Esemény utáni tabletta

terhességi teszt, fogamzásgátló | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő,

Szeretnék felvilágosítást kérni néhány kényes kérdésben a terhesség-fogamzásgátlás témakörből. Úgy tudom hogy létezik egy 72 órás időablak az esemény megtörténte után, amikor még van lehetőség megakadályozni az esetleges fogamzást, gyógyszeres úton.

Azt szeretném kérdezni, mi ennek a módja, konkrétan milyen szert adnak ilyenkor, és milyen formában, mennyire káros egy ilyen "hormonbombázás" és mennyire megbízható? Azt is megkérdezném, mi az esélye (és a magyarázata) annak hogy valakinek teherbeesés után is megjön a menzesze a következő hónapban? Egy terhességi teszt hány napos terhességet képes kimutatni (legkorábban)? Mennyi idő telhet el (maximum) amíg valami (biztos) jelét érezzük a terhességnek (pl. reggeli rosszullét)?

Válaszát előre is köszönöm.

A Richter Gedeon új esemény utáni tablettája a Rigesoft. Ezt lehet 72 órán belül bevenni és ezzel nem kívánt terhességet megelőzni. A gyógyszert háziorvosával felírathatja. A Rigesoft hatóanyaga a levonorgestrelum, ami progreszteron, mely gátolja a méhbe a petebeágyazódást. Félidőben a peteérést is gátolja.

Adagolás: a közösülést követő 72 órán belül 1 tbl., majd 12 óra múlva újabb 1 tbl. Azért jobb, ha 48 órán belül bevenni, mert utána a hatékonyság fokozatosan csökken. A tabletta a ciklus bármely időpontjában alkalmazható. Ha a tabletta bevételét követő 2 órán belül hány a paciens, újabb adagot kell bevenni. A hányás a gyógyszer mellékhatása lehet, ugyanúgy, mint a pecsételő vérzés.

Általában a következő menstruációs vérzés vagy időben, vagy korábban jelentkezik, ezért ha több mint 7 nap a késés, feltétlenül csináltassunk terhességi tesztet. Egyes antibiotikumok ( sulfonamid, tetraciklinek, ampicillin stb.) csökkentik a szer hatását.

Rendszeres fogamzásgátlásra nem alkalmas, csak sürgősségi esetben.Akkor is alkalmatlan, ha pl. 3 napon túl kihagytuk a rendszeresen szedett fogamzásgátlót. Fokozott elővigyázatossággal alkalmazzuk krónikus betegségek, így asztma, szívelégtelenség, depresszió, migrén, epilepszia, vesebetegség, cukorbetegség, véralvadási zavarok esetén.

Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor a ritkán nemi életet élőknek és sürgősségi állapotokban egy viszonylag veszélytelen és elég hatásos szer áll a nők rendelkezésére, melyet nyugodt szívvel ajánlhatunk. 

Saját praxisomban is volt olyan páciens, aki egy hónappal a szülés előtt még menstruált és nem tudta, hogy terhes - hasfájással jelentkezett a rendelésen. Okát nem lehet tudni, de ezek szerint semmi jelét nem érezte a terhességnek. Ezzel két kérdésére is választ próbáltam adni. Mégpedig azt, hogy nem lehet tudni.

Általában a terhesség legkorábbi jelei:

  • Vérzés kimaradás
  • Undorodás bizonyos ízektől, szagoktól
  • Emlőfeszülés, az emlőbimbó sötétebbé válása
  • Gyakoribb, főleg éjjeli vizelés
  • Székrekedés
  • Bőségesebb hüvelyi folyás
  • Hányinger, szédülés, ájulás.

A leggyakrabban a vizeletből a gyógyszertárakban vény nélkül is kapható terhességi tesztekkel lehet a terhességet megállapítani. A teszt a vizeletben meglévő hormon ( HCG human chorion gonadotropin) kimutatásán alapul. Az eredmény biztosabb, ha szomjazás után, reggeli vizeletből végezzük.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| terhességi teszt, fogamzásgátló
2002-07-11 13:29:02


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...