Kérdések és válaszok a fogamzásgátlásról

Dr. Hilda Hutcherson, a Columbia-egyetem szülész-nőgyógyász professzora, több sikeres felvilágosító könyv szerzője az alábbiakban válaszol a fogamzásgátlással kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdésekre.

fogamzásgátlás, óvszer, spiral, fogamzásgátló, terhesség | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
K: Ha óvszer nélkül szeretkezünk, és nem szedek tablettát, teherbe eshetek?
V: Minden havi ciklusban 20 százalékos a fogamzás valószínűsége, óvszerhasználat nélkül ez a szám emelkedik.

K: Mit tehetek, ha az óvszer elszakadt, és nem szedek tablettát?
V: Az esemény utáni tabletta javasolt, a leghatékonyabb, ha 72 órán belül beveszi a nő. Vény nélkül kapható a patikákban, lényegében nagydózisú progeszteron, ami meggátolja a peteérést.

K: Igaz, hogy létezik férfiak számára tabletta?
V: Évek óta dolgoznak rajta, de még nem kapható.

K: A hormonális tabletták ma már biztonságosabbak, mint korábban?
V: Igen, alacsonyabb a hatóanyag szintje és pontosabb az összetétel, ám így is vannak bizonyos kockázatai, a vérrögösödés, szívroham és stroke, a dohányzás pedig növeli a kockázatot.

K: Biztonságos az évi négy vérzést okozó tabletta szedése?
V: Nincs tudomásunk róla, hogy bármi problémát okozna, de még nem készültek hosszú-távú vizsgálatok.

K: A fogamzásgátláson kívül van-e a tablettának még előnye?
V: Igen, vizsgálatok bizonyítják, hogy alacsonyabb a petefészek- és a méhrák kockázata. Segíthet azoknak a nőknek is, akiknek igen erős vérzésük van, továbbá az akne ellen is hatásos lehet.

K: Melyik módszer a leghatékonyabb?
V: A tabletta talán a legjobb, különösen fiatal nők számára, mert viszonylag kevés a mellékhatás. A progeszteron injekció is hatékony, de több a mellékhatás. Igen biztonságosak a méhbe helyezhető eszközök (spirál, IUE), különösen a már szült nők részére ajánlott ez a védekezési módszer.

K: Mit tegyek, ha kihagytam egy tablettát?
V: Másnap lehet pótolni, ha különben rendszeresen szedi valaki. A nagyobb biztonság kedvéért azonban nem árt óvszerrel is védekezni a ciklus végéig.

K: Ha nem akarok több gyereket, vagy egyáltalán nem akarok szülni, mik a lehetőségeim?
V: 35 év fölött szóba jöhet a sterilizálás, a partner számára pedig a vazektómia. A 35 év alattiaknak általában nem ajánlják az orvosok, mert gyakori, hogy az életkörülmények változásával a nők meggondolják magukat. 35 év alatt jobb a spirál használata. Biztonságos, hatásos, akár 10 éven át is a helyén maradhat. Ha mégis gyereket akar valaki, egyszerűen le lehet vetetni.

K: A sterilizáció visszafordítható?
V: Ha a szülés után elkötötték a petevezetéket, azt könnyebb megváltoztatni, mint a laparoszkópiás eljárással történt kiégetést. Manapság sok orvos ilyenkor mesterséges megtermékenyítést alkalmaz, így lehetséges a teherbeesés.

K: Milyen életkorban ajánlatos elkezdeni a fogamzásgátlást?
V: Nincs olyan, hogy valaki ehhez túl fiatal lenne. Ha egy lány képes teherbe esni és nemi életet él, akkor a fogamzásgátláshoz is elég idős már. Ha megtiltjuk egy lánynak, hogy tablettát szedjen, azzal azt még nem tiltottuk meg, hogy nemi életet éljen.

K: Melyik módszer véd a nemi betegségek ellen?
V: Kizárólag a gumi óvszer. A pesszárium megóv a gonorrheától és a chlamydiától, de a HPV, a HIV vagy a herpesz ellen nem hatásos.

K: Veszélyes lehet a spirál?
V: Évekkel ezelőtt nem volt népszerű módszer, mert fertőzést vagy meddőséget okozhatott, ám az újabb eszközök biztonságosak. Ha valaki még nem szült, előfordulhatnak görcsök vagy erősebb vérzés, mert a méh esetleg ki akarja lökni magából. Ha a nő nem monogám kapcsolatban él, fennállhat a nemi betegségek kockázata.

K: Milyen a női gumi óvszer?
V: Kiváló abban az esetben, ha a férfi nem kedveli a kondomot. A női verziót a hüvelybe kell helyezni, véd baktérium- és vírusfertőzésektől is. Hátránya, hogy szokatlan, elég nagy, és használat közben hangot is adhat ki.

K: Mit tegyek, ha a tabletta szedésétől csökkent a libidóm?
V: Át kell váltani másik tablettára, nem minden típus hat ugyanúgy a nőkre.

K: Teherbe eshetek-e megszakított közösüléssel?
V: Határozottan igen a válasz. Ez nem megbízható módszer, ha valaki el akarja kerülni a terhességet vagy a nemi betegségeket.
| fogamzásgátlás, óvszer, spirál, fogamzásgátló, terhesség
2009-05-18 11:34:12

Web Design & Development Prowebshop