Fogamzásgátló és pajzsmirigy göb

pulzusszám, fogamzásgátlás, hormonháztartás | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő,

22 éves nő vagyok, egy éve szedem a Diane 35 nevű gyógyszert minden különösebb panasz nélkül. Az utóbbi pár hónapban azonban észrevettem, hogy pulzusom a szokottnál szaporább lett. Háziorvosom endokrinológushoz utalt be, ahol pajzsmirigy hideg göbbel diagnosztizálták, de mivel ez jóindulatú, orvosom különösebb kezelést nem javasolt a jódos só fogyasztása mellett. Kérdésem az lenne, hogy okozhat-e a fogamzásgátló tabletta pajzsmirigy göböt? Két endokrinológus is látta leleteimet és mindketten ellenkező véleményem voltak e kérdésben.

Válaszát előre is köszönöm,

Nem nagy a valószínűsége, hogy a Diane okozza a szapora szívverést, bár a hormonháztartás megbolydulása a pajzsmirigy működését is befolyásolja.

A szapora szívműködésnek igen sok egyéb oka is lehet (pl. vérszegénység); a hideg göb kialakulásának eredetét ma sem ismerjük. A "hideg" terület nem működik, tehát pajzsmirigy-túlműködésről Önnél biztosan nincs szó, melynek egyik tünete szintén a szapora szívverés.

22 éves embernél a gyorsabb szívműködés leggyakoribb oka a vegetatív idegrendszer átmeneti működészavara. Ez végső esetben beta-blokkoló megfelelő mennyiségű alkalmazásával helyre állítható, ha az egyéb betegségek lehetősége kizárt.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| pulzusszám, fogamzásgátlás, hormonháztartás
2002-07-11 15:00:07

Web Design & Development Prowebshop