ÚJ

Azok a nehéz napok!

Idegesség, ingerültség, fejfájás, hasgörcs, csillapíthatatlan étvágy... Mindez a hónapról hónapra ismétlődő PMS, azaz premenstruális szindróma, amely a menstruáció előtti napokat néha elviselhetetlenné teszi. Nézzük csak, mit is tehetünk ezekben a napokban?


A női mikroflóra

Melyik nő ne ismerné a kellemetlen égést, csípő és viszkető érzést, vagy a visszatérő folyást az intimzónában? Ugyan egy nagyon sokakat érintő problémáról van szó, mégis igen kevés szó esik róla. Az ok leggyakrabban a normál hüvelyi mikroflóra egyensúlyában bekövetkező zavarnak köszönhető, s így pusztán gomba és baktériumölő kúpokkal, tablettákkal végleg meg nem szűntethető.


Menstruációs rendellenességek

A gyakori menstruációs rendellenességek közé a premenstruációs szindróma (PMS) és a menstruáció alatti fájdalom (dysmenorrhoea) tartozik.


Mióma

A mióma izomból és rostos szövetekből álló, nem rákos jellegű daganat, ami a méh falában fordul elő. A mióma a 35 év feletti nők legalább 20%-ában előfordul és gyakoribb fekete, mint fehér nők között. A mióma mérete a mikroszkópostól a sárgadinnye nagyságúig terjed. Az oka ismeretlen, de úgy tűnik, a miómákra hat az ösztrogénszint változása, gyakran a terhesség alatt nagyobbra nőnek és menopauza után sorvadnak.


Menstruációs fájdalom

A menstruáció alatt jelentkező hasi fájdalmat, amelyet méhgörcsök okoznak, dizmenorreának (dysmenorrhoea) nevezzük. Ezt az állapotot elsődleges dizmenorreának hívják, ha nem találnak okot a háttérben, és másodlagos dizmenorreának, ha valamely nőgyógyászati betegség az oka.


Menstruáció előtti nehéz napok

Nem kevés azon nők száma, akik a menstruációt megelőző egy hétben, tíz napban hátrányukra megváltozottnak érzik magukat. A 30 év körüli korosztályt sújtó premenstruációs szindróma tüneteiről lehet szó náluk. Mindez általában első szülés után kezdődik és a harmincas évek végéig, negyvenes évek elejéig szokott tartani.


Az antidepresszáns gyógyszerek hatása a premenstruációs szindróma kezelésében

Az utóbbi években az SSRI-k, (egy viszonylag új elsősorban a depresszió kezelésére használt gyógyszercsoport) kedveltté váltak a premenstruációs szindróma kezelésében.


Szelíd gyógymódok nőknek

A gyógyászat új trendje a szelíd módszerek felé tart. Elsősorban a nők keresnek egyre gyakrabban új utakat egészségük megőrzése és betegségük kezelése érdekében. Egy körkérdés nyomán kiderült, hogy a hölgyek 74%-a alkal maz természetes gyógymódokat, s hogy az elmúlt 25 évben 50%-kal nőtt azoknak a nőknek a száma, akik használnak különféle természetes szereket. BŐVÜLŐ TANÁCSADÁS


Nőgyógyászati fertőzések kezelése

A HPV-fertőzés az utóbbi időben széles körben elterjedt nemi betegséggé vált. A klaszszikus, szexuális úton terjedő betegségek, mint a gonorrhea és a szifilisz ma már gyakorlatilag alig fordulnak elő. És szerencsére az AIDS sem terjedt el olyan mértékben, amitől néhány évvel ezelőtt tartottak. Ugyanakkor riasztó módon emelkedett az emberi papillomavírussal, illetve chlamydiával történő fertőzés, elsősorban a fiatalok körében. És mindkettő olyan kórokozó, amelyik szexuális úton terjed. Éppen ezért joggal nevezzük nemi betegségnek. Egy nőgyógyász különösen tragikus esetet mesél el: egy 11 éves kislány jött el a rendelőbe az édesanyjával, mert fájdalmai és folyása voltak. A diagnózis lesújtó volt: HPV, mert ennek csakis egyetlen oka lehetett, hogy a gyereket megerőszakolták! A papillomavírus azért alattomos, mert hosszú ideig fennálló fertőzéskor méhnyakrákot is tud okozni. 1-2 év után a lelet már meglehetősen kritikus is lehet: a méhnyaknyálkahártya nagy felületen erősen burjánzó elváltozást mutat: ez pedig akár rák előtti stádiumnak is megfelelhet. ERŐSÍTSÜK AZ IMMUNRENDSZERT!


A rendellenes menstruációs vérzés kezelésének új módszere

A rendszeres, nagy menstruációs vérveszteség egyik terápiája a méheltávolítás. Alternatívája egy méhen belüli eszköz, melyből hormon szabadul föl.


| | | | | | 7 | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop