Új biztonságos sterilizációs módszer

Az Egyesült Államokban dolgoztak ki egy Adiana elnevezésű új, hatékony és a hagyományos, a köznyelvben „elköttetésnek” nevezett műtéthez képest kevésbé megterhelő sterilizációs (végleges fogamzásgátlási) eljárást.

sterilzáció, fogamzásgátlás | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
A hozzávetőleg 15 perces eljáráshoz nem szükséges metszést ejteni, így mind a komplikációk száma, mind a beavatkozás utáni felépülés ideje jelentősen kevesebb, mint a klasszikus petevezeték elkötés esetén.

Az eljáráshoz egy endoszkópos eszközt vezetnek fel a méhnyak-csatornán keresztül a méhbe. Innen egy kis kanült vezetnek fel a petevezeték nyílásához, amelyen keresztül, alacsony fokú, bipoláris rádiófrekvenciás energiasugárzás segítségével a petevezetéket bélelő sejtek egy vékony rétegét egy kis sávban eltávolítják, így képezve egy kis mélyedést. Ezt követően, a kanülön keresztül egy rizsszemnyi méretű, beültethető, lágy polimerből készült „mátrixot” helyeznek a korábbiakban elkészített kis nyálkahártya mélyedésbe. Az eljárást megismételik a másik oldali petevezetéknél is. A beavatkozás után a nyálkahártya belenő a mátrixba, ezáltal teljes mértékben elzárja a petevezeték belsejét, ezáltal meddőség alakul ki. A beavatkozás után 3 hónappal kontrasztanyagos vizsgálattal igazolják a petevezetékek átjárhatatlanságát.

A módszert 645 nő részvételével tesztelték. A mátrix beültetése a kétoldali petevezetékbe az esetek 94,7%-ában sikeres volt, és a kétoldali komplett elzáródást 88,4%-ban lehetett igazolni. A leggyakoribb mellékhatás a beavatkozás napján észlelt hasi görcs volt, mely a nők 24,9%-ánál jelentkezett. A módszer 98,9%-os hatékonysággal előzte meg a teherbeesést.

Az egy éves utánkövetési periódus során a nők 99%-a „elégedett” vagy „nagyon elégedett” volt a beavatkozással, és ugyanennyien nyilatkoztak úgy, hogy kényelemérzetük „igen jó” illetve „kitűnő”.

Fenti eredmények alapján a ménhyak-csatornán keresztül felhelyezett mátrix beültetést a nők sterilizációjának hatékony és alacsony kockázatú módszereként fogadják el. A módszer engedélyeztetése folyamatban van az Egyesül Államokban.

| sterilzáció, fogamzásgátlás
2008-12-16 21:10:22

Web Design & Development Prowebshop