A születésszabályozás az évszázadok tükrében

A pápa helyteleníti, a kamaszok nem egészen vannak vele tisztában, és talán ez a világon a leginkább politikai töltetű egészségügyi kérdés. Bár a születésszabályozást a legtöbben a tabletta 60-as évekbeli feltűnésével azonosítják, a fogamzásgátlás ősrégi probléma.

fogamzásgátlás | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Hogyan fejlődtek a fogamzásgátlás módszerei a krokodil-ürülékből készült kenőcstől a legmodernebb eszközökig?

A kondom volt a legelső?

Bár a régészek vitatkoznak az óvszer pontos eredetéről, az első ismert ábrázolás mintegy 12 ezer éves, egy franciaországi barlangfestményen látható. Több ezer évvel később az egyiptomi nők már a krokodilürüléknél tartottak, ami nem nevezhető épp hangulatjavítónak…

Felejtsük el a szeretkezés utáni ölelkezést

Szoranosz görög filozófus azt javasolta a nőknek, hogy szeretkezés után azonnal guggoljanak le és tüsszentsenek. Ha a nő már teherbe esett, és nem kívánja a gyereket megtartani, egyszerűen csak ugorjon párat.

Ezeket oda felhelyezni?

A pesszáriumok szintén népszerűek voltak már az ókorban is. Mindenféle anyagot használtak, mai eszünkkel szinte felfoghatatlan dolgokat is. A lényeg már akkor is valamilyen, a természetben előforduló savas anyag volt, vagy valami savval átitatva. Az afrikai nők összevágott füvet, a japánok bambuszpapírt, a Földközi-tenger mellékén szivacsot alkalmaztak, amit citromlével, ecettel itattak át.

Az óvszer

Gabriel Fallopius (a róla elnevezett Fallop-kürt felfedezője) írta le először a péniszre helyezendő vászon tokot. Akkoriban az állati bélből és bőrből készült kondomokat elsősorban a szifilisz terjedésének meggátolására használták. Casanova, mielőtt belépett volna a hálószobába, szintén fölvette az „angol kabátot”. Mivel ezek az eszközök meglehetős drágák voltak, általában többször is használták őket, ami természetesen távolról sem nevezhető higiénikusnak.

A gumi eljövetele

1844-ben Charles Goodyear szabadalmaztatta az első gumit, vízálló volt, erős és rugalmas. Ekkoriban indult meg a kondom tömeggyártása is.

Fogamzásgátlás vagy halál

Az I. világháborúban az amerikai kormány már jóváhagyta a külföldön állomásozó csapatoknál az óvszer kiosztásának gyakorlatát.

Ekkoriban tüntetett Margaret Sanger a nők jogaiért a fogamzásgátláshoz.

Béke, szerelem és a tabletta

A hormonális fogamzásgátlókat a 40-es és 50-es években tesztelték, ám az FDA csak 1960-ban engedélyezte. Öt év múltán már a legnépszerűbb fogamzásgátló módszerré vált. A legelső tablettákban még több mint 100 mikrogramm ösztrogén volt (ma ez 20-35), ami súlyos mellékhatásokkal, vérrögképződéssel járt.

A fogamzásgátlás és a popkultúra

A 70-es években legalizálták a petevezeték elkötését, és akkor indultak meg a kísérletek a sürgősségi fogamzásgátlással is. Rövid ideig piacra dobták a Today szivacsot is. A 90-es években jelent meg az első női kondom, 2001-ben pedig a tapasz és a gyűrű.

Régi jó módszerek

Sok különös módszer és eszköz már elavultnak számít, de a megszakított közösülés még mindig tartja magát. Tizenéves szerelmeseknek nem bölcs dolog, de vizsgálatok szerint mindössze 4 százalék a kockázata. Összehasonlításképpen a gumi óvszernél ez a szám 2 százalék.

A jövő

A piac óriási, ezért újabb és újabb módszerek vannak a láthatáron:

– A karrier-tabletta segítségével késleltetni lehet a menopauzát, azaz meghosszabbítható a termékeny időszak.

– Hormonkészítmény férfiak számára

– Kísérleteznek a férfiak visszafordítható sterilizálásával is.

– Az ún. „száraz orgazmus” tabletta meggátolja az ondó és a testnedvek kilövellését elősegítő izmok mozgását, de ez a módszer még csak a klinikai kísérleti fázisban sincs.

Health.com
| fogamzásgátlás
2009-08-13 10:29:48


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...