Kombinált fogamzásgátló tabletta

Világszerte nők milliói használnak fogamzásgátló tablettát, a nem kívánt terhesség elkerülése céljából és egyéb kedvező hatásuk miatt. Noha ismertek ritkán előforduló mellékhatások, jól dokumentáltak a fogamzásgátló tabletták előnyös hatásai, mint például a petefészek és a méhtestrák kialakulási kockázatának mérséklése.

fogamzásgátló | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
A gyártók folyamatos termékfejlesztő tevékenysége révén kedvezőbb mellékhatásprofilú készítmények kerülnek piacra.

Egy amerikai szülészeti-nőgyógyászati szaklapban megjelent összefoglaló közleményben a szerzők áttekintést adnak a kombinált fogamzásgátló tabletták hatásmechanizmusáról, gyógyszertanáról, a használatukkal összefüggő előnyökről és a kedvezőtlen mellékhatásokról.

A kombinált fogamzásgátló tabletták két aktív komponense az ösztrogén és a progeszteron. Minél több ösztrogént tartalmaz a tabletta, annál hatékonyabb, de annál nagyobb a szövődmények és mellékhatások előfordulásának kockázata is. A trombózis kockázata például a nagyobb ösztrogén dózisok mellett magasabb, ugyanakkor a kisebb ösztrogéndózisok mellett gyengébb a hatékonyság is.

Az eredeti fogamzásgátlók 50 ug vagy még több etinil-ösztradiolt tartalmaztak; mára a gyártók igyekezték az ösztrogén komponens dózisát olyan alacsonyra venni, mely mellett csökken számos kedvezőtlen mellékhatás, főleg a trombózis veszélye, de a hatékonyság megmarad.

A legtöbb modern fogamzásgátló a kilenc, androgénből, férfi nemi hormonból származtatott progeszteron egyikét tartalmazza. Az újabb fajta progeszteronok androgén aktivitása mérsékeltebb, ennek köszönhetően kevesebb a kozmetológiai mellékhatásuk. Létezik egy vízhajtó hatású vegyületből származtatott progeszteron is (drospirenon), mely antiandrogén és vízhajtó hatású. Ezt a fajta progeszteront tartalmazó fogamzásgátlók hatékonysága a többihez hasonló, de fenti tulajdonságai miatt különösen hatásos lehet premenstruális hangulatzavarral, ödémaképződéssel, acnéval (pattanásos bőrrel) küzdők, sőt akár egyes nőgyógyászati-endokrinológiai betegségekben szenvedők számára is.

A komponensek dózisának cikluson belüli változtatása révén (többfázisú tabletták) tovább szabályozható a kedvező és kedvezőtlen mellékhatások mértéke.

A kombinált fogamzásgátló tabletták több módon hatva akadályozzák meg a terhesség kialakulását, de hatásuk főként a peteérés gátlásán alapul. A progeszteron komponens nem engedi a peteéréshez szükséges sárgatest hormon szintjét megemelkedni, emellett sűrűbbé teszi a méhnyaknyákot, és csökkenti a petevezetők mozgását, miáltal megnehezíti a spermiumok előrejutását. Ezen túlmenően, elvékonyítja a méhnyálkahártyát, így az kevésbé lesz alkalmas a petesejt beágyazódására. Az ösztrogén komponens erősíti a fogamzásgátló hatást (csökkenti a folliculus stimuláló hormon felszabadulását az agyalapi mirigyből, így megelőzi a domináns tüsző kialakulását), és javítja a menstruációs ciklus-kontrollt.

A kombinált fogamzásgátló tabletták fogamzásgátló hatásának feltétele a korrekt használat. Tökéletes használat mellett a hibaarány (a nem kívánt terhesség megfoganása) 0,3%, de egy felmérés adatai szerint, a szokványos használat mellett, az első évben 8%-os hibaaránnyal kell számolni.

Egy nemrég elkészült tanulmányban azt állapították meg, hogy a hét napos tablettaszedési szünet meghosszabbításakor könnyebben létrejön peteérés, míg a tablettamentes időszaktól távolabbi napokon bekövetkező kihagyás kevésbé veszélyes. Vizsgálták a fogamzásgátló tabletta szedés abbahagyásának okait is: a tablettaszedéssel felhagyó 128 nő többsége hányingert, fejfájást, illetve áttöréses vérzést jelölt meg okként. Az újabb készítményeknek kevesebb mellékhatása van; a hormonmennyiség és a progeszteron típus változtatásával javítható a gyógyszerszedési hajlam.

