Antibiotikum és fogamzásgátló

antibiotikum, fogamzásgátló, hasmenés, tabletta | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt doktornő!

Fogamzásgátló tablettát szedek, és emellett elég gyakran vagyok beteg. Úgy hallottam, hogy ilyenkor, ha közben antibiotikumot szedek, akkor a fogamzásgátló gyógyszer nem hat. Igaz ez, doktornő? És ez olyan gyógyszerek esetében is fenn áll, mint pl. az Algopyrin? Ilyenkor más védekezési módszert is kell alkalmaznom?

Előre is köszönöm a válaszát

Fő gondot a hányás, hasmenés jelenti az antibébi szempontból. Ilyenkor a megfelelő tüneti szer (hányáscsillapító kúp, hasmenést megállító tabletta), használata után, ha úgy látja, hogy nem maradt a szervezetében a tabletta, pótolja.

Napjainkban túl hamar feleslegesen nyúlunk antibiotikumokhoz. Már ez sem jó. De ezt a rosszat még fokozza, hogy a legtöbb antibiotikum mellékhatásaként, ha addig még nem volt, akkor  attól gyomor-bél panaszok (hányinger, hasmenés) jelentkeznek, ami már ronthatja az antibébi felszívódását. Ha csak láz és fájdalomcsillapítót szed (pl.Algopyrint) akkor majdnem  valószínűtlen az interakció.

Én inkább azt tartanám megfontolandónak, hogy egy lázas, valószínűleg fertőző betegség alatt nemi életet éljenek. ugyanis minden szoros személyes kontaktus megnöveli a fertőzés átadásának lehetőségét.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| antibiotikum, fogamzásgátló, hasmenés, tabletta
2002-07-11 13:47:52
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop