Cukorbetegség és a fogamzásgátlás

fogamzásgátlás, cukorbetegség, fogamzásgátló tabletták | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves doktornő!

A barátnőm cukorbeteg (egyes típusú), de szeretne nem mechanikus módon védekezni. Erre a fogamzásgátló tabletták a legelterjedtebbek de ezeket nem ajánlatos szednie, mert fokozzák az érrendszeri betegségek valószínűségét amire neki amúgy is nagyobb az esélye a betegsége miatt. Ha jól tudom ezért a cukorbetegeknek inkább csak a progeszteron tartalmú tablettákat ajánlják. Illetve létezik még egy szintén progeszteron tartalmú Depo-Provera nevü injekció is, aminek Magyarországi bevezetéséről még nem tudok. Véleményem szerint még a filmes fogamzásgátlók is javasolhatók számára.

Abban szeretném segítségét kérni, hogy ezekről a gyógyszerekről hol lehetne több információt megtudni, esetleg hol lehet beszerezni, illetve milyen fogamzásgátlókat lehet egy cukorbeteg nőnek használni? A célom az, hogy olyat találjunk ami a legkevésbé károsítja Őt, mert nem szeretném, hogy bármi baja essék. Mert számomra az a legfontosabb, hogy egészséges maradjon, és a leendő közös gyermekünk is az legyen. Segítségét előre is köszönöm.

A Depo-Provera (Pharmacia Upjohn) már régen forgalomban van. Háromhavonta egy injekciót javasolnak fogamzásgátlásra és, mint írja is, medroxyprogeszteront tartalmaz. Több helyen is foglalkoznak diabeteszes terhes nők gondozásával, tudomásom szerint a volt HIETE (jelenleg SE) Szülészetén is, továbbá az egyetem Kútvölgyi tömbjében (főorvos dr. Szalai). Ezekben a centrumokban biztosan választ kap kérdéseire. Ha nár eldöntötték, hogy gyermeket akarnak, jó lenne erre minél hamarabb sort keríteni. A szülés után már a mechanikus fogamzásgátlás is szóbajön.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| fogamzásgátlás, Cukorbetegség, fogamzásgátló tabletták
2002-07-11 13:36:14