Botrány Hollandiában: "Ritka a terhesség a nemi erőszak következtében"

A hollandiai választási kampányban is téma lett az Egyesült Államokban botrányt kavart kijelentés a terhesség és a nemi erőszak összefüggéséről.

Kees van der Staaij, a kálvinista SGP párt listavezetője egy keddi interjúban azt mondta, hogy a nők nemi erőszak következtében csak rendkívül ritkán esnek teherbe és pártja szerint ha ez mégis megtörténik, nem engedélyezhető a művi terhességmegszakítás. Szavai óriási felháborodást keltettek - számol be az NRC Handelsblad napilap internetes kiadása.

A közelmúltban az Egyesült Államokban Todd Akin republikánus szenátorjelölt hasonló kijelentése keltett hatalmas botrányt.

A holland politikai pártok nyilvános bocsánatkérésre szólították fel a politikust.

A hollandiai népjóléti intézet honlapja szerint a megerőszakolt nők hét százaléka esik teherbe. A 15 és 70 év közötti nők egy százaléka esett teherbe nemi erőszak következtében. Ezeknek a nőknek a fele abortusznak vetette alá magát, egyötödük elvetélt, míg nagyjából harmaduk megszülte gyermekét.

Nem ez az első eset, hogy a jelenlegi hágai parlamentben két képviselői hellyel rendelkező SGP nemzetközi figyelmet kap. A párt ugyanis tiltja női tagjainak a passzív választói jogot (vagyis a választhatóságot), mert az szerinte ellentétes a Biblia szellemével. A strasbourgi emberi jogi bíróságnak kellett kimondania, hogy az SGP előírása alapjogokat sért.
| nemi erőszak, terhesség, abortusz
2012-08-28 23:34:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop