Elhagyjam-e a fogamzásgátló szedését?

fogamzásgátló | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

A problémám a következő lenne. 2,5 évig szedtem a femoden nevű fogamzásgátló gyógyszert. Aztán abbahagytam, mert szerettem, volna ha kitisztul a szervezetem, és amúgy is elég nagy a rizikó. Mert meg most semmi bajom nincs tőle, de félek, hogy később alakulnak ki a mellékhatások. De amikor abba hagytam, akkor nem jött meg 40 napig a menstruációm, és a nőgyógyászom azt ajánlotta, hogy kezdjem el újra, nehogy terhes legyek.

De így továbbra sincs meg a lelki nyugalmam, mert én nem szeretnem szedni, az esetleges terhességtől meg annyira nem felek, mert barátom külföldön dolgozik, és egy évben 2x, 3x találkozunk. Szóval lelki békém érdekében én szeretném elhagyni, de felek hogy akkor meg össze-vissza fogok menstruálni. Kérdésem, hogy ha esetleg így történnek a dolgok, akkor mennyi idő alatt tisztul ki a szervezetem és áll be a menstruációs ciklusom?

Ha ilyen ritkán él nemi életet, akkor inkább az esemény utáni tabletta használatát javaslom, amely ugyan kicsit több hormont tartalmaz, mégis nem avatkozik bele folyamatosan a ciklusába. Tankönyvi adat, hogy a fogamzásgátló elhagyása után gyakran nem azonnal áll vissza a normális havi ciklus, de ha a gyógyszer szedése lőtt nem volt probléma, akkor előbb-utóbb visszaáll.

Magyarországon Rigesoft (Richter Gedeon RT) néven van ez a tabletta forgalomban, levonorgestrel tartalommal. Kérje felírását családorvosától és próbálja ki. A két tablettából az elsőt az esemény után 72 órán belül kell bevenni, majd az első bevételét követően 12 óra múlva a másodikat. Ha más fogamzásgátló szedésének nem volt ellenjavallata, akkor ennek sincs. A szer fogamzásgátló hatását úgy fejti ki, hogy megakadályozza a pete beágyazódását a méh nyálkahártyhártyán.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| fogamzásgátló
2002-07-11 13:36:46

Web Design & Development Prowebshop