Esemény utáni tabletta

terhességi teszt, fogamzásgátló | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő,

Szeretnék felvilágosítást kérni néhány kényes kérdésben a terhesség-fogamzásgátlás témakörből. Úgy tudom hogy létezik egy 72 órás időablak az esemény megtörténte után, amikor még van lehetőség megakadályozni az esetleges fogamzást, gyógyszeres úton.

Azt szeretném kérdezni, mi ennek a módja, konkrétan milyen szert adnak ilyenkor, és milyen formában, mennyire káros egy ilyen "hormonbombázás" és mennyire megbízható? Azt is megkérdezném, mi az esélye (és a magyarázata) annak hogy valakinek teherbeesés után is megjön a menzesze a következő hónapban? Egy terhességi teszt hány napos terhességet képes kimutatni (legkorábban)? Mennyi idő telhet el (maximum) amíg valami (biztos) jelét érezzük a terhességnek (pl. reggeli rosszullét)?

Válaszát előre is köszönöm.

A Richter Gedeon új esemény utáni tablettája a Rigesoft. Ezt lehet 72 órán belül bevenni és ezzel nem kívánt terhességet megelőzni. A gyógyszert háziorvosával felírathatja. A Rigesoft hatóanyaga a levonorgestrelum, ami progreszteron, mely gátolja a méhbe a petebeágyazódást. Félidőben a peteérést is gátolja.

Adagolás: a közösülést követő 72 órán belül 1 tbl., majd 12 óra múlva újabb 1 tbl. Azért jobb, ha 48 órán belül bevenni, mert utána a hatékonyság fokozatosan csökken. A tabletta a ciklus bármely időpontjában alkalmazható. Ha a tabletta bevételét követő 2 órán belül hány a paciens, újabb adagot kell bevenni. A hányás a gyógyszer mellékhatása lehet, ugyanúgy, mint a pecsételő vérzés.

Általában a következő menstruációs vérzés vagy időben, vagy korábban jelentkezik, ezért ha több mint 7 nap a késés, feltétlenül csináltassunk terhességi tesztet. Egyes antibiotikumok ( sulfonamid, tetraciklinek, ampicillin stb.) csökkentik a szer hatását.

Rendszeres fogamzásgátlásra nem alkalmas, csak sürgősségi esetben.Akkor is alkalmatlan, ha pl. 3 napon túl kihagytuk a rendszeresen szedett fogamzásgátlót. Fokozott elővigyázatossággal alkalmazzuk krónikus betegségek, így asztma, szívelégtelenség, depresszió, migrén, epilepszia, vesebetegség, cukorbetegség, véralvadási zavarok esetén.

Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor a ritkán nemi életet élőknek és sürgősségi állapotokban egy viszonylag veszélytelen és elég hatásos szer áll a nők rendelkezésére, melyet nyugodt szívvel ajánlhatunk. 

Saját praxisomban is volt olyan páciens, aki egy hónappal a szülés előtt még menstruált és nem tudta, hogy terhes - hasfájással jelentkezett a rendelésen. Okát nem lehet tudni, de ezek szerint semmi jelét nem érezte a terhességnek. Ezzel két kérdésére is választ próbáltam adni. Mégpedig azt, hogy nem lehet tudni.

Általában a terhesség legkorábbi jelei:

  • Vérzés kimaradás
  • Undorodás bizonyos ízektől, szagoktól
  • Emlőfeszülés, az emlőbimbó sötétebbé válása
  • Gyakoribb, főleg éjjeli vizelés
  • Székrekedés
  • Bőségesebb hüvelyi folyás
  • Hányinger, szédülés, ájulás.

A leggyakrabban a vizeletből a gyógyszertárakban vény nélkül is kapható terhességi tesztekkel lehet a terhességet megállapítani. A teszt a vizeletben meglévő hormon ( HCG human chorion gonadotropin) kimutatásán alapul. Az eredmény biztosabb, ha szomjazás után, reggeli vizeletből végezzük.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| terhességi teszt, fogamzásgátló
2002-07-11 13:29:02


Web Design & Development Prowebshop