A folyamatosan szedendő fogamzásgátló tablettákról

A fogamzásgátló tabletták új generációjának bevezetésével szedésük alatt évente négyszer menstruáltak a nők. De ha elég ennyi is, kell-e egyáltalán?

fogamzásgátló | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Ma még kifinomultabbak a tabletták, egészen könnyű a vérzés, vagy teljesen el is marad. Léteznek ezen kívül akne elleni, illetve a premenstruációs tünetegyüttest enyhítő készítmények is.

Valamennyi új tabletta a régi gyógyszerek igen kis mennyiségű ösztrogént és progeszteront tartalmazó változata. Évtizedes kutatások után bebizonyosodott, hogy használatuk hatásos és biztonságos. Ma már nincsenek is a piacon nagydózisú fogamzásgátlók.

Miben különböznek az új tabletták a régiektől?

– Kevesebb olyan készítmény vanköztük, amelyik menstruációt idéz elő.
– Kicsit különbözik a hormontartalmuk, ha van is menstruáció, az sokkal enyhébb.
– Egy újfajta progeszteron csökkenti a vérzést kísérő hangulati és testi kellemetlenségeket, és az aknéra is jó hatással van.

Létezik olyan tabletta is, amelynek enyhe vízhajtó hatása meggátolja a puffadást, a vízvisszatartást, és nem gyarapszik a testsúly.

Sokakban felmerül a kérdés, nem káros-e a szervezetre a havi vérzés kiiktatása. Szakemberek szerint ennek semmilyen káros hatása nincs, különösen kényelmes akkor, ha a vérzés amúgy sok kellemetlenséggel járt. Ha valakit – esetleg a terhesség miatti aggodalom elkerülésére – megnyugtat az időnkénti vérzés, ilyen tabletta is létezik.

Másik aggály, nem okoznak-e rákot ezek a modern fogamzásgátló tabletták. Sem az emlőrákkal, sem a méhrákkal nincsenek kapcsoltban, sőt a méh- és petefészekrák, a kismedencei gyulladás, valamint a vashiányos vérszegénység ellen még védő hatásuk is van.

WebMD
| fogamzásgátló
2008-03-14 11:47:29


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...