Fogamzásgátló vagy spirál?

fogamzásgátlás | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

Mielőtt személyesen fordulnék orvoshoz, szeretnék felvilágosítást kapni.

Több évig szedtem fogamzásgátló tablettát. Most 35 éves vagyok, és két gyermekem van. Súly problémáim voltak, ezért a hormonális tablettákról a méhbe helyezhető hurokra tértem át. Nem sokkal később jelentkeztek a problémák. Az arcom újból zsírosodni kezdett, menstruációk előtt pattanások jelentkeznek. Egyes helyeken (alkar, láb, bajusz, szakáll) megerősödött, sötétült a szőrzetem. Ráadásul nem tartom kényelmes dolognak a hurkot, mert tovább tart a vérzés és néhány "tiszta" nap után egész hónapban tisztasági betétet kell hordanom, mert váladék képződik. Fájdalmam nincs, különösebben a menstruáció sem jár görccsel.

Normális tünet-e ez a folyás? Lehetséges, hogy a tabletta abba hagyása okozta arcbőröm és szőrzetem változását? Jobban járnék-e, ha újból fogamzásgátló tablettát használnék hurok helyett? Okozhat-e 35 évesen a hormonális változás "változáskori" tüneteket és orvosolható-e ez a probléma?

S még egy utolsó kérdés. Lányom 12 éves, kb.5 hónapja menstruál. Aktívan sportol, az iskolai testnevelés is intenzív. Problémái, fájdalmai nincsenek. Hány éves kortól használható biztonságosan a tampon, ha nem is állandó jelleggel, csak alkalmanként?

Köszönöm türelmét és segítségét! Tisztelettel

Ha úgy érzi, hogy közérzete jobb volt a hormonális fogamzásgátlás idején, folytassa, ha ellenjavallata nincs. Számos jó, alacsony hormontartalmú készítmény van forgalomban, nőgyógyásza segítséget nyújt a kiválasztásához.

A tampon szuper felszívódású változata, melyet több napig is helyén hagytak, a váladék pangása és fertőződése következtében évekkel ezelőtt több halálos szövődményt okozott, számos cikke jelent meg erről, nincs is már forgalomban. A sok gombás fertőzés is részben a tamponnak tulajdonítható véleményem szerint. Kislánynak inkább tisztasági betétet ajánlok.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| fogamzásgátlás
2002-07-11 14:35:17
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop