Antibébi-tabletta férfiaknak

férfi, antibébi-tabletta, injekció, gyógyszer | Népszabadság   Népszabadság
Igen előrehaladott állapotba jutott annak az új olasz gyógyszernek a tesztelése, amelytől a szexuális szokások forradalmi változását remélik Itáliában. A bolognai orvosbiológiai kutatóintézetben utolsó fázisába lépett a férfiak számára kikísérletezett antibébi-tabletta vizsgálata, s minden valószínűség szerint jövőre már a gyógyszertárakban is árulni fogják a pirulákat.

Pontosabban szólva nemcsak pirulákról, hanem ezeknek és egy injekciónak a kombinálásáról van szó. Amennyiben a férfiak megbíznak az új készítményekben, ezen a területen is létrejön a nemek közötti esélyegyenlőség, s hovatovább a szülés lesz az egyetlen, amelyet senki sem vállalhat át a nőtől.

Mint Cristina Meriggiola, a bolognai kutatócsoport vezetője elmondta: a tablettákkal jó ideje megvolnának, de egészen múlt év decemberéig nem voltak meggyőződve azok hatékonyságáról. Ekkor ötlött fel, hogy a tesztoszteron nevű, férfihormonokat tartalmazó injekcióval egészen bizonyossá tehető az eredmény. Hatvan önként jelentkező férfi páciensen most próbálják ki az új készítmény hatását, és siker esetén akár a jövő évtől forgalomba hozhatók lesznek. A férfiak számára készített pirulákat - a korábbi antibébi-tablettákhoz hasonlóan - naponta kell beszedni, a hormontartalmú injekciókat pedig kéthavonta kell beadatni.

Egy legújabb felmérés egyébként azt bizonyítja, hogy az erősebb nem képviselői nem riadnak vissza az új szerepkörtől. Minden tíz megkérdezett férfi közül hat beszedné a tablettákat, csak hogy mentesítse partnerét a kellemetlenségektől. Nem így a nők. Ugyanez a felmérés arról tanúskodik, hogy a hölgyek nem bíznak a férfiak rendszerességében és őszinteségében, s nem hinnék el nekik, hogy valóban rendszeresen szedik a pirulákat. Így aztán könnyen megeshet, hogy jelentős költségekkel előállítják az új gyógyszert, ami a kutyának sem kell. A férfiak számára készülő antibébi-tabletta olyan sorsra juthat, mint a "másnapi tabletta", amely nem tudott népszerűvé válni Olaszországban.

A rohamosan fogyó népességért aggódók egyébként annak örülnének, ha az olasz nők - s most már férfiak - semmiféle fogamzásgátló eszközt nem használnának. A néhány évtizede még a bambinók paradicsomának tartott Itáliában ugyanis újabban alig születik gyermek. Vagy ha mégis, akkor többnyire bevándorló mamától és papától.

| férfi, antibébi-tabletta, injekció, gyógyszer
2002-07-10 15:32:22