK AZ IMMUNRENDSZERT!


A női mikroflóra (1)

Melyik nő ne ismerné az intim testtájak viszkető érzését, az égető fájdalmat vagy a kellemetlen szagú folyást. Bár legtöbbünknél gyakran visszatérő problémáról van szó, a legritkább esetben beszélünk róla. Pedig arról van szó csupán, hogy a nyálkahártya megsérült. A hüvelyflórát a női ökoszisztémának megfelelő védelemmel kell ellátnunk.


A női mikroflóra (2)

Melyik nő ne ismerné a kellemetlen égést, csípő és viszkető érzést, vagy a vissza-visszatérő folyást az intimzónában? Ugyan egy nagyon sokakat érintő problémáról van szó, mégis igen kevés szó esik róla. Az ok leggyakrabban a normál hüvelyi mikroflóra egyensúlyában bekövetkező zavarnak köszönhető, s így pusztán gomba és baktériumölő kúpokkal, tablettákkal végleg meg nem szűntethető.


Makacs gombák

A nőgyógyászati fertőzéseknek kitüntetett helyük van a fertőzéses betegségek ranglistáján: az első tíz közé tartoznak. Az ún. candida-fertőzés a nők 75%-át érinti, s e csoport felénél akár többször is előfordulhat, eddig nem tudni, miért. A fertőzéses megbetegedések veszélye leginkább abban rejlik, hogy egyes esetekben hozzájárulhatnak a teherbe esés esélyének csökkenéséhez.


Ifjú hölgyeknek a hüvelyi folyásról

Lányok, ifjú hölgyek gyakori panasza az erős, sárgászöldes hüvelyi folyás, mellyel gyakran keresik fel a szakrendelőket (tinédzserambulanciát, gyermeknőgyógyászt, nőgyógyászt).


Nemcsak nőket érintő intim panaszok

A legtöbb nő szemérmesen hallgat rendellenes hüvelyi folyásáról, inkább háziszerekkel - ülőfürdőkkel, különféle kozmetikumokkal - próbálkozik, hogy megszabaduljon bajától. A bővebb, a normálistól eltérő minőségű, viszketéssel, kellemetlen szaggal, hüvelyi diszkomfortérzéssel, esetenként fájdalmas közösüléssel járó rendellenes hüvelyi folyás gyakran fertőzés tünete lehet, amelynek gyógyítása - a fertőzés típusától függően - szakorvos feladata. A hüvelyfertőzések hátterében a baktériumok kóros elszaporodása, gombás fertőzés is meghúzódhat. A hüvelyfertőzéseket előidézheti a gyakori partnercsere, de okozhatja antibiotikumos kezelés is. Ez utóbbi kedvez a gombák elszaporodásának, ám - kevesen tudják - "kiválthatja" a terhesség is (ekkor a hüvelyváladék vegyhatása gyakran megváltozik). Ugyancsak kevesen sejtik, hogy a túl gyakran végzett hüvelyöblítéssel is "megágyazhatunk" a kórokozóknak, mert ezzel a tisztálkodási eljárással megváltoztatjuk a hüvely savháztartását. (Fontos tudni, hogy az egészséges nők hüvelyében az úgynevezett tejsavbaktériumok vannak túlsúlyban, amely savas környezete véd a fertőzések ellen. Ha a tejsavbaktériumok száma valamilyen okból lecsökken, s az addig kis létszámú egyéb baktériumok elszaporodnak, fogékonnyá válunk a fertőzésre.) A kezeletlen hüvelyfertőzés nem terhes nőknél a méhnyak kóros elváltozását, gennyes méhnyakgyulladást, kismedence-gyulladást, húgyúti fertőzéseket okozhat, míg a tehes nőknél előidézheti a koraszülést, a magzatburok gyulladását, a burok korai repedését és - szülés, császármetszés és abortusz után - a méh gyulladását is. Annak eldöntését, hogy milyen úton "szereztük be" a betegséget, bízzuk orvosra, hiszen ehhez kell szabni a terápiát. Ha szexuálisan "jutottunk" a fertőzéshez, kezelni kell a partnerünket is, mert csak az ő egyidejű gyógyításával lehetünk újra egészségesek. Fontos tudni, hogy a férfiak sokszor tünetmentesek, annak ellenére, hogy fertőzöttek. A legjobb védekezés a gumi óvszer használata. A szakemberek véleménye az, hogy az évenkénti egyszeri nőgyógyászati szűrővizsgálat minden felnőtt nőnek javallott. Ez a változó korba lépett nőkre is vonatkozik, hiszen náluk is gyakran előfordul az ilyen típusú fertőzés - annak ellenére, hogy esetleg intenzív szexuális életük már a múlté -, ám esetükben fokozott a savháztartás felborulásának, így a szövődmények kialakulásának veszélye.


| | 3
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop