Esemény utáni tabletta a német püspökök ülésének napirendjén

A Német Püspöki Konferencia (DBK) az esemény utáni tabletta kérdését tűzte következő, február 18. és 21. között rendezendő plenáris ülésének napirendjére - jelentette be Robert Zollitsch, a konferencia elnöke Bonnban.

"A kérdés ismét égetővé vált az utóbbi napokban, ezért fogjuk megvitatni Treviriben a tavaszi plenáris ülésen" - mondta Zollitsch, akit a Servizio Informazione Religiosa (SIR) olasz egyházi hírportál idézett honlapján.

Az e kérdéssel kapcsolatos vita a botrányt kavart kölni esetek után lobbant fel. Két katolikus klinikán is az orvosok megtagadták egy megerőszakolt nő ellátását. Egy 25 éves nőtől arra hivatkozva tagadták meg a segítséget, hogy a kezelés részeként esemény utáni fogamzásgátló tabletta használatát kellett volna tanácsolni, ami viszont ellentétes a terhesség-megszakítást elutasító katolikus állásponttal. A hírekre reagálva a két kórház vezetősége és az intézményeket fenntartó kölni érsekség bocsánatot kért.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy tévedés történt, és a nemi erőszak áldozatait pontosan ugyanúgy látják el, mint a nem egyházi fenntartású klinikákon.

Az eset a német újságok címlapjára került, főleg miután néhány nyilatkozatában Joachim Meisner kölni érsek megerősítette, hogy az egyház elutasítja az esemény utáni tablettát. Hozzátette azonban: ebben az esetben lehetőség van alkalmazni "egy olyan készítményt, amely a megtermékenyítést megakadályozza".
| esemény utáni tabletta, fogamzásgátlás
2013-02-07 08:16:21


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...


hirdetés