Férfiaknak szánt fogamzásgátló tablettával kecsegtet egy egereken végzett vizsgálat

Férfiaknak szánt új és hatékony fogamzásgátló tabletta kifejlesztésének lehetőségével kecsegtet egy egereken végzett vizsgálat.

tabletta, férfi fogamzásgátlás | MTI Hírek 2012 ;9
A laboratóriumi körülmények között vizsgált hím egerek teljesen terméketlenné váltak a szertől a kezelés ideje alatt. Az állatok lassabb hímivarsejteket termeltek, és azokból is kevesebbet. A vegyület, amelyet eredetileg egy nagyvolumenű rákkutatási projekt részeként teszteltek a szakemberek, nincsen hatással az állatok hormonrendszerére vagy szexuális étvágyára - hangsúlyozták a kutatók.

"Az állatok szexuális viselkedése és aktivitása teljesen normális volt" - mondta James Bradner, a bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet munkatársa, akinek tanulmánya a Cell című folyóiratban látott napvilágot. A szer hatása teljes mértékben visszafordítható: miután a kutatók nem adtak többet az egereknek, az állatok egészséges utódokat nemzettek, minden mellékhatás nélkül.

A szakemberek szerint a vizsgálat azért rendkívül izgalmas, mert egyedülálló módon közelít a férfi fogamzásgátlás problémája felé, amelyre jelenleg olyan, kevésbé megbízható módszerek léteznek, mint az óvszerhasználat vagy olyan, végleges megoldások, mint a vazektómia (az ondóvezeték elkötése). Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a szer nem károsítja a spermatermelő sejteket, ám a tabletta hatása alatt azok egyszerűen "elfelejtik", hogyan kell érett spermát előállítani - magyarázta a szakember.

A seattle-i Washington Egyetem munkatársaként dolgozó William Bremner nem vett részt személyesen a kutatásban, ám az eredményekhez fűzött kommentárjában "úttörő megközelítésnek" nevezte a kutatócsoport munkáját. A Reuters hírügynökségnek adott telefonos interjújában a szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hosszú út vezet még a férfiakon végezhető klinikai tesztekig, a szer gyógyszertárakban való értékesítéséről nem is beszélve.

Más kutatócsoportok korábban már előrukkoltak férfiaknak szánt hatékony hormonális tablettákkal, ám azok jelentősen feldúlják a férfiak hormonháztartását, ezért a gyógyszeripari vállalatok sem érdeklődnek az ilyenfajta szerek iránt. Függetlenül attól, hogy még számtalan vizsgálatra lesz szükség a pirula szabadalmaztatásáig, a kutatók bíznak abban, hogy az egerek és az emberek hasonló spermatermeléséből adódóan "a módszer egy az egyben +lefordítható+ lesz a férfiakra, ezáltal egy újfajta és hatékony stratégiát nyújtva a férfi fogamzásgátlásra".
| férfi fogamzásgátlás, tabletta
2012-08-19 19:07:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop