Sürgősségi tabletta

tabletta, terhesség, sürgősségi tabletta | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz.

A tegnapi nap folyamán nőgyógyászomtól kértem és kaptam sürgősségi tablettát (Rigesoft). Két szakorvos véleményét kértem ki, mivel fogamzásgátló tablettát, orvosi szakvélemény alapján nem szedhetek, mert másfél éves próbálkozás alatt, az összes, legkisebb hormontartalmú tablettára rosszul reagált a szervezetem (állandó migrén, depresszió, hányás, nagyfokú hízás, erős szívverés, szédülés, ájulás stb.), ezért is kényszerültem más típusú fogamzásgátlásra, melybe vasárnap éjjel hiba csúszott, és párommal együtt nem voltunk biztosak abban, hogy esetlegesen nem jutott-e hímivarsejt a méhbe. (30-31 napos ciklusom 11. napján voltam)

A két orvos két álláspontot képviselt, saját orvosom rábeszélt a tabletta bevételére, a másik orvos le akart beszélni, mivel azt mondta, hogy ismerve a kórtörténetemet, könnyen kijöhetnek a mellékhatások újra, illetve bizonytalan a tabletta terhességet gátló hatása, ha pedig a terhesség mégis létrejön, akkor biztosan károsodik a baba. Sajnos ez egy nem igazán tervezett terhesség lett volna, így saját orvosom tanácsára bevettem a tablettát, kb. az esemény után 13 órával, majd az előírásnak megfelelően 12 óra múlva a következő tablettát.

A kérdésem az volna, hogy ebben az esetben mennyire biztos az esetleges teherbe esés megakadályozása, illetve mennyi az esélye annak, hogy ha mégis bekövetkezik a terhesség, akkor a tabletta károsítja a magzatot.

Köszönettel és tisztelettel várom mihamarabbi válaszát.

Kérném, hogy kérdésemet névvel ellátva ne tegyék nyilvánossá a honlapon.

Kedves Hölgyem!

Az esemény utáni tabletta biztonsági foka kétségtelenül valamelyest elmarad a ciklusos fogamzásgátlók biztonságától, de azért így is megnyugtatóan jó a fogamzásgátló hatása. Talán csak néhány százalékkal kisebb, mint a rendszeresen szedendő gyógyszereké. A magzatkárosító hatással kapcsolatban az mondható el, mint a legtöbb károsító hatás esetén: az igen kis terhességek vetéléssel végződnek, ha az embryot károsodás érte, ha viszont nem következik be vetélés, és a terhesség tovább növekszik, akkor kielégítő biztonsággal állítható, hogy nem következett be károsodás. Az ún. "minden, vagy semmi" törvénye érvényesül a terhesség elején kb. a 7-8. hétig. Ezután az idő után már számolni kell különböző súlyosságú fejlődési rendellenességek lehetőségével. Tehát az Önök esetében fejlődési rendellenesség előfordulásának valószínűsége az átlag populatiojáéval egyező.

Tisztelettel

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| tabletta, terhesség, sürgősségi tabletta
2002-07-11 14:19:03
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop