Diane-35 fogamzásgátló

fogamzásgátlás, genitális, herpesz, pattanás, acne, sikosító, gél | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Három dolgot szeretnék kérdezni :

1. Mi a véleménye a Diane-35 fogamzásgátlóról ? Nem volt benne a fogamzásgátló tabletták felsorolásban ami eléggé meglepet, mindenesetre nekem ezt írták fel.

2. Mostanában elég ritkán élek nemi életet, de ha igen a hüvelynyílásom körül nagyon kidörzsölodik a bor. Használjak síkosítót vagy ez gombásodás jele ?

3. Volt egy pattanás a nemi szervem közelében, az orvos azt mondta nem tud tenni semmit ha még egyszer jelentkezik akkor menjek be hogy lássa. Nem herpesz volt hanem egy gennyes pattanás, legalábbis amennyire én ismerem a különbséget. De mi van ha nem jelentkezik újra, ez esetben megnyugodhatok hogy semmi bajom ?

Köszönöm a türelmét és előre is a válaszát.

A Diane-t elsősorban hormonzavarok esetén használják, például, ha a nők szőrösödnek, vagy hormonfüggő bőrbetegségeik (acne és seborrhea)vannak. Persze mellékesen fogamzásgátlásra is alkalmas, ezért nem találta a felsorolásban a fogamzásgátlók között. A kérdésnek van egy financiális oldala is, mivel szülész-nőgyógyász szakorvos által felírva 50%-os TB-támogatásban részesül, szemben a családorvos által is felírható, teljes áras fogamzásgátlókkal.

A második kérdésére a válaszom: igen, használjon síkosítót a kidörzsölődés, majd ennek felülfertőződésének kivédésére.

Végül, ha a hüvely nyálkahártyáján folyadékkal telt, áttetsző hólyag jelenik meg, az a herpesz jele, mely vírusfertőzés következménye és a Diane szedésére ellenjavallat lehet. Viszont ha a kezdetben vörös ,duzzadt bőrelváltozás közepén sárga gennycsap jelenik meg, akkor az valamilyen gennykeltő baktérium okozta "pattanás". A genitális herpesz ismételt megjelenésére számítani lehet, míg a pattanás helyi antibakteriális kezelésre gyorsan múlik, visszatérése nem valószínű.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| fogamzásgátlás, genitális, herpesz, pattanás, acne, sikosító, gél
2002-07-11 14:55:52


IUD fogamzásgátlók – mítoszok és a valóság

Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és m...


IUD - a méhen belüli eszköz

Ha a házaspárok már nem akarnak több gyereket, akkor egy méhen belüli eszköz az optimális módszer, 92 százalékos biztonságot ad.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tablett...


Csupán egy jó döntés kell

Az ismert, piacvezető fogamzásgátló módszerek egyikére sem lehet ma már azt mondani, hogy hatásmechanizmusuk megbízhatatlan lenne. Mégsem egyforma arányban előzik meg a...


Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta használatának lazítását

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten be...