Fogamzásgátló és akne

fogamzásgátlás, bőr, bÅ‘r | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

 Kedves Doktornő! 

 21 éves vagyok, a problémám a következő.

 Körülbelül öt évvel ezelőtt kezdtem fogamzásgátló tablettát szedni, több félét kipróbáltam: Mercilon, Minulet, Diane35 és mindegyiknél hasonló problémám volt, rohamszerű migrénes fejfájás mely látászavarral és hányással járt. Ezért kb másfél éve abbahagytam a hormonális fogamzásgátlók szedését és hagyományos módon (óvszer) védekezek.

A migrénes rohamok megszűntek, de ekkor jött a következő probléma. Az arcomon acnes pattanások keletkeztek, mely a bőrgyógyász szerint a felborult hormonrendszer következménye és szerinte gyakran előfordul a fogamzásgátló szedés abbahagyásakor.

Az arcbőrömre a bőrgyógyász útmutatásai alapján sokféle szert kipróbáltam már , sajnos nem javul. Olvastam egy új fogamzásgátló tablettáról, a neve Gracial, nem tudom megkíséreljem-e a szedését? Olvastam bőr alá ültethető fogamzásgátló eszközről, feltételezem, hogy az ára borsos ahhoz képest, ha esetleg ez sem válik be és macerás a ki-be helyezés.

Ön szerint a migrénes tüneteimet a fogamzásgátló mely összetevője okozza és a Gracial más-e az eddigiekhez képest ebből a szempontból. Várható-e hogy javul az arcbőröm a Gracialtól, esetleg van-e más javaslata, mert nagyon megkeseríti az életemet a bőröm állapota. Tizenéves koromban egyáltalán nem voltak pattanásaim. Válaszát előre is köszönöm.

Kérdésére a tipikus ráfordítás haszon (cost- benefit) problémakört érinti. Mi a kisebb baj? Ha fáj a feje, vagy ha pattanásos a bőre? A legjobb persze, ha egyik sincs. A migrénes fejfájás nagyon kellemetlen, ha ezt az antibébi okozta, akkor teljesen mindegy, hogy melyiket szedi, mert az alapelv ugyanaz. Persze a hormontartalom csökkentése lehet, hogy a fejfájás megritkulásához vezet. Az akne esetén a nőgyógyászok a Diane- t szokták adni, de az akne kezelésének van számos egyéb, bőrgyógyászati kezelési módja is.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| fogamzásgátlás, bőr
2002-07-11 14:20:26


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...