Az 1970-es és ’80-as években, attól tartva, hogy a kombinált oralis fogamzásgátlók növelik a kardiovaszkuláris és daganatos betegségek előfordulását, kiterjedt vizsgálatokat folytattak, majd jelentősen megváltoztatták a tabletták összetételét. A laikus sajtó gyakran túlhangsúlyozza a fogamzásgátlók használatával összefüggő veszélyeket, és nagymértékben alulbecsüli a nem kívánt terhességgel összefüggő kockázatokat. Az emlőrák előfordulási gyakorisága a kombinált fogamzásgátló tabletta szedése során valamelyest emelkedik, de a szedés abbahagyását követően fokozatosan visszacsökken a kockázat az alapszintre, 10 évvel a tablettahasználat abbahagyása után már ugyanakkora az emlőrák kialakulásának kockázata, mint azoknál a nőknél, akik sosem szedtek fogamzásgátlót. A tablettahasználat mellett kialakuló emlőrákokat kevésbé előrehaladott állapotban fedezik fel, ezáltal a gyógyítás lehetőségei sokkal jobbak.

A kombinált fogamzásgátló tabletták és a vénás trombózisképződés közti kapcsolatot igen részletesen vizsgálták. Mind az ösztrogén, mind a progeszteron növeli a vénás trombózis kialakulását a fogamzásgátlót szedő nőknél, mint ahogy más tényezők is, mint például a dohányzás, az életkor, és az olyan örökletes véralvadási zavarok, melyek vérrögképződésre hajlamosítanak (trombofíliák).

Az ösztrogén dózisfüggő módon emeli a kockázatot, főképp az 50 ug, vagy azt meghaladó ösztrogéntartalmú készítményt szedők esetében. A progeszteron, típustól függően, szintén emelheti a trombózis kialakulásának kockázatát, bár ennek klinikai jelentősége egyelőre vita tárgya. Az örökletes trombofíliák, kiváltképp az ún. Leiden (V-ös faktor) mutáció kétségtelenül befolyásolja a fogamzásgátlót szedő nők vénás thromboembolias kockázatát. A WHO javaslata szerint ezek a nők kerüljék a kombinált orális fogamzásgátlók használatát, de a fogamzásgátló kezelés előtt általános genetikai szűrés nem ajánlott. Ilyen módon a nők 3–6%-ának kellene más fogamzásgátló módszert keresni, pedig a 99,9%-uknál soha nem alakulna ki vénás trombózis.

A fogamzásgátló tabletta szedése révén nem jelentős módon emelkedik a szívinfarktus kockázata. A kockázat még nagyobb, ha a szív- és érrendszeri betegségek egyéb rizikófaktorai is jelen vannak, főképp a dohányzás, a magasvérnyomás-betegség és a magas koleszterinszint. A WHO megállapítása szerint egészséges, nemdohányzó nők esetében a fogamzásgátló használat révén nem nő a szívinfarktus kockázata. Szintén felvetődött, hogy a fogamzásgátló tabletta használata révén nőne az agyi keringési zavarok (stroke) gyakorisága, de az Egyesült Államokban és Európában végzett vizsgálatok eredményei szerint, a vérnyomásukat rendszeresen mérő nők körében nem kell emelkedett kockázattal számolni.

A megtermékenyülést megakadályozó hatás mellett számos egyéb kedvező hatásuk miatt is népszerűek a kombinált fogamzásgátló tabletták. Fogamzásgátló szedő nők körében 40%-kal kisebb a petefészekrák kialakulásának kockázata, és a 10 éven keresztül fogamzásgátlót szedők között, a használat abbahagyását követően még csaknem két évtizeden keresztül akár 80%-kal mérséklődik a petefészekrák kifejlődésének valószínűsége. A fogamzásgátló használata mellett csökken a méhtestrák kialakulási kockázata is. Az egy éves szedés után 20%-kal mérséklődik a rizikó, míg 10 éven át vagy tovább tartó használat mellett körülbelül 80%-os a kockázatcsökkenés.

Nők milliói szenvednek valamiféle menstruációs zavartól. A fogamzásgátló tabletta szedésétől várhatóan enyhül a primer dysmenorrhoea (mely a fiatal nők 40-50%-át érinti, görcsös, fájdalmas menstruációt okoz), a túlságosan bő vérzés, a premenstruális szindróma, az ovulációval összefüggő fájdalom és a menstruációval összefüggő migrén.

A fogamzásgátló tabletták a vérben keringő androgének (férfi nemi hormonok) szintjének csökkentése révén mérséklik az akne, a pattanásos bőr előfordulását és súlyosságát.

Az ösztrogén több mechanizmuson keresztül segít a csontritkulás megelőzésében, de egyelőre a rendelkezésre álló vizsgálati eredmények nem támogatják egybehangzóan a fogamzásgátló tabletta csontritkulást megelőző hatását.

| fogamzásgátló
2008-01-09 18:14:21


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...