Hogyan kell szedni a fogamzásgátlókat?

fogamzásgátló, gyógyszer | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

 Jó napot! Azt szeretném megkérdezni, hogy pontosan hogyan működik a fogamzásgátló tabletta ciklusa, hogyan kell őket szedni. Válaszát előre is köszönöm:

A fogamzásgátló tabletták hatásának lényege, hogy hormontartalmuk révén az agyalapi hormon un. "releasing" hormon termelést gátolja. Ez egy un. feed-back mechanizmus következménye, ha az agyalapi központ a vérben magas hormon szintet talál, akkor a nemi hormon termelést stimuláló hormon szintje csökken, hogy korrigálja az észlelt magasabb szintet, tehát a saját termelés visszaszorul. Ezáltal a ciklus közepén nincs peteérés. Ugyanakkor a méhnyálkahártya elvékonyodik, és a sűrű méhnyaki váladékkal a spermiumok sem jutnak be a méhbe. Ha nincs peteérés, nincs megtermékenyíthető petesejt, ha vékony a méhnyálkahártya , véletlenül lenne is peteérés nincs ahová beágyazódhatna a megtermékenyített petesejt, a sűrű hüvelyváladék pedig a spermiumok bejutását gátolja.

A tabletták két fő csoportját használják:

  • egyik: szintetikus oestrogent és progeszteront is tartalmaz.
  • másik csak progeszteront tartalmaz.

A kombinált készítményeket 3 héten keresztül minden nap be kell venni, majd a 4. Héten kihagyni. A csak progeszteron tartalmú szereket folyamatosan kell szedni.

Az egykomponensű szerek használatánál gyakoribb a vérezgetés és a nem kívánt terhesség, ezért csak akkor alkalmazzuk, ha az oestrogen adásnak valamiféle ellenjavallata áll fenn.

A fogamzásgátló tabletták szedésének ellenjavallatai:

  • 36 évesnél idősebb kor, dohányzás
  • terhesség
  • aktív májbetegség
  • kezeletlen magasvérnyomás, cukorbetegség érszövődménnyel
  • alsó végtag tartós rögzítése
  • mélyvénás trombózis ,koszorúér betegség, oestrogen függő daganat, májsejt daganat a kórelőzményben.

Mellékhatás: hányinger, mellfeszülés, folyadék visszatartás, vérnyomás emelkedés, fokozott psyches labilitás, depressio, fejfájás, alvászavar, hízás, cukor anyagcserezavar.

Igen-igen ritkán jóindulatú májdaganat kialakulását is észlelték. Néha bőrelváltozások is jelentkeznek.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| fogamzásgátló, gyógyszer
2002-07-11 13:58:43


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...