Bárki hozzáférhet vény nélkül az "esemény utáni" tablettához az Egyesült Államokban

Az Obama-kormány bejelentette, hogy eleget tesz annak a bírói döntésnek, amely kiskorú lányoknak, valamint felnőtt nőknek egyaránt lehetővé teszi, hogy vény nélkül juthassanak hozzá a nem kívánt terhességet megakadályozó "esemény utáni" tablettához.

Az amerikai kormány korábban igyekezett korlátozni a tablettához való hozzáférés lehetőségét. A politikailag kényes kérdésben meghátráló Obama-adminisztráció lépése azt jelenti, hogy korhatár nélkül minden lány és nő megvásárolhatja a tablettát, amely a szexuális aktust követő 72 órában közel 90 százalékos biztonsággal megakadályozza a teherbe esést - ismertette a döntést kedden a The Daily Telegraph online kiadása.

A kormányzat a tabletta egészségügyi és társadalmi veszélyei miatt harcolt Edward Korman amerikai kerületi bíró döntése ellen. A több mint egy évtizede húzódó bírósági vitát lezárva az ügyészség most levélben értesítette Korman bírót, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal visszavonja az ügyben benyújtott fellebbezését.

Az "esemény utáni" tabletta ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza, mint a szokásos fogamzásgátlók, de nagyobb adagban.
| szex, fogamzásgátlás, esemény utáni tabletta
2013-06-11 13:25:14