Antibébi-tabletta férfiaknak

férfi, antibébi-tabletta, injekció, gyógyszer | Népszabadság   Népszabadság
Igen előrehaladott állapotba jutott annak az új olasz gyógyszernek a tesztelése, amelytől a szexuális szokások forradalmi változását remélik Itáliában. A bolognai orvosbiológiai kutatóintézetben utolsó fázisába lépett a férfiak számára kikísérletezett antibébi-tabletta vizsgálata, s minden valószínűség szerint jövőre már a gyógyszertárakban is árulni fogják a pirulákat.

Pontosabban szólva nemcsak pirulákról, hanem ezeknek és egy injekciónak a kombinálásáról van szó. Amennyiben a férfiak megbíznak az új készítményekben, ezen a területen is létrejön a nemek közötti esélyegyenlőség, s hovatovább a szülés lesz az egyetlen, amelyet senki sem vállalhat át a nőtől.

Mint Cristina Meriggiola, a bolognai kutatócsoport vezetője elmondta: a tablettákkal jó ideje megvolnának, de egészen múlt év decemberéig nem voltak meggyőződve azok hatékonyságáról. Ekkor ötlött fel, hogy a tesztoszteron nevű, férfihormonokat tartalmazó injekcióval egészen bizonyossá tehető az eredmény. Hatvan önként jelentkező férfi páciensen most próbálják ki az új készítmény hatását, és siker esetén akár a jövő évtől forgalomba hozhatók lesznek. A férfiak számára készített pirulákat - a korábbi antibébi-tablettákhoz hasonlóan - naponta kell beszedni, a hormontartalmú injekciókat pedig kéthavonta kell beadatni.

Egy legújabb felmérés egyébként azt bizonyítja, hogy az erősebb nem képviselői nem riadnak vissza az új szerepkörtől. Minden tíz megkérdezett férfi közül hat beszedné a tablettákat, csak hogy mentesítse partnerét a kellemetlenségektől. Nem így a nők. Ugyanez a felmérés arról tanúskodik, hogy a hölgyek nem bíznak a férfiak rendszerességében és őszinteségében, s nem hinnék el nekik, hogy valóban rendszeresen szedik a pirulákat. Így aztán könnyen megeshet, hogy jelentős költségekkel előállítják az új gyógyszert, ami a kutyának sem kell. A férfiak számára készülő antibébi-tabletta olyan sorsra juthat, mint a "másnapi tabletta", amely nem tudott népszerűvé válni Olaszországban.

A rohamosan fogyó népességért aggódók egyébként annak örülnének, ha az olasz nők - s most már férfiak - semmiféle fogamzásgátló eszközt nem használnának. A néhány évtizede még a bambinók paradicsomának tartott Itáliában ugyanis újabban alig születik gyermek. Vagy ha mégis, akkor többnyire bevándorló mamától és papától.

| férfi, antibébi-tabletta, injekció, gyógyszer
2002-07-10 15:32:22


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...