Szédülés és fogamzásgátló tabletta

fogamzásgátlás, magas, vérnyomás, hypertonia | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

42 éves vagyok. Szedem a Cilest nevű fogamzásgátlót, dohányzom, és a vérnyomásom sem valami jó (általában 150/90-180/110 között ingadozik). Az utóbbi időben elég gyakran tör rám gyengeségérzés, járásbizonytalanság, szédülés és látászavaraim (homályos látás) vannak, időnként ájulásérzéssel. Ezek az érzések főleg a munkahelyemen és a munkahelyem és a hazafelé vezető úton törnek rám. Ha hazaérek, általában megszűnik, és jobban leszek.

Kérdésem, hogy ez pszichés eredetű-e, ezt nevezik esetleg pánikbetegségnek, vagy lehet-e valami komolyabb háttere. Esetleg a 3 éve szedett fogamzásgátló okozza-e mellékhatásként?

Kérdésem még, hogy kell-e szünetet tartani a gyógyszer szedésében, és meddig szedhető még?

Tisztelettel

Egy 42 éves nő, akinek ráadásul valószínűleg kezeletlen magas vérnyomása is van, ne a gyógyszeres fogamzásgátlást válassza.

Szédülését számos tényező okozhatja: magas vérnyomás, nyaki gerinc meszesedés (spondylosis),m sőt esetleg kezeletlen, fel nem ismert anyagcserebetegség (diabétesz). Tehát azt javaslom, először keresse fel családorvosát, majd beszélje meg nőgyógyászával, milyen más fogamzásgátló módszert ajánl.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| fogamzásgátlás, magas, vérnyomás, hypertonia
2002-07-11 14:57:54