A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tabletta védő hatását?

fogamzásgátló, antibiotikum, gyógyszer, kölcsönhatás | InforMed Hírek15   InforMed | Dobos, L.

A válasz: igen, lehetséges. A gyógyszerek egymásra gyakorolt hatása (kölcsönhatása) erősítheti vagy gyengítheti az illető gyógyszerek hatását, az is előfordul, hogy új hatások jelentkeznek. Például, ha valaki warfarin nevű véralvadásgátlót szed, az aszpirin egyidejű bevétele fokozza a hatást, ami a vérzés fokozott kockázatát jelenti. Másfelől viszont a rifampicin nevű antibiotikum csökkentheti a warfarin hatékonyságát, ami a vérrögösödés rizikóját növeli. A legfontosabb, hogy ha egy új gyógyszert kezdünk szedni, konzultáljunk az orvossal, és tegyük fel az alábbi kérdéseket:
 • Bevehetem-e egyszerre a többi gyógyszeremmel?
 • Kölcsönhatásba lép-e valamilyen étellel vagy itallal (például grépfrút lével)?
 • Kölcsönhatásba lép-e vényre vagy vény nélkül kapható gyógyszerrel vagy gyógynövénykivonattal, táplálék-kiegészítővel?
 • Minden nap ugyanabban az időben kell bevennem a gyógyszert?
 • Mi történik, ha kimarad egy adag?
 • Melyek a lehetséges mellékhatások?
 • Mit tegyek, ha valamelyik mellékhatás jelentkezik?
Az antibiotikum típusától függ, hogy egy antibiotikum és a fogamzásgátló tabletta kölcsönhatásba lép-e egymással,vagy sem. A rifampicin szedésekor például a májenzimek gyorsabban bontják le a tablettában található ösztrogént, így a fogamzásgátló kevésbé lesz hatásos, ami növeli a nem kívánt terhesség kockázatát.

Kevésbé valószínű a kölcsönhatás, de nem kizárható ampicillin illetve doxycyclin szedésekor. Hasonló hatás következhet be többek közt az alábbi gyógyszerekkel:
 • fenobarbital
 • griseofulvin
 • carbamazepin
 • topiramate
Még az orbáncfű is befolyásolhatja a fogamzásgátló hatását. Ami a többi antibiotikumot illeti, hatás kevésbé világos, elméletileg az antibiotikumok penicillin, illetve a tetraciklin családja ronthatja a tabletta hatékonyságát. Korábbi, 15-20 éves vizsgálatok találtak erre bizonyítékot, az újabbaknál az eredmény bizonytalan. Ezért az orvos általában nem ajánlja az antibiotikumok mellett a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta szedését, hanem más megoldásokat javasol.
| fogamzásgátló, antibiotikum, gyógyszer, kölcsönhatás
2018-11-28 17:25:13


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...