Visszér és fogamzásgátló

fogamzásgátló, visszér | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktor Úr!

22 éves vagyok és kb. 5 éve vannak a visszereimmel problémáim. Az utóbbi 2 évben, szerintem, rohamosan romlott a lábam állapota. Egyelőre csak esztétikailag zavaró, de nagyon kidudorodik és mintha "terjedne". A szakorvosok műtétet javasolnak. Egyetemista vagyok, tehát túlzott igénybevételnek nincs kitéve a lábam, leszámítva a rendszeres sportot (futás), ami úgy érzem jót tesz. 4 éve szedek fogamzásgátló tablettát (CILEST). Amikor felírattam a gyógyszert, nem végeztek semmilyen vizsgálatot, pedig trombózis-hajlammal kapcsolatos vizsgálatról is hallottam már. Eddig egyik nőgyógyász sem említette ezt nekem.

Szeretném tudni, hogy a fogamzásgátló szedése kapcsolatban állhat-e a visszereimmel, lehetséges-e, hogy emiatt lettek csúnyábbak? Létezik olyan tabletta, ami ilyen szempontból kíméletes? A gyógyszer szedését lehetőség szerint még nem szeretném abbahagyni!

Válaszát előre is köszönöm!

Nehéz szívvel mondom, de akinek olyan komoly visszér panaszai vannak, hogy ennek műtéti megoldása is szóbakerült, annál nem hiszem, hogy a hormonális fogamzásgátlás a választandó út. A gyógyszerkönyvek is a visszérgyulladást a gyógyszer ellenjavallataként tüntetik fel. Azon kívül ideje lenne a májenzimek ellenőrzésének is. Azért mondom, hogy nehéz szívvel válaszolok, mert még mindig ez a legcélravezetőbb fogamzásgátlás. Másrészt valószínűleg semmi köze a gyógyszernek a tágult visszerek számának növekedésében. Néhány kirívó rendellenességet leszámítva a trombózis hajlam megállapítására sincs semmiféle egzakt laboratóriumi lehetőségünk. Tehát, akkor szünetekkel, de maradjon a tabletta, de csak ameddig nagyon kell.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| fogamzásgátló, visszér
2002-07-11 13:50:28

Web Design & Development Prowebshop