Igazságot akarnak Peru sterilizált női

Igazságot akarnak, s ezért a "végsőkig küzdenek" azok a perui nők, akiket még az 1990-es években kényszerítettek az állami sterilizációs programban való részvételre. A remény most ismét felcsillant a számukra, a kormány ugyanis ezen a héten újfent elővette a több százezreket érintő ügy aktáit.

sterilizálás, fogamzásgátlás | MTI Hírek 2011 ;8
Az újabb vizsgálatoktól - a BBC brit közszolgálati televízió hírportáljának minapi értesülése szerint - azt várják, derüljön ki, vajon az Alberto Fujimori elnöksége alatt meghirdetett kampány mögött bűnös szándék állt-e, és hogy az akkori politikai vezetés tudott-e, vagy tudhatott volna-e arról, hogy a művi meddővé tételt fenyegetések közepette, sokszor erőszakkal és csalással hajtották végre, mint ahogy arról több száz nő beszámolt.

Egy független kongresszusi bizottság még 2002-ben megállapította, hogy Fujimori kormánya összesen 346 219 nőt és 24 535 férfit sterilizált 1990 és 2000 között tartó mandátuma idején.

Az intézkedés a termékenységi ráta csökkentésére, s ezzel a rendkívüli szegénység felszámolására irányuló kísérlet része volt, mondván, hogy minél kevesebb éhes szájat kell betömni, annál könnyebb lesz a családoknak kitörni a nyomorból. Aurelia Paccohuanca, a program egyik "résztvevője" arról számolt be a BBC tudósítójának, miként kényszerítették őt arra, hogy vesse alá magát a beavatkozásnak. "Úgy szaporodsz, mint a disznók vagy a hörcsögök" - emlékszik vissza a nővérek által harsogott szavakra, akik akarata ellenére kórházba szállították. Mindössze annyit közöltek vele: mivel négy gyereke van, nem szülhet többet.

Hilaria Supa, a mára politikussá vált jogvédő elmondta, hogy az első panaszok 1996-ban futottak be hozzá. Mint elmesélte, voltak olyanok is, elsősorban a Peru hegyvidéki részén élő, kecsua nyelvet beszélő közösségek tagjai, akik tulajdonképp önként vállalták a sterilizációt, de több esetben úgy, hogy nem is tudták pontosan, milyen műtéten esnek át, mivel spanyolul kaptak tájékoztatást.

Az egészségügyi program ráadásul nemzetközi adományozók, többek között az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA), Japán és az Egyesült Államok, illetve néhány abortuszellenes és feminista szervezet támogatását is élvezte.

Marino Costa Bauer akkori egészségügyi miniszter 2002-ben beismerte: már a program kivitelezése közben nyilvánvalóvá vált, hogy tárcája több hibát is elkövetett a kampánnyal kapcsolatban. Nem tisztázták például, milyen módszerekkel és milyen formában kell végrehajtani a feladatot. "Mi nemzeti iránymutatót jelentettünk meg a reproduktív egészségről, amelyet minden egészségügyi dolgozóhoz eljuttattunk, különös tekintettel azokra, akik családtervezéssel foglalkoztak" - mondta. Ugyanakkor hozzátette: semmiféle - kvóták formájában meghatározott - elvárást nem támasztottak az egészségügyi dolgozókkal szemben, és anyagi ösztönzőkkel sem sarkallták őket a nők meddővé tételére.

Több jogvédőnek az a meggyőződése, hogy a szóban forgó program mögött rasszista politika áll, mivel a kampány elsősorban a szegény őslakosokat érintette.

Luis Alberto főügyész szerint nem lesz egyszerű megállapítani, mi is történt valójában, és hogy a program minősülhet-e például népirtásnak. Korábban azért tették félre az ügy aktáit, mert nem találtak nyilvánvaló bizonyítékokat a jogsértésekre, így a történtek miatt eddig még senkit nem vontak felelősségre, noha az áldozatok többsége váltig állította: súlyos visszaéléseket követtek el velük szemben.

Fujimori azóta már börtönbe került, de nem a szóban forgó születésszabályozási kampánya miatt, hanem az irányítása idején az országban kialakult belső konfliktussal összefüggésben.
| sterilizálás, fogamzásgátlás
2011-12-09 02:59:18