Német érsek: nemi erőszak esetén elfogadható lehet az esemény utáni tabletta alkalmazása

Elfogadható megoldás lehet megerőszakolt nők esetében az úgynevezett esemény utáni fogamzásgátló tabletta alkalmazása - jelezte hétfőn a német katolikus püspöki konferencia elnöke.

esemény utáni tabletta, fogamzásgátlás | MTI Hírek10 | Bálint, M.
Robert Zollitsch freiburgi érsek a testület tanácskozása előtt a bajor tartományi közszolgálati műsorszóró társaságnak (BR) nyilatkozva elmondta: amennyiben az eszmecserén "egyértelművé válik, hogy az esemény utáni tablettát kizárólag nemi erőszakot követően szabad alkalmazni, akkor ez megoldás lehet". Ugyanakkor a katolikus egyház továbbra sem tekinti a tablettát a fogamzásgátlás vagy a családtervezés legitim eszközének - tette hozzá a főpap.

A kérdés azt követően merült fel, hogy decemberben két katolikus egyházi fenntartású kölni kórházban megtagadták egy megerőszakolt nő ellátását, arra hivatkozva, hogy a kezelés részeként esemény utáni fogamzásgátló tabletta használatát kellett volna tanácsolni, ami ellentétes a terhesség-megszakítást elutasító katolikus állásponttal. Az eset után a kölni érsekség - az intézmények fenntartója - bocsánatot kért, és hangsúlyozta: tévedés történt, és a nemi erőszak áldozatait pontosan ugyanúgy látják el, mint a nem egyházi fenntartású egészségügyi intézményekben.

Joachim Meisner bíboros, kölni érsek az eset hatására kialakult közéleti vitában január végén jelezte: elfogadható lehet a tabletta alkalmazása nemi erőszak áldozatául esett nőknél, amennyiben a kezelés célja a fogamzásgátlás, nem pedig a már megfogant petesejt beágyazódásának megakadályozása.

Zollitsch érsek az üggyel kapcsolatban az SWR2 regionális közszolgálati rádiónak ugyancsak hétfőn - a püspöki konferencia négynapos trieri ülésének kezdete előtt - nyilatkozva elmondta: előfordul, hogy "amikor hibák történnek, mint Kölnben", akkor a történtek nyomán meginduló társadalmi diskurzus az egyház egésze ellen fordul. Ezért az egyháznak nyíltan kell fogadni a kritikákat és "szakmai" választ kell adni rájuk - mondta a püspöki konferencia elnöke.
| esemény utáni tabletta, fogamzásgátlás
2013-02-18 18:42:53


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...


hirdetés