Fogamzásgátló és akne

fogamzásgátlás, bőr, bÅ‘r | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

 Kedves Doktornő! 

 21 éves vagyok, a problémám a következő.

 Körülbelül öt évvel ezelőtt kezdtem fogamzásgátló tablettát szedni, több félét kipróbáltam: Mercilon, Minulet, Diane35 és mindegyiknél hasonló problémám volt, rohamszerű migrénes fejfájás mely látászavarral és hányással járt. Ezért kb másfél éve abbahagytam a hormonális fogamzásgátlók szedését és hagyományos módon (óvszer) védekezek.

A migrénes rohamok megszűntek, de ekkor jött a következő probléma. Az arcomon acnes pattanások keletkeztek, mely a bőrgyógyász szerint a felborult hormonrendszer következménye és szerinte gyakran előfordul a fogamzásgátló szedés abbahagyásakor.

Az arcbőrömre a bőrgyógyász útmutatásai alapján sokféle szert kipróbáltam már , sajnos nem javul. Olvastam egy új fogamzásgátló tablettáról, a neve Gracial, nem tudom megkíséreljem-e a szedését? Olvastam bőr alá ültethető fogamzásgátló eszközről, feltételezem, hogy az ára borsos ahhoz képest, ha esetleg ez sem válik be és macerás a ki-be helyezés.

Ön szerint a migrénes tüneteimet a fogamzásgátló mely összetevője okozza és a Gracial más-e az eddigiekhez képest ebből a szempontból. Várható-e hogy javul az arcbőröm a Gracialtól, esetleg van-e más javaslata, mert nagyon megkeseríti az életemet a bőröm állapota. Tizenéves koromban egyáltalán nem voltak pattanásaim. Válaszát előre is köszönöm.

Kérdésére a tipikus ráfordítás haszon (cost- benefit) problémakört érinti. Mi a kisebb baj? Ha fáj a feje, vagy ha pattanásos a bőre? A legjobb persze, ha egyik sincs. A migrénes fejfájás nagyon kellemetlen, ha ezt az antibébi okozta, akkor teljesen mindegy, hogy melyiket szedi, mert az alapelv ugyanaz. Persze a hormontartalom csökkentése lehet, hogy a fejfájás megritkulásához vezet. Az akne esetén a nőgyógyászok a Diane- t szokták adni, de az akne kezelésének van számos egyéb, bőrgyógyászati kezelési módja is.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| fogamzásgátlás, bőr
2002-07-11 14:20:26
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop