Kérdések és válaszok a fogamzásgátlásról

Dr. Hilda Hutcherson, a Columbia-egyetem szülész-nőgyógyász professzora, több sikeres felvilágosító könyv szerzője az alábbiakban válaszol a fogamzásgátlással kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdésekre.

fogamzásgátlás, óvszer, spiral, fogamzásgátló, terhesség | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
K: Ha óvszer nélkül szeretkezünk, és nem szedek tablettát, teherbe eshetek?
V: Minden havi ciklusban 20 százalékos a fogamzás valószínűsége, óvszerhasználat nélkül ez a szám emelkedik.

K: Mit tehetek, ha az óvszer elszakadt, és nem szedek tablettát?
V: Az esemény utáni tabletta javasolt, a leghatékonyabb, ha 72 órán belül beveszi a nő. Vény nélkül kapható a patikákban, lényegében nagydózisú progeszteron, ami meggátolja a peteérést.

K: Igaz, hogy létezik férfiak számára tabletta?
V: Évek óta dolgoznak rajta, de még nem kapható.

K: A hormonális tabletták ma már biztonságosabbak, mint korábban?
V: Igen, alacsonyabb a hatóanyag szintje és pontosabb az összetétel, ám így is vannak bizonyos kockázatai, a vérrögösödés, szívroham és stroke, a dohányzás pedig növeli a kockázatot.

K: Biztonságos az évi négy vérzést okozó tabletta szedése?
V: Nincs tudomásunk róla, hogy bármi problémát okozna, de még nem készültek hosszú-távú vizsgálatok.

K: A fogamzásgátláson kívül van-e a tablettának még előnye?
V: Igen, vizsgálatok bizonyítják, hogy alacsonyabb a petefészek- és a méhrák kockázata. Segíthet azoknak a nőknek is, akiknek igen erős vérzésük van, továbbá az akne ellen is hatásos lehet.

K: Melyik módszer a leghatékonyabb?
V: A tabletta talán a legjobb, különösen fiatal nők számára, mert viszonylag kevés a mellékhatás. A progeszteron injekció is hatékony, de több a mellékhatás. Igen biztonságosak a méhbe helyezhető eszközök (spirál, IUE), különösen a már szült nők részére ajánlott ez a védekezési módszer.

K: Mit tegyek, ha kihagytam egy tablettát?
V: Másnap lehet pótolni, ha különben rendszeresen szedi valaki. A nagyobb biztonság kedvéért azonban nem árt óvszerrel is védekezni a ciklus végéig.

K: Ha nem akarok több gyereket, vagy egyáltalán nem akarok szülni, mik a lehetőségeim?
V: 35 év fölött szóba jöhet a sterilizálás, a partner számára pedig a vazektómia. A 35 év alattiaknak általában nem ajánlják az orvosok, mert gyakori, hogy az életkörülmények változásával a nők meggondolják magukat. 35 év alatt jobb a spirál használata. Biztonságos, hatásos, akár 10 éven át is a helyén maradhat. Ha mégis gyereket akar valaki, egyszerűen le lehet vetetni.

K: A sterilizáció visszafordítható?
V: Ha a szülés után elkötötték a petevezetéket, azt könnyebb megváltoztatni, mint a laparoszkópiás eljárással történt kiégetést. Manapság sok orvos ilyenkor mesterséges megtermékenyítést alkalmaz, így lehetséges a teherbeesés.

K: Milyen életkorban ajánlatos elkezdeni a fogamzásgátlást?
V: Nincs olyan, hogy valaki ehhez túl fiatal lenne. Ha egy lány képes teherbe esni és nemi életet él, akkor a fogamzásgátláshoz is elég idős már. Ha megtiltjuk egy lánynak, hogy tablettát szedjen, azzal azt még nem tiltottuk meg, hogy nemi életet éljen.

K: Melyik módszer véd a nemi betegségek ellen?
V: Kizárólag a gumi óvszer. A pesszárium megóv a gonorrheától és a chlamydiától, de a HPV, a HIV vagy a herpesz ellen nem hatásos.

K: Veszélyes lehet a spirál?
V: Évekkel ezelőtt nem volt népszerű módszer, mert fertőzést vagy meddőséget okozhatott, ám az újabb eszközök biztonságosak. Ha valaki még nem szült, előfordulhatnak görcsök vagy erősebb vérzés, mert a méh esetleg ki akarja lökni magából. Ha a nő nem monogám kapcsolatban él, fennállhat a nemi betegségek kockázata.

K: Milyen a női gumi óvszer?
V: Kiváló abban az esetben, ha a férfi nem kedveli a kondomot. A női verziót a hüvelybe kell helyezni, véd baktérium- és vírusfertőzésektől is. Hátránya, hogy szokatlan, elég nagy, és használat közben hangot is adhat ki.

K: Mit tegyek, ha a tabletta szedésétől csökkent a libidóm?
V: Át kell váltani másik tablettára, nem minden típus hat ugyanúgy a nőkre.

K: Teherbe eshetek-e megszakított közösüléssel?
V: Határozottan igen a válasz. Ez nem megbízható módszer, ha valaki el akarja kerülni a terhességet vagy a nemi betegségeket.
| fogamzásgátlás, óvszer, spirál, fogamzásgátló, terhesség
2009-05-18 11:34:12


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...