Új biztonságos sterilizációs módszer

Az Egyesült Államokban dolgoztak ki egy Adiana elnevezésű új, hatékony és a hagyományos, a köznyelvben „elköttetésnek” nevezett műtéthez képest kevésbé megterhelő sterilizációs (végleges fogamzásgátlási) eljárást.

sterilzáció, fogamzásgátlás | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
A hozzávetőleg 15 perces eljáráshoz nem szükséges metszést ejteni, így mind a komplikációk száma, mind a beavatkozás utáni felépülés ideje jelentősen kevesebb, mint a klasszikus petevezeték elkötés esetén.

Az eljáráshoz egy endoszkópos eszközt vezetnek fel a méhnyak-csatornán keresztül a méhbe. Innen egy kis kanült vezetnek fel a petevezeték nyílásához, amelyen keresztül, alacsony fokú, bipoláris rádiófrekvenciás energiasugárzás segítségével a petevezetéket bélelő sejtek egy vékony rétegét egy kis sávban eltávolítják, így képezve egy kis mélyedést. Ezt követően, a kanülön keresztül egy rizsszemnyi méretű, beültethető, lágy polimerből készült „mátrixot” helyeznek a korábbiakban elkészített kis nyálkahártya mélyedésbe. Az eljárást megismételik a másik oldali petevezetéknél is. A beavatkozás után a nyálkahártya belenő a mátrixba, ezáltal teljes mértékben elzárja a petevezeték belsejét, ezáltal meddőség alakul ki. A beavatkozás után 3 hónappal kontrasztanyagos vizsgálattal igazolják a petevezetékek átjárhatatlanságát.

A módszert 645 nő részvételével tesztelték. A mátrix beültetése a kétoldali petevezetékbe az esetek 94,7%-ában sikeres volt, és a kétoldali komplett elzáródást 88,4%-ban lehetett igazolni. A leggyakoribb mellékhatás a beavatkozás napján észlelt hasi görcs volt, mely a nők 24,9%-ánál jelentkezett. A módszer 98,9%-os hatékonysággal előzte meg a teherbeesést.

Az egy éves utánkövetési periódus során a nők 99%-a „elégedett” vagy „nagyon elégedett” volt a beavatkozással, és ugyanennyien nyilatkoztak úgy, hogy kényelemérzetük „igen jó” illetve „kitűnő”.

Fenti eredmények alapján a ménhyak-csatornán keresztül felhelyezett mátrix beültetést a nők sterilizációjának hatékony és alacsony kockázatú módszereként fogadják el. A módszer engedélyeztetése folyamatban van az Egyesül Államokban.

| sterilzáció, fogamzásgátlás
2008-12-16 21:10:22


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...