A folyamatosan szedendő fogamzásgátló tablettákról

A fogamzásgátló tabletták új generációjának bevezetésével szedésük alatt évente négyszer menstruáltak a nők. De ha elég ennyi is, kell-e egyáltalán?

fogamzásgátló | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Ma még kifinomultabbak a tabletták, egészen könnyű a vérzés, vagy teljesen el is marad. Léteznek ezen kívül akne elleni, illetve a premenstruációs tünetegyüttest enyhítő készítmények is.

Valamennyi új tabletta a régi gyógyszerek igen kis mennyiségű ösztrogént és progeszteront tartalmazó változata. Évtizedes kutatások után bebizonyosodott, hogy használatuk hatásos és biztonságos. Ma már nincsenek is a piacon nagydózisú fogamzásgátlók.

Miben különböznek az új tabletták a régiektől?

– Kevesebb olyan készítmény vanköztük, amelyik menstruációt idéz elő.
– Kicsit különbözik a hormontartalmuk, ha van is menstruáció, az sokkal enyhébb.
– Egy újfajta progeszteron csökkenti a vérzést kísérő hangulati és testi kellemetlenségeket, és az aknéra is jó hatással van.

Létezik olyan tabletta is, amelynek enyhe vízhajtó hatása meggátolja a puffadást, a vízvisszatartást, és nem gyarapszik a testsúly.

Sokakban felmerül a kérdés, nem káros-e a szervezetre a havi vérzés kiiktatása. Szakemberek szerint ennek semmilyen káros hatása nincs, különösen kényelmes akkor, ha a vérzés amúgy sok kellemetlenséggel járt. Ha valakit – esetleg a terhesség miatti aggodalom elkerülésére – megnyugtat az időnkénti vérzés, ilyen tabletta is létezik.

Másik aggály, nem okoznak-e rákot ezek a modern fogamzásgátló tabletták. Sem az emlőrákkal, sem a méhrákkal nincsenek kapcsoltban, sőt a méh- és petefészekrák, a kismedencei gyulladás, valamint a vashiányos vérszegénység ellen még védő hatásuk is van.

WebMD
| fogamzásgátló
2008-03-14 11:47:29

Web Design & Development Prowebshop